Tijdlijn printers: van matrix tot supercompact

Door: Martin Gijzemijter | 23 juli 2018 08:41

beste all-in-one printers
Blog

Jaren geleden stonden printers dag in dag uit documenten te printen, thuis en op kantoor. Daar is niet zoveel meer van over. Een duik in de geschiedenis van printers.

1925 – Rudolf Hell introduceert de Hellschreiber, de allereerste matrixprinter ooit. Hij krijgt daar in 1929 patent op.

1938 – Chester Carlson komt met de uitvinding van elektrofotografie, oftewel Xerografie. Dit vormde de basis voor de thuisprinter van de toekomst.

1971 – Xerox Palo Alto Research legt de laatste hand aan de allereerste laserprinter.

1972 – De eerste thermale printer wordt uitgevonden, inkt is voor deze printers niet meer nodig.

1976 – De allereerste IBM 3800 Printing System (laserprinter) wordt in gebruik genomen in de Verenigde Staten.

1976 – De eerste inkjetprinter ziet het levenslicht.

1988 – Pas acht jaar na de uitvinding van de inkjet printer komt het apparaat breder beschikbaar voor consumenten, voor een prijs van meer dan 1000 dollar.

1992 – HP lanceert de LaserJet 4, de eerste printer die kan afdrukken met een resolutie van 600 bij 600 dpi.

1995 – Apple brengt de allereerste kleurenlaserprinter uit, genaamd de Color Laser Printer 12/600PS. Het apparaat kostte maar liefst 7000 dollar.

2006 – Canon brengt de Selphy uit, de eerste écht kwalitatieve compacte fotoprinter.

De geschiedenis van printers gaat natuurlijk veel verder terug dan de uitvinding van elektrofotografie in 1938. Immers, in principe was de allereerste drukpers natuurlijk ook gewoon een printer … Voor dit overzicht is de ontwikkeling van de thuisprinter natuurlijk het interessantst. Want we hebben nogal wat technieken voorbij zien komen.

Matrixprinter

Wie zie met hoeveel gemak een velletje papier tegenwoordig uit de printer komt rollen, kan zich bijna niet meer voorstellen hoe tergend traag dat vroeger ging met een matrixprinter. Maar hoe traag het dan ook mocht zijn, voor die tijd was de techniek echt fenomenaal. Het principe werkt hetzelfde als een typemachine: kleine pinnetjes worden door een inktlint op papier gedrukt en laten daarmee een afdruk achter in de vorm van een klein puntje (vandaar ook de naam ‘dot matrix printer’). Zo werden rij voor rij teksten en eenvoudige afbeeldingen opgebouwd. Naarmate de technologie zich ontwikkelde, konden er meer pinnetjes tegelijk gebruikt worden. Matrixprinters worden nog altijd gebruikt, maar zijn uiteraard veel sneller dan vroeger, 800 pagina’s per uur is geen uitzondering.

De matrixprinter drukt af door kleine pinnetjes tegen een inktlint te drukken op papier.

Laserprinter

Vaak wordt onterecht gedacht dat de laserprinter de opvolger is van de inkjetprinter, maar dat is dus precies andersom. De inketprinter werd eerst uitgevonden, maar bleef lange tijd zo onbetaalbaar, dat de injetprinter z’n weg naar de consument eerder wist te vinden. Een laserprinter drukt tekst en afbeeldingen af door toner (zwart of gekleurd poeder) aan het papier te hechten. Oorspronkelijk maakten printers hierbij gebruik van laserlicht (vandaar de naam laserprinter), maar tegenwoordig worden ook led-printers aangeduid met de naam laserprinter. De printers blinken vooral uit op het gebied van snelheid en scherpte als het gaat om tekst.

Laserprinters waren er eerder dan inkjetprinters, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

Inkjetprinter

De inkjetprinter, ook weleens inktstraalprinter genoemd, drukt grafische elementen af door een druppeltje inkt met grote kracht op papier te spuiten. Hoe fijner de druppeltjes, hoe scherper het uiteindelijke resultaat. Hoewel inkjetprinters aanvankelijk zeer prijzig waren, daalde de prijs snel en nam de populariteit van de apparaten razendsnel toe. Het is de combinatie van digitale fotografie en de opkomst van inkjetprinters geweest die ervoor heeft gezorgd dat ooit onverwoestbaar geachte bedrijven als Kodak, uiteindelijk het veld moesten ruimen. Foto’s waren ineens namelijk prima thuis te printen.

Inkjetprinters zijn kleine technische wondertjes, ze spuiten inktdruppeltjes op papier.

Compactprinter

Inkjetprinters en laserprinters zijn fantastisch, maar je neemt ze natuurlijk niet zomaar mee. En met de opkomst van smartphones en het feit dat deze toestellen steeds betere foto’s konden maken, nam ook de behoefte aan een mobiele printer toe. Er zijn veel verschillende compacte printers op de markt geweest door de jaren heen, maar de compactprinter die écht verschil maakte, was (en is) de Selphy van Canon. Een draagbare draadloze thermo-sublimatieprinter, die foto’s weet af te drukken van superieure kwaliteit. Dat is nog eens een verschil met de (thuis)matrixprinter van meer dan drie decennia terug!

De Selphy van Canon heeft ook van printen een mobiele techniek gemaakt.

0 Reactie(s) op: Tijdlijn printers: van matrix tot supercompact

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.