Thecus N4310 - NAS met ruwe randjes

Door: Edmond Varwijk | 08 augustus 2015 11:34

Review

Thecus had het derde grote NAS-merk naast Synology en QNAP moeten worden. De NAS-fabrikant heeft een groot assortiment, maar tot nu toe had het geen echt goed antwoord op de twee grootmachten. We zijn benieuwd hoe de Thecus N4310 het ervan af brengt.

Prijs € 301,05

Aantal schijven 4

Processor Applied Micro APM867xx (1 GHz,single core)

RAM 1 GB

RAID JBOD, 0, 1, 5, 6, 10

Aansluitingen Gigabit LAN, 2x usb 3.0

Downloaden Bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 66

Mobiele apps iOS, 2x Android

Gemiddelde prestatiescore 54,72 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 58,48 MByte/s

RAID1 – Schrijven 45,20 MByte/s

5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Twee voedingsaansluitingen
  • Kwaliteit behuizing
  • Minpunten
  • Geen eigen cloud
  • Weinig mogelijkheden
  • Langzaam

Vorig jaar hadden we de N2310 in de test, een nieuw model NAS van Thecus op basis van het eigen ThecusOS met twee schijven. Deze N4310 is daar de grotere broer van met ruimte voor vier schijven en biedt dus naast JBOD en RAID0 en 1 ook RAID5, 6 en 10. De NAS beschikt over een minder bekende APM867 ARM-processor, de enige singlecore processor nog in het testveld. Wel is er met 1 GB dubbel zoveel geheugen als in de N2310, en is er voldoende geheugen voor alledaags en ook wel iets uitgebreider gebruik.

De behuizing zit degelijk in elkaar.

Tweede voedingsaansluiting

Opvallend is dat de NAS twee voedingsaansluitingen heeft. Hierop kun je een tweede voedingsbron aansluiten voor het geval er iets mis gaat met de eerste voeding. Waarom een NAS in deze prijsklasse en toepassing over twee voedingsaansluitingen beschikt is onduidelijk, het past volgens ons niet helemaal in de doelgroep van de NAS. We hadden liever gezien dat Thecus extra zou investeren in apps en software, want daarin schiet Thecus tekort.

Opvallend zijn de twee voedingsaansluitingen.

Achterlopen

ThecusOS6 had enkele jaren geleden de sprong naast en volgens de Taiwanezen zelf zelfs voorbij QNAP en Synology moeten maken, maar dat is niet gelukt. Software maken voor een NAS stopt niet bij de besturingssysteem zelf en ook niet bij het moment van release. Het vergt een constante investering en uitbreiding in apps en packages en ook van het besturingssysteem zelf. Thecus, een kleinere speler in de markt maar met een enorm aanbod aan producten op zijn naam, is hier duidelijk niet toe in staat.

De software beter en gebruiksvriendelijker maken is de grote uitdaging voor Thecus.

Ruwe randjes

Wat je wel krijgt is een NAS die zoals te verwachten de laagste prestaties in de test geeft maar desondanks best bruikbaar is. Er zijn voldoende uitbreidingen beschikbaar maar wel van duidelijk mindere kwaliteit dan bij de concurrentie. Verwacht meer ruwe randjes en meer moeite om alles werkend te krijgen. Wat ook ontbreekt is een clouddienst zoals de meeste andere NAS-merken die wel bieden. Met T-OnTheGo beperkt Thecus zich tot remote toegang tot de eigen NAS.

0 Reactie(s) op: Thecus N4310 - NAS met ruwe randjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.