Synology DS415play - Basis voor je mediacollectie

Door: Edmond Varwijk | 18 augustus 2015 11:41

Review

Een NAS wordt in de praktijk vaak gebruikt om een uitgebreide film- en muziekcollectie op te slaan. Synology belooft met de DS415play de ultieme media-NAS te hebben met nog meer mogelijkheden voor je filmcollectie. Wij hebben de NAS met vier schijfposities voor je getest.

Synology DS415play

Prijs € 439,-

Aantal schijven 4

Processor Intel Atom CE5335 (1,6 GHz, dualcore)

RAM 1 GB

RAID JBOD, 0, 1, 5, 6, 10

Aansluitingen Gigabit LAN, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0

Downloaden Http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 63

Mobiele apps 9x iOS, 9x Android, 6x Windows Phone

Gemiddelde prestatiescore 79,48 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 67,39 MByte/s

RAID1 – Schrijven 79,98 MByte/s

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Transcoderen
 • Veel mogelijkheden
 • Goed besturingssysteem
 • Minpunten
 • Geen HDMI-uitgang
 • Simpele behuizing

De DS415play is een grote NAS die zijn harde schijven verstopt achter een groot glimmend front dat echter eenvoudig kan worden verwijderd. De behuizing is van kunststof net als de trays waar de schijven in geplaatst moeten worden en is dus wat simpel. Wat voor een eindgebruiker al snel een dure aanschaf is, is voor Synology duidelijk een instapper. Lees ook: DLNA: wat is het en waar gebruik je het voor?

We vinden het vreemd dat een media-NAS geen HDMI-uitgang heeft.

Transcoderen

De door Synology gebruikte Intel Atom CE5335-processor heeft als extraatje HD-videotranscoding in de chip ingebouwd waardoor de NAS zelfstandig en snel Full HD-videobeelden kan omzetten naar andere formaten of resoluties. Deze beelden kunnen ook direct en in volledige kwaliteit worden afgespeeld op een televisie en met de DS Video-app ook op tablet of smartphone. Voor weergave op een tv is echter wel een mediaspeler nodig want anders dan je van een NAS met de toevoeging play in de naam verwacht, beschikt de NAS niet over een HDMI-uitgang.

Uitgebreide mogelijkheden

Verder is de DS415play gewoon een prima NAS die met vier schijven ruimschoots opslagruimte biedt en ook alle mogelijkheden om de data extra te beveiligen tegen hardwarefalen via RAID. Met het ruime aanbod aan apps en packages kan de NAS bovendien zeer veelzijdig worden ingezet en uitgebreid met functies die niet out of the box aanwezig zijn. Synology DSM is daarbij een erg prettig besturingssysteem voor een NAS met veel opties en als er moeilijkere dingen worden gevraagd, een wizard die netjes helpt de juiste keuzes te maken. Net als de QNAP TS-451 kent ook de DS415play een beperking: ook deze NAS is niet sterk genoeg voor de nieuwe virtualisatiemogelijkheid van Synology. Zou je die willen gebruiken is in elk geval meer geheugen nodig. Dat is met 1 GB weliswaar voldoende aanwezig voor regulier gebruik, voor de high-end-extra's als virtualisatie schiet het tekort.

Conclusie

Zoek je een echte Synology met vier schijven dan is dit een prima NAS. Synology zou nog wel eens moeten kijken naar wat er nu gevraagd wordt van een NAS die zo nadrukkelijk inzet op multimedia-streaming. Wij denken dat een HDMI-uitgang een welkome aanvulling zou zijn.

2 Reactie(s) op: Synology DS415play - Basis voor je mediacollectie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 augustus 2015 22:32 Anoniem
  Op een smart tv ( samsung) kun je een ds video app installeren en dan kun je via het netwerk je films/series afspelen en heb je geen hdmi aansluiting nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 augustus 2015 22:57 Kasander
  Een linux-laptopje als nas en aan de tv's een raspberry pi met OpenElec (Kodi) en Deibian. Kosten? Nog geen 100 euro. Kan overal bij en speelt alles af. Films, muziek, internet, alles.
  Vertel mij maar waarom ik zoveel geld aan een officiële nas en een "smart"-tv moet uitgeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.