Tips en trucs voor online leren

Door: Martin Gijzemijter | 22 oktober 2017 08:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat het voor alle (klein)kinderen weer tijd is om kennis op te zuigen. Maar dat hoeft zich natuurlijk niet tot hen te beperken. Het nieuwe schooljaar kan voor jou ook een mooi moment zijn om te besluiten dat je iets nieuws wilt gaan leren. Online zijn daarvoor mogelijkheden genoeg. Wij geven tips en trucs voor online leren.

Tip 01: Soorten opleiding

Voordat je op zoek gaat naar een opleiding, is het eerst belangrijk om voor jezelf te bepalen wat voor soort opleiding je wilt. Wil je heel erg zelfstandig zijn en alle kennis tot je nemen met behulp van video’s en teksten, of wil je ook graag een leraar hebben die je kan bijsturen en die fungeert als een stok achter de deur. Dan zijn er natuurlijk ook nog de medestudenten … wil je het graag in je eentje doen of wil je ook graag contact hebben met studenten die hetzelfde leren als jij, zodat je dingen kunt overleggen, elkaar vragen kunt stellen, tips kunt uitwisselen enzovoort. Denk hier goed over na voordat je in je enthousiasme een opleiding kiest die wel informatief is, maar niet aansluit bij de lesmethode die je voor ogen had.

Tip 01 Let goed op om wat voor opleiding het gaat en of dat bij je past.

Tip 02: Kosten

Als je denkt aan een opleiding, dan denk je al snel aan iets dat honderden of zelfs duizenden euro’s kost. Dat is heel goed mogelijk, je kunt met gemak online heel veel geld uitgeven, maar laten we je hier alvast een eerste les geven: het is niet altijd nodig. Er zijn online ook heel veel gratis en goedkope opleidingen te vinden, waarbij gratis/goedkoop niet betekent dat het van lage kwaliteit is. Sterker nog, er zijn heel veel universiteiten die gratis lessen online aanbieden, simpelweg met als doel om iedereen toegang te kunnen geven tot onderwijs. Bij veel opleidingen zit het verdienmodel bovendien in de certificaten die je erbij kunt halen, waarvoor je uiteraard wél moet betalen.

Tip 02 Betaal niet meteen de hoofdprijs, er zijn prima gratis en goedkope opleidingen.
Een certificaat is niet per definitie een diploma, en is niet altijd waardevol

Tip 03: Certificaat/diploma

Online leren is niet alleen handig om je kennis te vergroten, je kunt er ook daadwerkelijk certificaten mee behalen die je vervolgens kunt gebruiken bij je volgende sollicitatie. Daar schuilt uiteraard direct wel een gevaar, want een certificaat is niet per definitie een diploma. Als je met een diploma op zak de universiteit uit wandelt, dan staat dat uiteraard indrukwekkender op je cv dan een diploma van een instantie waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Zorg er dus voor dat je (zeker als je betaalt voor je opleiding) jezelf niet in de vingers snijdt door een opleiding te kiezen om een certificaat te bemachtigen dat uiteindelijk alleen waardevol is als leuke versiering aan de wand. Op de site van de Rijksoverheid kun je zoeken op erkende opleidingen, waarna je precies kunt zien welke opleidingen erkend zijn door het OCW. Hier staan dus ook instellingen voor afstandsonderwijs bij, zoals LOI, NTI en Open Universiteit.

Tip 03 Een certificaat is niet per definitie een diploma, bekijk goed of het certificaat ook waarde heeft voor een werkgever.

Tip 04: Maak een planning

Zo dadelijk bespreken we verschillende websites waar je online kunt leren, maar voordat je die stap zet is het eerst belangrijk om een planning te maken. Iets willen leren en tijd hebben om iets te leren is niet hetzelfde. Veel mensen besluiten om een online cursus te doen, duiken vol enthousiasme in de eerste les, maar komen er na een les of twee al vrij snel achter dat het niet helemaal in hun huidige leven past. Dat is ook vrij logisch, je leven is doorgaans gevuld met de dingen die je normaliter doet, en daar past niet zomaar ineens een complete opleiding in. Je kunt je afvragen of dat erg is als je geen cent voor die cursus betaalt, maar doorgaans begin je natuurlijk niet aan iets met het doel om af te haken. Dus voordat je begint: maak een planning van de tijd die je daarin wilt steken. Zelfs al is dat maar een halfuurtje per week, dat geeft niet, maar plan het in, het komt namelijk niet vanzelf goed.

Tip 04 Maak een planning, er zijn weinig levens waarin een (online) studie zomaar past.

Tip 05: Discipline

Wees gedisciplineerd. Dat klinkt logisch, je hebt immers discipline nodig voor vrijwel alles dat je doet in het leven. Maar als het om online leren gaat, geldt dat in het kwadraat. Want zelfs als je kiest voor een online studie met een leraar aan wie je verantwoording moet afleggen, dan nog is dat niet hetzelfde als de leraar waaraan je verantwoording moest afleggen toen je zelf nog in de schoolbanken zat. Ten eerste: je bent nu zelf volwassen en ten tweede: als je de confrontatie niet aan wilt of durft kun je die mailtjes simpelweg nooit openen. De drang om online lessen uit te stellen, zeker wanneer ze wat pittiger worden en je er daadwerkelijk moeite voor moet doen, is groot … vooral ook omdat er online zo heerlijk veel afleiding is. Kortom: wees gedisciplineerd, houd je aan het plan dat je hebt opgesteld in tip 4, zet de studiemomenten in je agenda en schakel je smartphone uit wanneer je van start gaat. Je kunt écht niet leren en tegelijkertijd al je Facebook-notificaties lezen.

Tip 05 Vermijd alle afleiding, Facebook is je grootste vijand als je studeert.
Het is leuk om samen aan de slag te gaan en je bent voor elkaar een stok achter de deur

0 Reactie(s) op: Tips en trucs voor online leren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.