TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs

© PXimport

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs

Geplaatst: 22 juni 2017 - 06:23

Aangepast: 24 november 2022 - 12:34

Jeroen Boer

In navolging van Netgear, Linksys en Ubiquiti brengt ook TP-Link een wifi-meshsysteem op de markt. TP-Link Deco M5 bestaat uit drie nodes die tegen een scherpe prijs op de markt worden gezet. Wij hebben getest of behalve de prijs ook de prestaties in orde zijn.

TP-Links Deco M5 is een wifi-meshsysteem dat bestaat uit drie nodes. De cirkelvormige nodes met een diameter van 12 centimeter en een hoogte van zo’n 4 centimeter zijn lekker compact en een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de nodes van Netgear Orbi of Linksys Velop. Achterop vind je twee gigabit netwerkaansluitingen waarvan er op de node die je instelt als router eentje dienst doet als wan-aansluiting. De voeding wordt verzorgd door een usb-c-poort. Deze usb-c-poort ondersteunt ook datacommunicatie en TP-Link gaat deze in de toekomst inzetten in combinatie met een voeding die powerline ondersteunt. Zo kan een node ook via powerline verbonden worden.

De installatie van Deco is eenvoudig en verloopt via een app onder iOS of Android. Je smartphone maakt via bluetooth verbinding met het systeem waarna je de eerste node die je als router gebruikt configureert en vervolgens de twee draadloze nodes toevoegt.

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634420

© PXimport

AC1300-technologie

TP-Link maakt net als Netgear en Linksys gebruik van Qualcomms Wi-Fi SON-technologie en bevat dezelfde IPQ4019 SoC als de systemen van Netgear en Linksys. Deze SoC bevat één 2,4GHz-radio en één 5GHz-radio met ieder twee datastromen met een theoretische snelheid van 400 en 866 Mbit/s oftewel AC1300. In tegenstelling tot Netgear en Linksys heeft TP-Link ervoor gekozen om het bij deze radio’s te houden, er is dus geen extra 5GHz-radio toegevoegd voor de link tussen de nodes. Je clients en de nodes maken dus gebruik van dezelfde verbinding. Overigens bevat ook Ubiquiti’s AmpliFi HD een combinatie van één 2,4GHz-radio en één 5GHz-radio, maar daarbij ondersteunt iedere radio drie datastromen oftewel AC1750-technologie. TP-Links Deco M5 is dus theoretisch het minst krachtige systeem dat we tot nu toe getest hebben.

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634422

© PXimport

Altijd een router

TP-Link heeft Deco echt ontworpen als router en Deco verzorgt altijd een apart netwerk met een eigen dhcp-server. Hang je Deco achter een eigen router waarop je clients bedraad aansluit, dan werk je met twee netwerken en dat is niet echt handig. Het is (nog?) niet mogelijk om Deco in te stellen als los accesspointsysteem waarbij je eigen router als basis voor het netwerk wordt gebruikt (bridge). Op de primaire node heb je naast de wan-aansluiting één bedrade netwerkaansluiting, je zult waarschijnlijk een switch moeten gebruiken als je bedrade clients wilt aansluiten. Eventueel kun je bedrade clients ook op de andere draadloze nodes aansluiten, maar je zult dan uiteraard geen volledige gigabitsnelheid halen.

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634425

© PXimport

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634426

© PXimport

Beperkte Routermogelijkheden

Je kunt Deco enkel instellen en beheren met een app voor iOS of Android, er dus geen webinterface. Dat is voor gevorderde gebruikers wellicht al jammer, maar echt onhandig is dat ook via de app Deco je totaal geen controle biedt over je lokale netwerk. Je kunt bijvoorbeeld niet bij de instellingen voor de dhcp-server en ook het reserveren van ip-adressen is onmogelijk. Ook het forwarden van poorten kan niet. Via de geavanceerde instellingen kun je alleen de wan-instellingen wijzigen. Natuurlijk werkt alles wel gewoon en krijgt ieder apparaat netjes een ip-adres, maar in een wat geavanceerder thuisnetwerk is het handig om ip-adressen te reserveren voor vaste apparaten als bijvoorbeeld een nas of netwerkprinter. Als basis voor een thuisnetwerk voldoet Deco wat ons betreft voor een wat geavanceerdere gebruiker niet als router. TP-Link heeft ons laten weten dat er binnenkort een update wordt uitgerold waarmee het wel mogelijk wordt om zaken als dhcp-instellingen aan te passen.

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634428

© PXimport

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634430

© PXimport

Beveiligingsmogelijkheden

TP-Link heeft onder de noemer Anti-Virus internetbeveiliging van Trend Micro ingebouwd die schadelijke websites blokkeert en geïnfecteerde apparaten in quarantaine zet. Een handige aanvulling voor apparaten waar je op kunt surfen zonder antivirustoepassing, maar geen vervanging van lokale antivirus op een pc. Surfen is bijvoorbeeld niet de enige manier waarop je een infectie binnen kunt krijgen. Overigens heeft ook de lokale antivirussoftware die we op de pc gebruiken een filter tegen schadelijke websites waarbij dezelfde dreigingen al geblokkeerd werden. De antivirus-mogelijkheden blijven in ieder geval drie jaar gratis werken. Verder heeft TP-Link ouderlijk toezicht ingebouwd dat op een eenvoudige manier is te configureren zowel qua wat er geblokkeerd moet worden als wanneer er gebruik gemaakt mag worden van internet.

