TP-Link Deco M9 Plus - Deco op steroïden

Door: Stephan Overbeeke | 10 september 2018 14:18

TP-Link Deco M9 Plus
Review

TP-Link’s Deco M5 verdiende in onze mesh wifi roundup van 2017 de redactietip dankzij een goed bereik, gebruiksvriendelijke installatie en app en een lage prijs. Met de Deco M9 Plus krijgt het wifi-mesh-systeem Deco een fysieke en specs update en willen ze ook het hogere segment veroveren.

TP-Link Deco M9 Plus

Prijs € 399,- (set van 3)
Aansluitingen 4x 10/100/1000-netwerkaansluiting per satelliet
Mesh WiFi klasse AC2200; 2.4GHz 2x2, 5 GHz 2x2, 5GHz 2x2. 802.11b/g/n/ac
Mogelijkheden AP modus, bedrade backhaul, Gastnetwerk, Antivirus, Firewall, Android en iOS App, Zigbee mesh, Bluetooth
Afmetingen 4,5 x 14,5 x 14,5 (h x b x d)
Website tp-link.com/nl/
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Goede prestaties
  • Soepele installatie en app
  • Zigbee mesh
  • Minpunten
  • Prijs nog te hoog

Met hun eerste Deco systeem, de Deco M5, vinkte TP-Link eigenlijk alle cruciale hokjes aan die nodig zijn voor een succesvol mesh-systeem. De installatie is kinderlijk eenvoudig, de app is erg gebruiksvriendelijk, er is geen gedoe met kabels en bovenal werkt het gewoon goed. Er zit echter één relevante beperking aan de betaalbare AC1200-AC1750 klasse mesh-oplossingen waar de M5 er één van is, en dat is het gebrek aan een extra band voor de onderlinge verbindingen tussen de verschillende satellieten.

TP-Link Deco M9 Plus

Het was dan ook wachten op en systeem als de Deco M9 Plus die behoort tot de AC2200-klasse Deco waarmee TP-Link een extra band heeft toegevoegd. Dit zorgt voor een significante capaciteitstoename, dit is echt cruciaal als je met een actief internettend gezin gelijktijdig online gaat. De Deco M9 Plus kan de verschillende datastromen bovendien slim inzetten afhankelijk van waar dat nodig is. Het gevolg is dat de nieuwe Deco M9 Plus de best presterende AC2200-set is die we tot nu getest hebben. Ook de toevoeging van 802.11r roaming, daadwerkelijk seamless roamen door je huis, kan van onze goedkeuring genieten.

TP-Link Deco M9 Plus

Focus op mogelijkheden

Ook de veelzijdigheid valt op, zo zien we een AP-modus en bedrade backhaul optie, een prettige mogelijkheid en stevige prestatie-boost wanneer een deel van je huis wel bekabeld is. Een gastnetwerk is aanwezig, er zijn goede ouder-opties om het internetgebruik door kinderen wat in te perken en er zit ook een beveiligingspakket in van Trend Micro dat je tegen de nodige gevaren beschermt. Een volwaardige vervanging voor een antiviruspakket op je computer noemen we dat niet, maar het werkt als een extra schild tegen de nodige malafide websites.

TP-Link Deco M9 Plus
De TP-Link-app werkt vlot en is overzichtelijk.

Als je overweegt je huis slimmer te maken is de toegevoegde Zigbee mesh wellicht een plus. Er zijn veel slimme apparaten te vinden die dan direct met je netwerk verbinding kunnen maken waardoor een smart home net een beetje toegankelijker is, zeker als je vervolgens de koppeling maakt met Alexa en IFTTT. De keerzijde van dat alles is echter dat de Deco M9 Plus wel een prijzige AC2200 set is geworden, ruim 100 euro boven de Orbi RBK23 is erg fors, wat voor mensen op zoek naar louter ‘goed bereik’ ongetwijfeld een struikelblok zal zijn. TP-Link zegt dat de prijzen zullen zakken, wat gezien hun reputatie niet onwaarschijnlijk lijkt.

Conclusie

Een uitstekend en gebalanceerd wifi-mesh-systeem dat de concurrentie het vuur aan de schenen legt. De bal ligt nu bij TP-Link om te zorgen dat we voor de prijs hetzelfde kunnen zeggen in de AC2200-klasse

0 Reactie(s) op: TP-Link Deco M9 Plus - Deco op steroïden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.