Night of the Proms voor het eerst in hi-res

Door: lub-snoek | 25 juli 2017 10:48

Nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk om The Proms van BBC Radio 3 te beluisteren in hogere kwaliteit. Daarnaast organiseert de BBC een exclusieve 3D-stream waarmee je het gevoel hebt alsof je aanwezig bent bij de echte optredens.

Radio 3 Concert Sound

Op een aparte pagina binnen het BBC-domein, is het mogelijk om een simultane hi-res-stream van BBC Radio 3 te beluisteren. Hierdoor is het mogelijk om de klassieke zender in hogere kwaliteit te beluisteren. De BBC maakt gebruik van FLAC en MPEG-DASH om de muziek lossless te streamen naar de luisteraar. FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec en is momenteel de populairste methode om met minder bitrate toch hi-res audio te streamen.

Op het moment van schrijven is het alleen mogelijk om het experiment te beluisteren op de desktop-browser van Firefox. Hiervoor moet je wel versie 51 of later gebruiken. Om zonder haperingen te luisteren naar de hi-res stream van de BBC, raadt de BBC een internetverbinding van minimaal 2mbps aan.

BBC Proms in Binaural Sound

Naast hi-res muziek stelt BBC Radio 3 ook een stream met Binaural Sound beschikbaar, een techniek waarmee 3D audio worden gerealiseerd. Er worden volledige concerten live vanuit de Royal Albert Hall uitgezonden via een aparte stream. De 320kbps AAC-stream kan worden beluisterd via een gewone koptelefoon of een paar oortjes. Het verschil met gewone opnames is dat de luisteraar een beter beeld krijgt van de ruimtelijkheid van de Royal Albert Hall, waardoor je het gevoel krijgt alsof je zelf in de zaal zit. De aankondigingen tussen de optredens door worden op deze stream ook niet uitgezonden; je hoort alleen het geluid vanuit de concertzaal.

De optredens worden opgenomen met meerdere microfoons, waarna de opnames met speciale software worden omgezet in een driedimensionaal geluidsbeeld. De 3D audio-stream is niet gelimiteerd tot een specifieke desktop-browser, de opnames kunnen gewoon worden beluisterd via de BBC Standard Media Player. Helaas werkt het experiment niet op iOS-apparaten.

Taster

Beide streams zijn te vinden op Taster, een apart platform binnen de BBC. Hier publiceert BBC nieuwe experimenten, waar gebruikers vervolgens hun mening over kunnen geven. De hi-res stream van BBC Radio 3 en de 3D-audio stream van The Proms zijn de nieuwste toevoegingen aan de lange lijst met experimenten. Beide projecten zijn nog twee maanden gratis te beluisteren via Taster.

0 Reactie(s) op: Night of the Proms voor het eerst in hi-res

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.