Thecus N4810 - Remmende achterstand

Door: Edmond Varwijk | 02 juli 2018 08:44

Thecus N4810
Review

Hoewel Thecus en QNAP in hetzelfde jaar zijn gestart is het anders dan QNAP nog geen echte uitdager van marktleider Synology geworden. Aan gebrek aan lef ligt het niet, Thecus kwam meermaals met belangrijke innovaties. Ook de N4810 is een veelbelovende NAS die echter op hetzelfde punt tekortschiet waar andere modellen van dit merk dat eerder ook al deden.

Thecus N4810

Prijs € 410,- (zonder schijven)
Taal Engelstalig
OS Thecus OS 7 met apps voor iOS en Android
Website: www.thecus.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Hdmi
 • Usb-c-poorten
 • 4K-transcoding
 • Btrfs-snapshots
 • Led-display
 • Minpunten
 • Besturingssysteem
 • Packages
 • iOS/Android-apps
 • Engelstalige GUI

Nas-apparaten met meer opslag zoals 4-bay-modellen worden steeds populairder. Recentelijk hebben we diverse modellen bekeken in een vergelijkende test, de inzending van Thecus was helaas te laat . Hoewel de Thecus N4810 al twee jaar te koop is, is het veruit het interessantste. Vandaar dat we hem getest hebben om te kijken hoe het merk zich verhoudt tot het wellicht bekendere Synology en QNAP.

Thecus N4810

Prima prestaties

De prestaties zijn in ieder geval prima. De quadcore Celeron N3160-processor levert samen met de 4 GB RAM ook nu nog prima prestaties met 93,9 en 87,9 MB/s lezen en schrijven bij RAID5. Bovendien biedt de processor 4K-hardwarematige transcodering. Daarbij zijn er twee gigabit-netwerkpoorten, drie usb3.0- en één usb-c-poort voor bijvoorbeeld extra opslag. Voor weergave via een aangesloten tv of stereo zijn een S/PDIF-uitgang, hdmi en displaypoort beschikbaar.

Thecus N4810
Thecus OS7 heeft niet de rijkdom en verfijning van de besturingssystemen van de concurrentie.

Mogelijkheden

Verder beschikt de NAS als een van de weinige in zijn prijsklasse over een led-display voor statusmeldingen en inzicht in de configuratie. Om de directe weergave te gebruiken moet de Local Display-app worden geïnstalleerd, een van vele functionele uitbreidingen in het Thecus App Center. Hoewel ook kwantiteit bij apps zeker een plus is, zou Thecus toch eens flink de bezem door zijn App Center moet halen. Er zijn gewoon teveel verouderde en kwalitatief onvoldoende apps aanwezig. Highlights zijn er ook zoals de verschillende synchronisatie-opties zoals met Google Drive, Dropbox en OwnCloud, en de mediacenters KODI en Plex.

Thecus N4810
Voor mediagebruik is er keuze tussen onder meer Plex en Kodi.

Het Thecus OS7 besturingssysteem voldoet voor de meeste taken maar verwacht niet de kwaliteit en rijkdom van een QNAP QTS of Synology DSM. Thecus OS7 is ook vooral bedoeld voor beheer van de NAS, een individuele gebruiker zal er minder snel gebruik van maken. Een plus is de ondersteuning van het Btrfs-bestandssysteem voor oneindige snapshots van de gegevens op de NAS. Voor mobiel gebruik was er altijd de T-OnTheGo-app maar daarvan is de ontwikkeling gestopt. Thecus werkt nu samen met OrbWeb, een Amerikaans/Taiwanese cloudleverancier. Na installatie van de Orbweb-app op de NAS en registratie bij de clouddienst, kun je met de Orbweb-app bestanden en foto’s bekijken die op de NAS staan, nieuwe bestanden en foto’s uploaden en ook muziek en films streamen. Na de proefperiode vertoont de app advertenties.

Thecus N4810
De Orbweb app biedt remote toegang tot bestanden en media en de mogelijkheid nieuwe te uploaden.
Thecus N4810
Voor remote toegang tot de N4810 moet je bij Thecus gebruik maken van de Orbweb-clouddienst.

Conclusie

De N4810 arriveerde te laat voor de grote 4-bay NAS-test. Daarin had het ondanks de prima prestaties en vele aansluitingen, geen aanbeveling verdiend door de minder goede software. Zowel het OS7 als de uitbreidingen en apps scoren minder goed dan de concurrentie. Hoewel de N4810 na twee jaar zeker nog niet verouderd is, koop je nu wel voor hetzelfde geld een nieuwere QNAP of Synology met modernere hardware en vooral betere software. Wil Thecus meer zijn dan een nichespeler dan zal het een flinke stap voorwaarts moeten maken, iets wat nu het sinds twee jaar onderdeel is van het grote Foxconn toch mogelijk moet zijn.

0 Reactie(s) op: Thecus N4810 - Remmende achterstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.