Thuisnetwerk: deel al je bestanden

© PXimport

Thuisnetwerk: deel al je bestanden

Geplaatst: 9 juli 2021 - 12:55

Aangepast: 25 november 2022 - 11:01

Toon van Daele

Zijn er binnen je huishouden meer laptops of andere apparaten verbonden aan het internet, dan is het handig om een thuisnetwerk aan te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld gemakkelijk grote bestanden delen met de apparaten in dat netwerk. In dit artikel leggen we uit hoe je een thuisnetwerk opzet.

Tip 01: Werkgroep

Een ‘thuisgroep’ is een handige manier om binnen Windows-bestanden of een printer via het thuisnetwerk te delen. Echter, biedt Microsoft deze functie (vanaf build 17063) niet langer aan, daarom pakken we het hier anders aan. Overigens vind je in het tekstkader ‘Thuisgroep’ wel nog de nodige instructies, mocht je daar alsnog mee aan de slag willen.

Voordat je gegevens gaat delen, controleer je eerst een aantal instellingen in Windows. Zo zorg je ervoor dat alle betrokken pc’s in dezelfde werkgroep zitten. Dat check je als volgt: klik op Start, tik Configuratiescherm in en start de tool. Kies Systeem en beveiliging / Systeem: je leest de naam af bij Werkgroep. Om die aan te passen klik je op Instellingen wijzigen / Wijzigen en tik je bij Werkgroep de gewenste naam in. Bevestig met OK (2x) en herstart je pc.

Tip 01 Geef de betrokken pc’s dezelfde werkgroepnaam.

© PXimport

Zorg ervoor dat alle betrokken pc’s in dezelfde werkgroep van Windows zitten

-

Thuisgroep

Je duidt zelf de onderdelen aan die je via een thuisgroep wilt delen.

© PXimport

Tip 02: Netwerk

Vervolgens open je via het startmenu van Windows Instellingen en kies je Netwerk en Internet. Werk je via een bekabelde verbinding, klik dan op Ethernet en daarna op de naam van je netwerk, waarna je op de optie Privé klikt. Bij een draadloze connectie klik je op Wi-Fi (in plaats van Ethernet) en selecteer je Bekende netwerken beheren. Klik op de netwerknaam en kies Eigenschappen, waarna je ook hier Privé kiest. De laatste controle: ga opnieuw naar Instellingen en kies Netwerk en Internet / Status / Deelopties. Zorg dat in de rubriek Particulier netwerk de optie Netwerkdetectie inschakelen actief is, evenals Bestands- en printerdeling inschakelen. Vervolgens open je de rubriek Alle netwerken, waar je helemaal onderaan de optie Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen kiest. Bevestig je keuzes met Wijzigingen opslaan.

Tip 03: Data delen

We zijn nu klaar om onze eerste bestanden te delen. Open Verkenner en navigeer naar een map die je via je netwerk wilt delen. Klik die met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Open het tabblad Delen en klik de knop Delen aan. Voor meer deelopties is er nog de knop Geavanceerd delen, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel. In het uitklapmenu kies je Iedereen en bevestig je met Toevoegen. In de kolom Machtigingsniveau kun je Lezen desgewenst nog aanpassen in Lezen/schrijven als je wilt dat anderen binnen het netwerk de bestanden ook kunnen aanpassen. En je kunt hier de machtiging eventueel ook weer Verwijderen. Druk op de knop Delen, waarna je meteen het netwerkpad naar de gedeelde map in beeld ziet (\\<computernaam>\<mapnaam>). Als het goed is, komt die zogeheten ‘share’ nu ook beschikbaar via het navigatievenster van de Verkenner, waar je de rubriek Netwerk opent en zo navigeert naar de betreffende pc en map.

Tip 03 Stel zelf de machtigingen in: alleen lezen of ook schrijven?

© PXimport

Tip 04: Printer delen

Het is ook vrij eenvoudig om via Windows een lokale (usb-)printer via je netwerk te delen. Ga naar het Configuratiescherm en klik op Apparaten en printers weergeven. Rechtsklik op de printer die je wilt delen en kies Eigenschappen van printer, waarna je het tabblad Delen opent. Mocht je dit tabblad niet te zien krijgen, klik dan eerst op Afdruktaken weergeven, open het menu Printer en kies dan Delen. Je komt op hetzelfde dialoogvenster uit. Klik hier op Opties voor delen wijzigen en plaats een vinkje bij Deze printer delen. Voer een herkenbare naam in voor de printer en bevestig met OK.

