Zo maak je een thuisnetwerk met je smartphone

Door: Mark Gamble | 04 oktober 2016 13:02

How To

Soms heb je niet altijd de mogelijkheid om twee computers met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld als je bestanden wilt overzetten. Maar met een smartphone als wifi-hotspot lukt dat wel. Met de stappen in dit artikel maak je een thuisnetwerk met je smartphone zodat je altijd en overal online kunt zijn.

Allereerst zorg je ervoor dat je smartphone een wifi-hotspot wordt. Als voorbeeld gebruiken we een Android-telefoon, maar het werkt op vrijwel dezelfde manier bij een iPhone of Windows-telefoon. Lees ook: 5 onmisbare tools voor je wifi-netwerk.

In Android ga je naar Instellingen / Tethering en draagbare Hotspot. Kies een naam voor je wifi-hotspot, stel voor de veiligheid een wachtwoord in en maak een herkenbare ssid (netwerknaam) voor je hotspot.

Heb je het netwerk ingeschakeld? Dan ben je klaar om je laptops zodanig in te stellen dat ook deze verbinding kunnen maken met de hotspot.

Wifi-hotspot

Stel: je hebt twee laptops waarvan je wat bestanden van de ene naar de andere wilt overzetten, maar je hebt niet de beschikking over een usb-stickje, of er is geen wifi in de buurt. De oplossing is eenvoudig: maak van je smartphone een wifi-hotspot en deel de bestanden via je eigen persoonlijke thuisnetwerkje.

Om nu twee Windows-laptops met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat bestanden kunnen worden overgezet, moet je er eerst voor zorgen dat ze allebei in dezelfde werkgroep netwerk zitten.

Klik met de rechter muisknop op Deze Computer op het bureaublad, en kies voor Eigenschappen. Vervolgens ga je naar Geavanceerde systeeminstellingen en kies je voor het tabblad Computernaam. Klik op de knop Wijzigen om de computer toe te voegen aan de werkgroep. Gebruik hier voor beide laptops die je via je smartphone met elkaar wil verbinden, dezelfde werkgroepnaam, bijvoorbeeld MOBIEL. Heb je dat voor beide laptops gedaan, dan moet je ze even opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren.

Zet beide computers in dezelfde werkgroep

Gegevens overzetten

Na de herstart kun je in principe bestanden met elkaar delen nadat je beide laptops via wifi hebt verbonden met het zojuist aangemaakte wifi-hotspot op je telefoon. Alleen moet je nu nog mappen delen, zodat je gemakkelijk van de ene computer naar de andere je gegevens kunt overzetten.

Zoek in de Windows Verkenner naar de map die je wil delen met de andere computer, klik er met de rechtermuisknop op, en kies voor Eigenschappen. Vervolgens kun je vanuit het tabblald Delen opgeven dat je de map wilt delen. Klik op de knop Delen... om een gebruikersnaam op te geven. Aangezien je op dit punt geen rekening wil houden met accountgegevens van deze en de andere computer, kies je bij de naam van personen voor Iedereen. Let wel: alleen de computers die met je wifi-hotspot verbinding hebben gemaakt, kunnen dan bij deze gedeelde map, maar als je een goed wachtwoord hebt gekozen voor de hotspot, dan is de kans erg klein dat niet zomaar dat iedere andere computer die in de buurt is, bij deze mappen kan komen. Bovendien schakel je - als je eenmaal klaar bent met het overzetten van de bestanden - het delen van de map weer uit.

Rechten

Om de andere computer lees- en schrijfrechten te geven, klik je bij Machtigingsniveau op het pijltje naar beneden, en kies je voor Lezen/Schrijven, zodat je vanaf de andere computer zowel bestanden kunt neerzetten of verwijderen, mocht dat laatste nodig zijn.

Nadat je op de knop Delen hebt geklikt, worden de wijzigingen doorgevoerd. Als het goed is kunnen beide computers elkaar nu zien binnenin het netwerk (bijvoorbeeld wanneer je op het pictogram Netwerk klikt in de Verkenner). Mocht dat niet zo zijn, geen nood: vanaf de ene computer kun je nog steeds op de gedeelde map van de andere computer komen door in de adresbalk van de Verkenner het volgende in te typen: \\COMPUTER1\GEDEELDE MAP\, waarbij je Computer1 en Gedeelde Map vervangt door de naam van de computer en de map waarmee je verbinding wilt maken.

Voeg lees- en schrijfrechten toe aan de gedeelde map

0 Reactie(s) op: Zo maak je een thuisnetwerk met je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.