9 tips om Facebook weer leuk te maken

Door: Martin Gijzemijter | 08 december 2015 12:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

05 Posts afstemmen met Lijsten

Deze functie bestaat al wat langer, maar wordt nog steeds door veel te veel mensen gebruikt. Als je niet wilt dat je baas ziet dat je dit weekend nogal dronken bent geworden op een festival, dan moet je hem niet accepteren als Facebook-vriend, toch? Tja, het is wel zo efficiënt, maar je kunt het ook vrij makkelijk omzeilen. In het linkerdeelvenster van Facebook zie je bijna helemaal onderaan de optie Vrienden.

Wanneer je je muisaanwijzer daar overheen beweegt, verschijnt er een optie Meer. Klik daarop. Je ziet nu een aantal lijsten die je al hebt (dit zijn simpelweg groepen met Facebook-vrienden). Je kunt een lijst maken door te klikken op Lijst maken, deze een naam te geven, en leden daaraan toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld je werkgever en al je collega's aan een lijst toe die je Werk noemt. Wanneer je nu een nieuwe post plaatst op Facebook, kun je klikken op het uitklapmenu bij de knop Plaatsen en vervolgens kiezen voor Aangepast. Je kunt dan aangeven dat iedereen de post mag zien, behalve de persoon (of in dit geval de lijst) die je selecteert. Op dezelfde manier kun je ook aangeven dat de post juist wél alleen aan die groep getoond mag worden.

Met behulp van lijsten bepaal je precies wie wát mag zien op Facebook.

06 Chat-instellingen

Facebook Chat, ook al zo'n handige functie ... maar als je Facebook de hele dag open hebt staan, kun je horendol worden van al die mensen die spontaan tegen je beginnen te ouwehoeren. Geen probleem, dat is zó verholpen. Helemaal rechtsonder (onder de rechterbalk met contactpersonen) vind je een pictogram met een tandwiel. Klik daarop en kies vervolgens Geavanceerde instellingen. Nu kun je aangeven of je de chat volledig wilt uitschakelen (lekker rustig) of alleen wilt uitschakelen voor bepaalde personen (of voor iedereen, behalve bepaalde personen). Zo kun je de functionaliteit behouden, zonder dat je het idee hebt dat je continu lastiggevallen wordt. Overigens loop je berichten niet mis, ze worden in 'Berichten' geplaatst, je krijgt er alleen geen chatnotificatie van.

Chats kunnen je behoorlijk afleiden. Gelukkig kun je ook deze functie uitschakelen.

07 Opslaan voor later

De kans is vrij groot dat je meer vrienden (pardon, kennissen) op Facebook hebt dan er in je nieuwsoverzicht passen. Zelfs als je de eerste stap hebt uitgevoerd, blijft het onmogelijk om alles bij te houden, vooral wanneer het gaat om links in berichten. Zou het dan niet fijn zijn als je die berichten kon opslaan, zodat je die linkjes later kunt bezoeken? Inderdaad, en dat is dan ook waarom die functie gewoon bestaat op Facebook. Wanneer je een bericht tegenkomt met een link die je wilt opslaan, klik dan op het grijze pijltje naar beneden in het bericht en vervolgens op Link opslaan. Wanneer je nu in het linkerdeelvenster klikt op Opgeslagen onder het kopje Favorieten, vind je al deze links (en berichten) weer terug. Dit werkt overigens ook prima voor berichten met video's die je later wilt bekijken.

Te druk om een link te bezoeken of een video te bekijken? Sla het op voor later.

08 Meldingen uitschakelen

Dan zijn er natuurlijk nog de talloze meldingen die je krijgt op Facebook. Ik heb het niet over de standaardmeldingen (die kun je namelijk uitschakelen via Instellingen > Meldingen), maar de stortvloed aan meldingen die je krijgt wanneer je bijvoorbeeld iemand gefeliciteerd hebt met de geboorte van een kind. Iedereen die daarna op dat bericht reageert, genereert een melding en dat kan zó irritant zijn dat je maar liever niet meer op dat soort berichten reageert. Maar je kunt de irritatie ook omzeilen. Open het bericht waarop je hebt gereageerd, en klik op het grijze pijltje naar beneden dat je vindt rechtsboven in het bericht. In het menu dat uitklapt klik je op Meldingen uitschakelen en je zult geen enkele melding meer over dit bericht krijgen.

