9 tips om Facebook weer leuk te maken

Door: Martin Gijzemijter | 08 december 2015 12:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Al mijn sociale contacten verlopen via Facebook, mijn gesprekken lopen via Facebook en zelfs mijn werk loopt grotendeels via Facebook. Facebook kan naast leuk ook heel irritant zijn, door allerlei zaken waar je helemaal niet op zit te wachten. Maar daar kun je iets aan doen.

Facebook staat erom bekend dat het om de haverklap nieuw functies introduceert. De ene keer is de hele chatfunctie op de schop gegooid, dan weer word je geconfronteerd met flashbacks van zaken die je twee jaar geleden hebt gepost enzovoort. Dat kan allemaal heel leuk zijn, maar alles bij elkaar begint het toch wel een behoorlijke afleiding te vormen. Zo erg zelfs, dat je door de stortvloed aan notificaties, berichten, uitnodigingen enzovoort, Facebook eerder irritant begint te vinden dan leuk. Dan kun je natuurlijk besluiten om het sociale netwerk de deur te wijzen (wat op zich een zeer verhelderende ervaring kan blijken te zijn), maar als je graag gebruik wilt maken van Facebook, zijn er ook gewoon handige opties om het geheel wat meer naar je hand te zetten. Lees ook: Zo maak je Facebook meer privé.

01 Nieuwsoverzicht aanpassen

Ik begin direct met de grootste irritatie. Je hebt iets belangrijks gemist omdat je die post van dat ene familielid of die ene vriend/vriendin niet voorbij hebt zien komen. Je kunt mensen dan vervolgens markeren als Goede vrienden en dit heeft wel wát effect, maar het liefst bepaal je natuurlijk zelf welke posts op Facebook je het eerst ziet. Gelukkig kan dat sinds kort.

Log in op Facebook en klik rechtsboven op het blauwe pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht in het menu dat uitklapt. Vervolgens krijg je een lijst met mensen waarvan je de afgelopen week de meeste berichten hebt gezien. De kans is groot dat de persoon die je juist wilde zien, daar niet tussen staat (anders was je niet gefrustreerd). Zoek de persoon op (bijvoorbeeld in het tabblad Personen), klik op het pijltje naast Volgend en selecteer Als eerste weergeven. Nu loop je nooit meer berichten van deze persoon mis. Hetzelfde kun je overigens doen bij pagina's.

Sinds kort bepaal je zelf van wie je de berichten op Facebook als eerste in je nieuwsoverzicht wilt zien.

02 Vrienden 'ontvolgen'

Je hebt ze ongetwijfeld: van die vrienden/familieleden die je geweldig vindt, zolang ze maar niet achter een toetsenbord kruipen. Bij elke post die ze plaatsen, lopen de rillingen over je rug en je ergert je groen en geel. Maarja, om nou een vriend of familielid daarom te ontvolgen ... dat heeft natuurlijk weer gevolgen in het échte leven. Gelukkig is er een tussenweg. Open de profielpagina van de vriend/het familielid waaraan je je ergert en klik op het pijltje naast Volgend. Door nu te kiezen voor [Naam] niet meer volgen, blijf je nog steeds vrienden met de persoon in kwestie, maar zie je zijn/haar posts niet meer voorbij komen. Overigens zie je ook hier de optie Als eerste weergeven uit tip 1, maar in een lijst met vrienden is dat natuurlijk sneller.

Als je iemand irritant vindt, maar niet wilt ontvrienden, dan kun je hem/haar altijd ontvolgen.

03 Spelletjes uitschakelen

Serieus? Is er eindelijk een optie waarmee je al die irritante spelletjes op Facebook de nek om kunt draaien? Helaas, zo ver zal Facebook natuurlijk niet gaan, maar er is wel degelijk een optie om ervoor te zorgen dat je vrienden je nooit meer lastigvallen met verzoekjes om een spel te spelen (omdat ze wanhopig levens nodig hebben in Candy Crush). Voorheen moest dat per spelletje apart (of eigenlijk per app) maar inmiddels kun je met één klik alle uitnodigingen uitschakelen. Hier is wel een klein trucje voor nodig. Ga in je browser naar http://m.facebook.com om de mobiele pagina van Facebook op te roepen, scrol helemaal naar onderen en klik op Instellingen en Privacy en op Apps op de pagina die verschijnt. Klik nu op Platform en vervolgens op nee onder de optie Wil je meldingen ontvangen over uitnodigingen voor games en apps? Hierna zul je nooit meer melding krijgen van een uitnodiging. Deze optie is gek genoeg alleen te vinden in de mobiele versie van Facebook.

