9 tips om Facebook weer leuk te maken

Door: Martin Gijzemijter Martin | 08 december 2015 12:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Al mijn sociale contacten verlopen via Facebook, mijn gesprekken lopen via Facebook en zelfs mijn werk loopt grotendeels via Facebook. Facebook kan naast leuk ook heel irritant zijn, door allerlei zaken waar je helemaal niet op zit te wachten. Maar daar kun je iets aan doen.

Facebook staat erom bekend dat het om de haverklap nieuw functies introduceert. De ene keer is de hele chatfunctie op de schop gegooid, dan weer word je geconfronteerd met flashbacks van zaken die je twee jaar geleden hebt gepost enzovoort. Dat kan allemaal heel leuk zijn, maar alles bij elkaar begint het toch wel een behoorlijke afleiding te vormen. Zo erg zelfs, dat je door de stortvloed aan notificaties, berichten, uitnodigingen enzovoort, Facebook eerder irritant begint te vinden dan leuk. Dan kun je natuurlijk besluiten om het sociale netwerk de deur te wijzen (wat op zich een zeer verhelderende ervaring kan blijken te zijn), maar als je graag gebruik wilt maken van Facebook, zijn er ook gewoon handige opties om het geheel wat meer naar je hand te zetten. Lees ook: Zo maak je Facebook meer privé.

01 Nieuwsoverzicht aanpassen

Ik begin direct met de grootste irritatie. Je hebt iets belangrijks gemist omdat je die post van dat ene familielid of die ene vriend/vriendin niet voorbij hebt zien komen. Je kunt mensen dan vervolgens markeren als Goede vrienden en dit heeft wel wát effect, maar het liefst bepaal je natuurlijk zelf welke posts op Facebook je het eerst ziet. Gelukkig kan dat sinds kort.

Log in op Facebook en klik rechtsboven op het blauwe pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht in het menu dat uitklapt. Vervolgens krijg je een lijst met mensen waarvan je de afgelopen week de meeste berichten hebt gezien. De kans is groot dat de persoon die je juist wilde zien, daar niet tussen staat (anders was je niet gefrustreerd). Zoek de persoon op (bijvoorbeeld in het tabblad Personen), klik op het pijltje naast Volgend en selecteer Als eerste weergeven. Nu loop je nooit meer berichten van deze persoon mis. Hetzelfde kun je overigens doen bij pagina's.

Sinds kort bepaal je zelf van wie je de berichten op Facebook als eerste in je nieuwsoverzicht wilt zien.

02 Vrienden 'ontvolgen'

Je hebt ze ongetwijfeld: van die vrienden/familieleden die je geweldig vindt, zolang ze maar niet achter een toetsenbord kruipen. Bij elke post die ze plaatsen, lopen de rillingen over je rug en je ergert je groen en geel. Maarja, om nou een vriend of familielid daarom te ontvolgen ... dat heeft natuurlijk weer gevolgen in het échte leven. Gelukkig is er een tussenweg. Open de profielpagina van de vriend/het familielid waaraan je je ergert en klik op het pijltje naast Volgend. Door nu te kiezen voor [Naam] niet meer volgen, blijf je nog steeds vrienden met de persoon in kwestie, maar zie je zijn/haar posts niet meer voorbij komen. Overigens zie je ook hier de optie Als eerste weergeven uit tip 1, maar in een lijst met vrienden is dat natuurlijk sneller.

Als je iemand irritant vindt, maar niet wilt ontvrienden, dan kun je hem/haar altijd ontvolgen.

03 Spelletjes uitschakelen

Serieus? Is er eindelijk een optie waarmee je al die irritante spelletjes op Facebook de nek om kunt draaien? Helaas, zo ver zal Facebook natuurlijk niet gaan, maar er is wel degelijk een optie om ervoor te zorgen dat je vrienden je nooit meer lastigvallen met verzoekjes om een spel te spelen (omdat ze wanhopig levens nodig hebben in Candy Crush). Voorheen moest dat per spelletje apart (of eigenlijk per app) maar inmiddels kun je met één klik alle uitnodigingen uitschakelen. Hier is wel een klein trucje voor nodig. Ga in je browser naar http://m.facebook.com om de mobiele pagina van Facebook op te roepen, scrol helemaal naar onderen en klik op Instellingen en Privacy en op Apps op de pagina die verschijnt. Klik nu op Platform en vervolgens op nee onder de optie Wil je meldingen ontvangen over uitnodigingen voor games en apps? Hierna zul je nooit meer melding krijgen van een uitnodiging. Deze optie is gek genoeg alleen te vinden in de mobiele versie van Facebook.

Je kunt nu eindelijk ontsnappen aan dat eeuwige gestalk door Facebook-gamers.

04 Autoplay-video's uitschakelen

Video's kijken op Facebook kan een superleuke, maar zeer afleidende bezigheid zijn. Juist daarom is het erg irritant dat video's tegenwoordig allemaal automatisch afspelen. Hierdoor is je nieuwsoverzicht waarschijnlijk veranderd in één groot circus dat er voortdurend voor zorgt dat je alles doet behalve datgene waarvoor je eigenlijk Facebook opende. Voor Facebook is dat niet vervelend, maar ik ben blij dat je de functie ook gewoon kunt uitschakelen. Klik op het pijltje naar beneden naast het pictogram met het slotje rechtsboven, en vervolgens op Instellingen. Scrol helemaal naar onderen en klik op het tabblad Video's. Door te klikken op het pijltje naar beneden naast Standaard bij Video's automatisch afspelen, kun je het automatisch afspelen uitschakelen. Daar wordt Facebook ook nog eens een stuk minder traag van! Dit is overigens ook het menu waarin je kunt aangeven dat je alle video's in HD wilt weergeven of juist niet.

Snel afgeleid door automatisch spelende video's? Je kunt dat uitschakelen.