Dat je reageert op een bericht, wil niet zeggen dat je daarna duizend meldingen wilt ontvangen.

09 Nog meer controle

Deze tips helpen je Facebook zo naar je hand te zetten dat het allemaal weer een stuk leuker wordt. Daarbij ben je natuurlijk beperkt tot de mogelijkheden die Facebook je biedt. Wil je nóg verder gaan, overweeg dan eens een browser-extensie als F.B. Purity. Deze extensie (gemaakt door derden, dus niet door Facebook zelf) zorgt ervoor dat bepaalde 'vervelende' content in Facebook, zoals advertenties, gesponsorde berichten, app-uitnodigingen enzovoort, volledig worden uitgefilterd. Ook kun je bijvoorbeeld voorkomen dat mensen automatisch worden getagd wanneer je typt. Het is een heel krachtige extensie waarmee je de functionaliteit van Facebook écht helemaal naar je hand kunt zetten. En geen zorgen, je verandert niets aan Facebook, je verandert alleen hoe je browser het aan je toont.

Is het je allemaal nog niet genoeg, gebruik dan een browser-extensie als F.B. Purity.

7 Reactie(s) op: 9 tips om Facebook weer leuk te maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2015 13:50 MarkS90
  Tip 10: doe Facebook weg. Die Mark is alleen geïnteresseerd in jouw profiel om geld mee te scoren die hij dan zogenaamd in een fonds stort …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 16:23 Anoniem
  test ook maar eens Social Fixer. Daar kan je zoveel instellen en zeer handig is de functie om het beeld te verbreden want dat smal facebook ding van pagina's trekt op niets en zelfs heb ik het thema verandert in donker grijs. Facebook is zo een heerlijkheid geworden maar men dient ook even te willen weten hoe ermee om te gaan. Ivm. gezondheid en bepaalde wetenschappelijke zaken is dit heerlijk maar om zomaar want rond te kletsen… dat gaat nergens over. Je kan er zelf pagina's bezoeken waar ze CBD pasta enz. verkopen en zelfs wietolie voor gezondheidsproblemen en echt degelijke kwaliteit. Nee, ik moest ook niets van facebook hebben maar sinds ik me er in hebt verdiept is het een zaligheid zolang je maar niet overdrijft want als je veel hobby's hebt en je dat allemaal toevoegt wordt je knettergek maar als je bij de kern blijft en goede degelijke pagina's zoekt dan blijf je gewoon de bomen doorheen het facebosje zien :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 17:47 Anoniem
  "Al mijn sociale contacten verlopen via Facebook, mijn gesprekken lopen via Facebook en zelfs mijn werk loopt grotendeels via Facebook".

  Dan is het toch wel heel erg treurig met je gesteld als je dat met droge ogen gaat beweren.
  Jongeman, ga toch eens hulp zoeken voor het te laat is. !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 08:12 Anoniem
  Ik begrijp het probleem niet zo goed. Eerst een abonnement op andermans digitale diarree nemen en dan weer tips nodig hebben om het teveel aan diarree te stoppen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 11:04 Anoniem
  Triest verhaal… Heel triest. De reacties hier onder zeggen het al, ze hebben allemaal gelijk. De beste tip om FB weer leuk te maken is om het uit te roeien. Wat overigens nog best een zware taak is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 11:05 wicherson
  heb spelletjes op het platform uit geschakeld.
  ook de vidio
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 december 2015 21:27 Anoniem
  Het zijn ook problemen die je alleen herkent als je een actief sociaal leven hebt. De rest verzorgt de zure reacties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.