Tips en trucs voor online leren

Door: Martin Gijzemijter | 22 oktober 2017 08:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Studiemaatje

Het is natuurlijk nogal makkelijk gezegd: wees gedisciplineerd. Maar hoe doe je dat als je nu eenmaal vrij snel afgeleid bent en je het nu eenmaal moeilijk vindt om door te zetten wanneer dingen wat lastiger worden? Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde advies als bij sporten: zoek iemand met wie je het samen kunt doen. Wanneer je een online opleiding kiest waar je contact hebt met medestudenten doe je het natuurlijk ook niet alleen, maar dat is toch heel wat anders dan een vriend/vriendin of familielid met wie je samen aan het leren slaat. Niet alleen is het leuk om een gezamenlijke interesse wat verder uit te diepen, je bent daarnaast voor elkaar ook direct een stok achter de deur, omdat je een fysiek iemand hebt (in tegenstelling tot een online leraar) om je naar te verantwoorden. Ook hierbij zijn natuurlijk valkuilen: hang het succes van je opleiding niet op aan de prestaties van je studiemaatje. De kans is natuurlijk aanwezig dat hij/zij de handdoek in de ring gooit en het zou zonde zijn als dat betekent dat jij daardoor ook stopt.

Tip 06 Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen, zoek iemand om samen mee te studeren.

Tip 07: Online Bibliotheek

We hebben je nu een aantal tips gegeven over hoe je goed online kunt leren, maar de vraag is natuurlijk ook wáár je dat kunt doen. Een interessante partij om mee te beginnen is de online Bibliotheek. Op deze website vind je allerlei cursussen, variërend van taalcursussen (o.a. Engels, Frans, Italiaans) tot cursussen in persoonlijke ontwikkeling (time-management, presenteren) en gezondheid & opvoeding (zoals omgaan met stress). Helemaal gratis zijn de cursussen niet, je kunt ze namelijk alleen volgen wanneer je een abonnement hebt bij de bibliotheek, en met een limiet van twee cursussen per jaar. De cursussen van de online Bibliotheek hebben het CEDEO-keurmerk, hetgeen betekent dat de certificaten die je krijgt in ieder geval van enige betekenis zijn. Helaas zijn de cursussen verder weinig interactief: er wordt bijgehouden waar je gebleven bent (zodat je in je eigen tempo kunt studeren) maar er zijn geen onderwijzers of medestudenten waar je contact mee kunt hebben. Prima om iets te leren dus, maar je hebt er wel echt veel discipline voor nodig.

Tip 07 Op de site van de online Bibliotheek kun je gratis twee cursussen per jaar volgen, mét certificaat.

Tip 08: Universiteit van NL

De Universiteit van Nederland is een heel interessant online concept, waarbij de beste wetenschappers van Nederland gratis een online college geven. Elke dag een nieuw college, waarbij iedere week een nieuw thema wordt gekozen. Zo kunnen de colleges de ene week gaan over de verschillen tussen mannen en vrouwen, en de andere week over politiek, archeologie, microscopische deeltjes, energie, de islam en noem maar op. Het lijkt wat dat betreft een beetje op TED Talk, met het grote verschil dat alle colleges Nederlandstalig zijn. Het interessante van deze manier van leren is dat je van tevoren niet bepaalt wat je wilt leren (zoals bij een taalcursus), maar je elke week opnieuw laat verrassen door het thema van die week. Je kiest dan dus voor het vergroten van je algemene kennis. Het nadeel is dat de lessen niet interactief zijn, het is kijken en in je opnemen. En er komt in principe ook geen eind aan, noch is er een certificaat dat je krijgt. Je doet dit dus puur en alleen om er zelf iets van op te steken.

Tip 08 Een certificaat krijg je hier niet, maar bij de Universiteit van Nederland kun je algemene kennis aanzienlijk vergroten.
Je kunt zelfs je Master online halen

Tip 09: Open Universiteit

Wil je iets dat veel meer op een ‘échte’ opleiding lijkt, dan is de Open Universiteit een goed alternatief. Aan de (online) Open Universiteit kun je online uiteenlopende opleidingen volgen, die niets onderdoen voor een échte opleiding, met als verschil dat je je huis niet hoeft te verlaten. Het verschil met een reguliere universiteit is dat je geen colleges hoeft te volgen, volledig bent aangewezen op zelfstudie en – dat is extra interessant – dat er voor de bacheloropleidingen geen toelatingseisen zijn behalve een minimumleeftijd van 18 jaar). Voor de masteropleinding zijn wel voorwaarden/toelatingseisen.