Je kunt nu eindelijk ontsnappen aan dat eeuwige gestalk door Facebook-gamers.

04 Autoplay-video's uitschakelen

Video's kijken op Facebook kan een superleuke, maar zeer afleidende bezigheid zijn. Juist daarom is het erg irritant dat video's tegenwoordig allemaal automatisch afspelen. Hierdoor is je nieuwsoverzicht waarschijnlijk veranderd in één groot circus dat er voortdurend voor zorgt dat je alles doet behalve datgene waarvoor je eigenlijk Facebook opende. Voor Facebook is dat niet vervelend, maar ik ben blij dat je de functie ook gewoon kunt uitschakelen. Klik op het pijltje naar beneden naast het pictogram met het slotje rechtsboven, en vervolgens op Instellingen. Scrol helemaal naar onderen en klik op het tabblad Video's. Door te klikken op het pijltje naar beneden naast Standaard bij Video's automatisch afspelen, kun je het automatisch afspelen uitschakelen. Daar wordt Facebook ook nog eens een stuk minder traag van! Dit is overigens ook het menu waarin je kunt aangeven dat je alle video's in HD wilt weergeven of juist niet.

Snel afgeleid door automatisch spelende video's? Je kunt dat uitschakelen.

7 Reactie(s) op: 9 tips om Facebook weer leuk te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2015 13:50 MarkS90
  Tip 10: doe Facebook weg. Die Mark is alleen geïnteresseerd in jouw profiel om geld mee te scoren die hij dan zogenaamd in een fonds stort …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:23 Anoniem
  test ook maar eens Social Fixer. Daar kan je zoveel instellen en zeer handig is de functie om het beeld te verbreden want dat smal facebook ding van pagina's trekt op niets en zelfs heb ik het thema verandert in donker grijs. Facebook is zo een heerlijkheid geworden maar men dient ook even te willen weten hoe ermee om te gaan. Ivm. gezondheid en bepaalde wetenschappelijke zaken is dit heerlijk maar om zomaar want rond te kletsen… dat gaat nergens over. Je kan er zelf pagina's bezoeken waar ze CBD pasta enz. verkopen en zelfs wietolie voor gezondheidsproblemen en echt degelijke kwaliteit. Nee, ik moest ook niets van facebook hebben maar sinds ik me er in hebt verdiept is het een zaligheid zolang je maar niet overdrijft want als je veel hobby's hebt en je dat allemaal toevoegt wordt je knettergek maar als je bij de kern blijft en goede degelijke pagina's zoekt dan blijf je gewoon de bomen doorheen het facebosje zien :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 17:47 Anoniem
  "Al mijn sociale contacten verlopen via Facebook, mijn gesprekken lopen via Facebook en zelfs mijn werk loopt grotendeels via Facebook".

  Dan is het toch wel heel erg treurig met je gesteld als je dat met droge ogen gaat beweren.
  Jongeman, ga toch eens hulp zoeken voor het te laat is. !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 08:12 Anoniem
  Ik begrijp het probleem niet zo goed. Eerst een abonnement op andermans digitale diarree nemen en dan weer tips nodig hebben om het teveel aan diarree te stoppen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 11:04 Anoniem
  Triest verhaal… Heel triest. De reacties hier onder zeggen het al, ze hebben allemaal gelijk. De beste tip om FB weer leuk te maken is om het uit te roeien. Wat overigens nog best een zware taak is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 11:05 wicherson
  heb spelletjes op het platform uit geschakeld.
  ook de vidio
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 21:27 Anoniem
  Het zijn ook problemen die je alleen herkent als je een actief sociaal leven hebt. De rest verzorgt de zure reacties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.