Taiwan Media Tour: ZyXEL-router wordt smarthomehub?

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 04 mei 2016 15:30

Blog

Op uitnodiging van TAITRA, de organisatie die Taiwan promoot in het buitenland, maakt Computer!Totaal een tour door Taiwan langs diverse IT-fabrikanten. We gingen ook langs bij netwerkfabrikant ZyXEL dat inging op de toekomstige rol van de router. Niet geheel onverwacht ligt die rol in domotica.

Netwerkfabrikant ZyXEL gaf ons in hun hoofdkantoor in Hsinchu in Taiwan hun visie op de toekomst van de router. Belangrijk is dat een router volgens ZyXEL eenvoudiger moet worden om in te stellen. ZyXEL besteedt daarom veel aandacht aan de software en heeft de app One Connect ontworpen waarmee je de router en aangesloten ZyXEL-netwerkapparatuur als repeaters kunt beheren. Lees ook: Taiwan Media Tour: Acer zet serieus in op gaming.

Een voorbeeld van een eenvoudigere configuratie via ZyXEL One Connect is dat repeaters automatisch het ssid van je router overnemen zodat je eenvoudig een dekkend wifi-netwerk in je huis kunt creëren. De app One Connect is al beschikbaar voor diverse ZyXEL-routers, maar hij moet ook een centrale rol gaan spelen in de smarthome-ambities van het bedrijf.

Via de app One Connect kun je bijvoorbeeld je netwerk testen.

Smarthome-router

Volgens ZyXEL is de toekomstige router zowel voor ip- als niet-ip-verkeer bedoeld. Wat ze hiermee eigenlijk bedoelen is dat de router naast de traditionele rol in het netwerk ook een hub wordt voor een domoticasysteem. Geen uniek idee, want ook andere routerfabrikanten als AVM FRITZ!Box en TP-Link hebben dergelijke routers. Tijdens de presentatie werd beweerd dat de al bestaande ZyXEL NBG6815 AC2200-router voorzien is van zowel een Z-Wave- als een Zigbee-radio.

In een testopstelling werd getoond dat ZyXELs NGB6815 Z-wave-stekkerschakelaars kan aansturen.

In een demo-opstelling liet ZyXEL inderdaad zien dat je met een tablet de op Z-wave gebaseerde verlichting via de router kunt bedienen. Volgens ZyXEL kun je verbonden Z-wave- en ZigBee-apparaten ook programmeren zodat bijvoorbeeld je verlichting vanzelf aangaat. In de getoonde versie van ZyXELs app One Connect kon dat echter nog niet, maar het zou om een testversie van de software gaan.

Via de app One Connect kun je al je aangesloten apparatuur als repeaters en domotica-apparatuur bedienen.

Vreemd was wel dat de NGB6815 al te koop is en dat de geclaimde domoticastandaarden nergens in de specificaties vermeld worden. Dat zou na navraag komen doordat de getoonde firmware nu nog niet beschikbaar is. De router zou echter met het oog op de toekomst ontworpen zijn en ZyXEL verzekerde ons dat je een bestaande NGB6815 in de toekomst kunt upgraden naar de getoonde firmware. De Z-wave- en ZigBee-radio zouden dan geactiveerd worden.

Toch geen Z-wave en ZigBee

Dat een bestaande router voorzien is van niet gebruikte domoticastandaarden is een vreemd verhaal, want waarom zou je dergelijke radio's die niet gratis zijn integreren en nu niet gebruiken? Het is immers best een unieke mogelijkheid. Bij een nadere inspectie van de router die gebruikt was tijdens de presentatie bleek dat getoonde verhaal niet helemaal klopte. ZyXEL had de router voor de presentatie via usb voorzien van een Z-Wave- en Zigbee-stick en er was dus geen sprake van de beloofde geïntegreerde radio's. Navraag leerde dat een dergelijk model volgens ZyXEL wel mogelijk is en in de toekomst beschikbaar komt.

ZyXELs verhaal bleek niet helemaal te kloppen: dit is de Z-wave-radio die dus niet is ingebouwd.

ZyXEL kon ons echter niet vertellen wanneer een NGB6815 met geïntegreerde domoticastandaarden op de markt komt, maar liet wel doorschemeren dat een dergelijk apparaat vooral voor internetproviders bedoeld is die hun klanten een complete oplossing willen bieden. Vooralsnog roepen de smarthome-ambities van ZyXEL dus vooral vragen op, maar is het wel duidelijk dat ZyXEL ermee bezig is.

1 Reactie(s) op: Taiwan Media Tour: ZyXEL-router wordt smarthomehub?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juli 2016 09:12 Anoniem
    Daar is ZyXEL al jaren mee bezig. Maar zolang ze geen grote deal winnen met een provider, zullen ze hun smartphone producten nooit op de markt brengen. In het verleden had ZyXEL zelfs een deal in turkije met zwave geïntegreerd.
    Ze doen wat ze al jaren doen: stapjes achteruit.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.