Je kunt een andere computer nu op verschillende manieren met de gedeelde printer verbinden. Dat kan bijvoorbeeld vanuit Verkenner, waar je bij Netwerk de pc met de gedeelde printer opent, de printer met de rechtermuisknop aanklikt en Verbinding maken selecteert. Of je opent Apparaten en printers weergeven en je kiest Een printer toevoegen / De printer die ik wil staat niet in de lijst. Vervolgens selecteer je Een gedeelde printer op naam selecteren en ga je via Bladeren naar de gedeelde printer. Klik op Volgende en voer de verdere instructies uit.

Tip 04 Een gedeelde printer kun je op verschillende manieren benaderen.

© PXimport

Je kunt een andere computer nu op verschillende manieren met de gedeelde printer verbinden

-

Tip 05: Media delen

Het is ook perfect mogelijk allerlei media, zoals muziek, afbeeldingen en video’s over het netwerk te streamen, bijvoorbeeld naar een andere pc of naar een of ander afspeelapparaat met netwerkaansluiting. In Windows gaat dat het makkelijkst als volgt. Start Windows Media Player op en klik bovenaan op Streamen / Mediastreaming inschakelen (2x). Geef de mediaserver een naam. Als het goed is zie je meteen ook de ingeschakelde netwerkapparaten verschijnen, zodat je per apparaat de toestemming kunt geven om media vanaf de mediaserver op je pc te streamen, door een vinkje te plaatsen bij Toegestaan. Bevestig met OK en voeg alle gewenste media toe.

Tip 05 Windows Meda Player laat zich met een paar muisklikken omtoveren tot een heuse mediaserver.

© PXimport

Tip 06: Bureaublad delen

Misschien heb je wel een pc in je netwerk hangen waar een server op draait? En staat die niet meteen in de buurt van de computer waar je doorgaans op werkt? Dan kan het handig zijn als je op die pc de functie Extern bureaublad activeert, zodat je hem via je netwerk kunt overnemen. Dat gaat als volgt. Open de Instellingen van Windows, kies Systeem / Extern bureaublad en zet Extern bureaublad inschakelen op Aan. Wil je de externe toegang beperken tot specifieke gebruikersaccounts, klik dan op Gebruikers selecteren die externe toegang kunnen krijgen tot deze pc, op Toevoegen en voeg de gewenste gebruikers toe. Rond af met OK en met Bevestigen. Om met deze pc te kunnen verbinden, moet je de exacte computernaam kennen: die vind je via Instellingen / Systeem / Info, bij Apparaatnaam.

Nu over naar het apparaat van waaruit je de pc wilt overnemen. Gaat het om een Windows 10-pc, klik dan op Start, tik Verbinding met extern bureaublad in en start deze tool op. Vul de juiste computernaam in en bevestig met Verbinden. Wellicht moet je nu eerst nog een geautoriseerd gebruikers-id opgeven. Zo’n verbinding opzetten kan overigens ook vanaf een mobiel apparaat: zowel voor iOS als Android is hiervoor de gratis app Microsoft Remote Desktop beschikbaar.

Tip 07: Bestanden delen

Wissel je frequent bestanden uit tussen twee pc’s in je netwerk, dan kun je hiervoor de ingebouwde deelfunctie van Windows gebruiken. Het kost alleen best wat werk om dat goed in te stellen, zoals je in de voorgaande tips zag. Voor sporadisch gebruik kan het ook prima met een gratis tool als Dukto, een programma dat zich ook op macOS en Linux laat installeren. De werking is heel eenvoudig. Installeer de tool op de pc’s waartussen je bestanden wilt uitwisselen – een kwestie van enkele muisklikken – en start de applicatie op. Bevestig eventueel nog aan de firewall dat u de tool vertrouwt.

Als het goed is verschijnt bovenaan de naam van je eigen pc. Daaronder vind je de namen van de andere netwerk-pc’s waarop je Dukto hebt geïnstalleerd en opgestart. Om nu iets te delen, klik je een computernaam aan en sleep je de gewenste bestanden of mappen naar het Dukto-venster. Of je selecteert de opties Send some files of Send a folder. Standaard komen de bestanden terecht op het bureaublad van de ontvanger. Vind je dat onhandig, ga dan via Settings naar Change folder. Overigens zijn ook de opties Send some text (een zelf in te tikken boodschap) of Send text from clipboard (inhoud van het klembord) beschikbaar.

Met Dukto kun je moeiteloos bestanden delen tussen Windows, macOS en Linux

-

Tip 08: Foto’s delen

Om foto’s (en andere bestanden) snel van je mobiele apparaat naar je pc te krijgen, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de dienst www.send-anywhere.com, ook beschikbaar in de vorm van een gratis app voor Android en iOS. Je uploadt de bestanden (tot 4 GB) en je klikt op Send. Meteen erna verschijnt een zescijferige code. Ga op je computer binnen tien minuten naar de website van Send Anywhere en voer de code in om de bestanden meteen naar je pc te halen. Bestanden zo van je pc naar je mobiele apparaat overzetten is ook mogelijk.