De échte opleidingen (bijvoorbeeld om een master psychologie te halen) kennen begeleiding door docenten en veel contact met medestudenten, maar je kunt ook kiezen voor gratis leerplannen (bijvoorbeeld starten met programmeren, communicatietechnologie, natuurwetenschappen enzovoort). De omvang van deze plannen varieert van zo’n 4 tot maximaal 28 uur studie, dus dat is goed te behappen. Een certificaat ontvang je niet voor deze cursussen, ook is er geen begeleiding of contact met medestudenten. Die leerplannen zijn, naast voor het vergaren van kennis, dan ook vooral om het kennismaken met de manier waarop de OU werkt.

Tip 09 Dit is een échte universiteit waar je gratis lessen kunt volgen, maar ook je masterdiploma online kunt halen.

Tip 10: Coursera

Wil je je vleugels nog verder spreiden en heb je er geen problemen mee om lessen te volgen in de Engelse taal, dan is Coursera een zeer interessante partij. Op deze website worden opleidingen gegeven door universiteiten als Princeton, Stanford, maar ook Nederlandse universiteiten zoals de Universiteit Leiden, de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (al zijn ook deze lessen Engelstalig). Alle lessen kun je volledig gratis volgen (in zoveel vakgebieden als je maar kunt bedenken). Wil je echter een certificaat, dan zul je uiteraard toetsen moeten afleggen en daarvoor betaal je dan een bedrag per certificaat (overigens niet meer dan een paar tientjes). Wanneer je betaalt, krijg je ook toegang tot ondersteuning van onderwijzers en de mogelijkheid om contact te leggen met medeleerlingen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om complete opleidingen te volgen, maar daarvoor moet je soms diep in de buidel tasten. Master-opleidingen variëren van één tot drie jaar en qua kosten van een paar honderd euro tot dik in de dertigduizend euro. Dat laatste is uiteraard alleen interessant als je je echt wilt laten omscholen.

Tip 10 Een samenwerkingsverband van honderden universiteiten ter wereld. Volg hier een les (gratis) of een complete master (duizenden euro’s).

Tip 11: Duolingo

Een andere taal leren is, naast het leren bespelen van een muziekinstrument, een langgekoesterde wens van heel veel mensen. Daarbij moeten we nog steeds denken aan het beeld van vroeger van mensen met een woordenboekje en een koptelefoon, maar dat gaat tegenwoordig toch een stukje efficiënter. Verreweg de meest efficiënte tool voor het leren van een vreemde taal is Duolingo. Het werkt heel eenvoudig: je meldt je aan op de site en kiest vervolgens welke taal je wilt leren spreken en hoe vaardig je al bent in die taal. Vervolgens krijg je een aantal zeer visuele oefeningen waarbij je –naargelang je niveau – op een plaatje moet klikken of op andere wijze antwoord moet geven. De lesmethode werkt met een variatie van tekst, beeld en geluid, en die combinatie zorgt ervoor dat je snel leert. Je kunt zelf aangeven in welk tempo je wilt leren (hoeveel tijd per dag), waarbij de dienst zal zorgen dat je het niet vergeet. Je kunt oefenen via de website of de mobiele app, dus ideaal om eventjes tussendoor tien minuten per dag op het toilet te oefenen. En het mooiste? Het kost je niets!

Tip 11 Om een taal te leren hoef je niet meer naar een universiteit. Duolingo leert het je in no-time.

Tip 12: Opleidingen vinden

We kunnen in dit artikel natuurlijk niet alle online opleidingen voor je op een rij zetten, maar gelukkig zijn er ook goede manieren om zelf te vinden wat je zoekt. Uiteraard zijn er de bekende partijen als de LOI en NTI (al moet je daarvoor flink betalen). Daarnaast is er ook een online zoekmachine voor MOOC (Massive Open Online Courses), waarmee je eenvoudig opleidingen kunt vinden waarvoor je je gratis of voor weinig geld kunt inschrijven. De zoekmachine heet MOOCSE. Die opleidingen zijn dan doorgaans wel Engelstalig. Uiteraard is Google ook je vriend, je kunt in Google eenvoudig zoeken op online opleiding in combinatie met de opleiding die je zoekt. Je moet dan natuurlijk wel even letten op de dingen die we je in de eerste paar stappen van dit artikel hebben uitgelegd: wat zijn de kosten, wat is de leermethode en wat voor accreditatie heeft het opleidingsinstituut in kwestie. Als je dat eenmaal hebt uitgezocht, houdt niets je meer tegen om dit jaar af te sluiten met veel meer kennis dan je eraan bent begonnen.

Tip 12 Je kunt ook heel eenvoudig zelf online opleidingen zoeken.

0 Reactie(s) op: Tips en trucs voor online leren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.