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634431

© PXimport

TP-Link Deco M5 – Wifi-mesh voor een scherpe prijs-18634433

© PXimport

Testmethode

We hebben de Deco getest in een huis met drie verdiepingen waarbij we op iedere verdieping een node hebben geplaatst. Daarbij hebben we Deco in twee configuraties getest. De eerste is een sterconfiguratie waarbij de bedraad aangesloten node (de router) op de eerste verdieping staat. Uit ervaring met andere wifi-systemen is dat de opstelling die zorgt voor de beste prestaties. Tegelijktijdig heb je daarvoor wel een netwerkaansluiting op de eerste verdieping nodig en dat is doorgaans niet het geval. Het grote voordeel van een wifi-meshsysteem is immers dat je geen kabels hoeft te trekken. Ons tweede testconfiguratie noemen we daarom het meshscenario en daarbij sluiten we de bedrade node op de begane grond aan en zetten we op de eerste verdieping en zolder een draadloze node neer.

Prestaties

Zoals verwacht presteert Deco in de sterconfiguratie het beste. Op de eerste verdieping waar de router staat meten we een snelheid van 325 Mbit/s terwijl we op de zolder 180 Mbit/s halen en op de begane grond 171 Mbit/s. In het meshscenario halen we op de begane grond waar de router staat 334 Mbit/s, op de begane grond 179 Mbit/s terwijl op zolder 121 Mbit/s gehaald wordt. Een zogenoemde dubbele hop naar zolder levert dus een duidelijk lagere snelheid op.

Zoals verwacht presteert Deco in het sterscenario het beste en is dit systeem behalve theoretisch ook in de praktijk in het sterscenario gemiddeld het langzaamste systeem. Toch zijn de prestaties gezien de radioconfiguratie en prijs erg goed. Zo worden met uitzondering van de begane grond waar de router staat de prestaties van Ubiquitis duurdere Amplifi HD geëvenaard. Ook in het meshscenario zijn de snelheden helemaal niet gek. Deco presteert in het meshscenario op de eerste verdieping en zolder bijvoorbeeld beter dan Ubiquiti Amplifi HD. Het tri-band wifi-meshsysteem Linksys Velop (Netgears Orbi ondersteunt nog geen mesh) presteert in het meshscenario logischerwijs beter. Maar uiteindelijk haalt Velop op zolder 130 Mbit/s, niet gek veel sneller dan de 121 Mbit/s die Deco haalt. Op basis van de radioconfiguratie hadden wij de behaalde resultaten in ieder geval niet verwacht en presteert Deco M5 boven onze verwachting. Zet je de prestaties af tegen de prijs, dan presteert Deco erg goed.

Tot slot heeft Deco M5 nog een truc in de hoge hoed zitten, want ondanks dat het niet in de specificaties staat, kun je de nodes ook bedraad op elkaar aansluiten. We hebben de node op zolder bedraad aangesloten en haalden toen een snelheid van 310 Mbit/s. Nu ondermijnt bedraad aansluiten wellicht het grote voordeel van een wifi-meshsysteem, maar je hebt wel meer flexibiliteit en kunt waar mogelijk de nodes bedraad aansluiten voor betere prestaties. Qua energieverbruik verbruiken de nodes ieder 6 watt als er weinig activiteit is en 8 watt als er wat meer van het netwerk gevraagd wordt.

Conclusie

We zijn best onder de indruk van TP-Links Deco M5. Zoals verwacht is dit zeker niet het best presterende wifi-meshsysteem, maar tegelijkertijd presteert Deco wél boven verwachting. Combineer dat met de erg scherpe prijs van slechts 269 euro voor drie nodes en je hebt gewoon een prima verhaal. TP-Link heeft Deco duidelijk ontworpen om te dienen als primaire router in je netwerk. Wellicht logisch omdat anders functionaliteit als de ingebouwde antivirusvoorzieningen niet zou werken. Helaas krijg je totaal geen controle over de werking van je netwerk. Je kunt dus bijvoorbeeld niets instellen aan de dhcp-server en ook het reserveren van ip-adressen is niet mogelijk. TP-Link heeft ons laten weten dat er spoedig een update komt waarmee je wel toegang krijgt tot onder andere de dhcp-instellingen.

Concluderend kunnen we in ieder geval stellen dat als je tegen een scherpe prijs heel je huis van wifi wilt voorzien zonder kabels te trekken, we TP-Links Deco M5 zonder meer kunnen aanraden. Heb je behoefte aan geavanceerdere routermogelijkheden, wacht dan nog even tot TP-Link wat meer instelmogelijkheden toevoegt. Deze update zou spoedig moeten verschijnen. TP-Link legt verder veel nadruk op de beveilingsmogelijkheden met wat ze zelf Anti-Virus noemen. Hoewel handig, zien we dat meer als een extraatje en ondanks de naam is dit zeker geen vervanging voor antivirussoftware op je pc.

7,0

Ons oordeel

TP-Link Deco M5

Pluspunten

Lage prijs

Kleine nodes

Ook bedraad aansluiten

Relatief goede prestaties

Minpunten

Weinig instellingen

Geen accesspointmodus

Conclusie

**Prijs:** € 269,- **Aansluitingen router:** WAN-aansluiting (gigabit), gigabit-netwerkaansluiting, usb-c **Aansluitingen draadloze nodes:** 2x gigabit-netwerkaansluiting, usb-c **Draadloos:** 802.11b/g/n/ac AC1300 (twee antennes per frequentie, maximaal 866 Mbit/s) **Afmetingen:** 12 (diameter) x 3,8 cm **Website:** [nl.tp-link.com](http://nl.tp-link.com/home-networking/deco/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000