TP-Link Deco M4 - Mesh WiFi voor de massa

Door: Stephan Overbeeke | 08 mei 2019 10:59

TP-Link Deco M4
Review

De ouderwetse router is op zijn retour, Mesh WiFi oplossingen zijn de toekomst, en met de Deco M4 maakt TP-Link Mesh WiFi goedkoper dan ooit. Is dit de oplossing waar we op hebben gewacht, of is goedkoop duurkoop?

TP-Link Deco M4

Aansluitingen 2x 10/100/1000-netwerkaansluiting per satelliet
Mesh WiFi klasse AC1200; 2.4GHz 2x2, 5 GHz 2x2 802.11b/g/n/ac
Mogelijkheden AP modus, bedrade backhaul, Gastnetwerk, Firewall
App Android en iOS App
Afmetingen 19 x 9,1 x 9,1 (h x b x d)
Website tp-link.com/nl/
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Topprestaties in AC1200-klasse
  • Spotgoedkoop voor Mesh
  • Minpunten
  • Beperkt capaciteit
  • Geen VPN of webinterface

Een korte opfriscursus wat een Mesh WiFi systeem is: een combinatie van meerdere satellieten (access points), meestal twee of drie, die de WiFi dekking in je huis aanzienlijk vergroten. Ze doen dat zonder (netwerk) bekabeling nodig te hebben. Mesh oplossingen zijn ook eenvoudig te installeren, wat ze feitelijk een ideale manier maken om makkelijk, snel, en zonder dure hulp van buiten je huis en tuin van goed WiFi te voorzien.

TP-Link’s interne strijd

Twee jaar op rij is de Deco M5 van TP-Link al de onbetwiste budget koning in onze Mesh roundup waar we alle in Nederland verkochte Mesh oplossingen naast elkaar legden voor een grote vergelijking. De M5 was al relatief goedkoop en presteerde goed en we vroegen ons af waarom ze een alternatief zouden uitbrengen.

De vlakke kastjes van de M5 maken plaats voor charmante witte torentjes bij de TP-Link Deco M4, elk voorzien van twee netwerk aansluitingen. De installatie was wederom zo gepiept, de app bleek weer keurig gebruiksvriendelijk, en enkel het extra Trend Micro beveiligingspakket uit de M5 ontbreekt; geen enorm gemis. Sommige pro-sumer functionaliteit zoals VPN of de webinterface ontbreken helaas, maar met zaken zoals gast netwerk, AP modus, bedrade backhaul (mocht deel van je huis wel bekabeld zijn) en port forwarding weer aanwezig is de Deco M4 compleet genoeg voor iedereen die niet graag aan zijn netwerk knutselt.

TP-Link Deco M4
De Deco M4 bestaat uit drie (of twee) identieke torentjes.

Prijsbreken

Wat prestaties betreft bleek de M4 bijna exact dezelfde resultaten neer te zetten dan de M5, met verschillen klein genoeg dat je daar in de praktijk niets van gaat merken. Met 149 euro voor een 3-pack is de Deco M4 echter tientjes dan de M5, en zelfs het goedkoopste Mesh-setje op de markt. Gezien de prestaties weer tot de betere behoren in de klasse tot 250 euro is dat niet alleen objectief knap, maar presenteert de M4 zich overduidelijk als echte budget klapper.

Kleine lettertjes

Fouten maakt TP-Link niet. De voornaamste beperking van de M4 is inherent aan de AC1200-AC1750 klasse waar de M4 in valt. Die klasse is ideaal voor het flink vergroten van je WiFi bereik, maar bij gebrek aan extra antennes om de onderlinge communicatie tussen de drie satellieten op te vangen missen ze de capaciteit voor intensieve omgevingen. Gezinnen met meerdere echt actieve gebruikers of andere data-vreters kijken beter naar een AC2200 oplossing of hoger, mag je dan wel minimaal 249 euro afrekenen voor een 3-pack.

Conclusie

Met uitstekende prestaties, een eenvoudige installatie en een prima app maakt de Deco M4 veel indruk, en de extreem scherpe prijs verandert het geheel in dé instap mesh kit van dit moment.

0 Reactie(s) op: TP-Link Deco M4 - Mesh WiFi voor de massa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.