Een andere goede dienst is WeTransfer, die overigens ook een app heeft voor je smartphone of tablet. Met deze dienst kun je gratis 2 GB aan data versturen. Heb je meer nodig, dan kun je een Pro-abonnement afsluiten van 12 euro per maand. Je kunt dan maar liefst tot 20 GB versturen.

Is het je alleen om fotobestanden te doen, dan is Scan Transfer een handige oplossing. Je installeert de tool op je Windows-pc of je haalt de portable versie op en start het programma. Er wordt nu een lokale webserver opgestart, mogelijk dien je de applicatie de eerste keer even te herstarten. Er verschijnt nu een venster met een of meer ip-adressen: duid hier het interne ip-adres van je pc aan en geef tevens aan of je de foto’s in oorspronkelijke kwaliteit dan wel gecomprimeerd (in jpg) wilt overzetten. Via het knopje met de puntjes bepaal je waar de foto’s worden opgeslagen. Vervolgens scan je de getoonde qr-code in met een geschikte app op je mobiele apparaat. Dit toestel moet zich wel in hetzelfde netwerk als je pc bevinden. Je krijgt nu de pagina van de ScanTransfer-webserver te zien en via Selecteer kies je nu de foto’s die je wilt overzetten. Je hoeft dus geen extra app te installeren op je mobiele apparaat.

Voor het delen van andere bestanden, kan het lonen om te kiezen voor een online opslagdienst. Hiermee bewaar je je waardevolle bestanden op een online server. Een pluspunt is dat wijzigingen op alle aangemelde apparaten worden gesynchroniseerd. Omdat de meeste diensten naast je pc ook andere apparaten ondersteunen, heb je altijd en overal de bijgewerkte versies van bestanden bij de hand. Bekende namen op het gebied van online opslag zijn Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox.

Tip 08 Een qr-code inscannen en foto’s selecteren volstaat om je mobiele foto’s snel en veilig te back-uppen.

© PXimport

Tip 09: Chatberichten

Vind je het wel leuk om af en toe een gesprekje op te zetten met je huisgenoten terwijl je met z’n allen aan het computeren bent? Je kunt dan een publieke messenger- of chatservice inzetten, maar wie zich daar privacygewijs niet zo lekker bij voelt is beter af met BeeBEEP beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en in een portable editie).

Start BeeBEEP als administrator op. Standaard verschijnt je Windows-account als gebruiker, je kunt die naam eventueel aanpassen. Mocht er een firewallpop-up opduiken, geef BeeBEEP dan toegang tot je thuisnetwerk. Als het goed is verschijnen de namen van de andere aangemelde gebruikers meteen in het overzichtsvenster, is dit niet zo, klik van op Search Users. Om te starten met chatten, klik je op de naam van de gebruiker. Je kunt ook emoticons gebruiken, en via de knop Toon bestandsoverdrachts paneel kun je zelfs bestanden versturen. Standaard worden de berichten veilig versleuteld. Je kunt eventueel een wachtwoord instellen zodat alleen gebruikers die met hetzelfde wachtwoord bij BeeBEEP zijn aangemeld, met jou kunnen communiceren. Is iemand afwezig, dan ontvangt die je bericht zodra die zich opnieuw bij BeeBEEP aanmeldt.

Wil je toch een bekende chatdienst gebruiken? WhatsApp, Telegram en Signal zijn op dit moment drie grote spelers die privacy (naar buiten toe althans) hoog in het vaandel hebben. De apps verschillen van elkaar, maar hebben ook zeker overeenkomsten. Ze zijn allemaal te downloaden via Google Play en de App Store.

Tip 09 BeeBEEP stuurt (versleutelde) berichtjes door over je thuisnetwerk.

© PXimport

Tip 10: Audio streamen

Via de ingebouwde Windows Media Player kun je weliswaar allerlei mediabestanden streamen, maar eigenlijk kan het nog eenvoudiger, althans voor audio. Surf hiernaartoe en download, installeer en start de applicatie. Als je nu een audiofragment starten (dat mag ook een YouTube-clip zijn), dan vind je Stream What You Hear als het goed is automatisch terug op elke upnp/dlna-player die met je lokale netwerk is verbonden (zoals Windows Media Player op die andere pc). Na een korte buffering kun je op deze manier de audio beluisteren. Standaard stuurt de tool de audiostream als mp3 door (48000 Hz, 192 kbps), maar ook het wav-formaat is mogelijk. Je stelt dit in door te rechtsklikken op het programma-icoontje in het systeemvak van Windows en Settings te kiezen. Veel luistergenot!

Tip 10 Server opstarten, audiofragment opstarten en klaar om te streamen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000