TP-Link TL-WPA9610 KIT – Overal in huis wifi

Door: Jeroen Boer | 01 december 2017 11:05

TL-WPA9610 KIT
Review

Een powerline-adapter verandert ieder stopcontact in een netwerkaansluiting. TP-Link gaat met de TL-WPA9610 KIT nog een stapje verder door het toevoegen van een wifi-accesspoint. Kun je hiermee eenvoudig je hele huis voorzien van een draadloos netwerk?

TP-Link TL-WPA9610 KIT

Prijs: € 169.-
Aansluitingen: 2x 10/100/1000-netwerkaansluiting (normale adapter) en 1x 10/100/1000-netwerkaansluiting (tweede adapter)
Draadloos: 802.11a/b/g/n/ac (simultaan 2,4 en 5 GHz)
Afmetingen: 14,1 x 7,8 x 4,8 cm (wifi-adapter) en 12,3 x 6,8 x 3 cm (normale adapter)
Website: nl.tp-linmk.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Powerline-prestaties
  • Draadloze prestaties
  • Eenvoudig in te stellen
  • Ingebouwd accesspoint
  • Minpunten
  • Wifi-adapter slechts één netwerkaansluiting

De TP-Link AV2000 Gigabit Powerline ac Wi-Fi Kit met als typenummer TL-WPA9610 KIT bestaat uit twee verschillende powerline-adapters. De eerste adapter is een exemplaar voorzien van twee gigabitpoorten terwijl de tweede adapter voorzien is van een AC1200-accesspoint en één gigabit-netwerkaansluiting.

De TP-Link TL-WPA9610 KIT bestaat ui één normale en één wifi-adapter.

TP-Link heeft de powerline-adapters gebaseerd op de 2000Mbit/s-powerlinetechnologie waarbij naast de nul- en fasedraad ook randaarde ingezet wordt voor communicatie. 2000 Mbit/s is de hoogste theoretische snelheid die je op powerlinegebied kunt kopen, maar in de praktijk is er geen verschil met 1200Mbit/s-setjes van andere fabrikanten. Dat komt doordat er powerline-chipsets van zowel Broadcom als Qualcomm Atheros beschikbaar zijn. De Powerlinesetjes met een theoretische snelheid van 2000 Mbit/s maken gebruik van een chipset van Broadcom terwijl adapters die 1200 Mbit/s communiceren een chipset van Qualcomm Atheros gebruiken.

Installeren

Het in gebruik nemen van de adapters behelst niet veel meer dan de adapters op de gewenste plek in het stopcontact prikken waarbij je normale adapter vermoedelijk op je router aansluit. Verbinding wordt automatisch gemaakt. Het draadloze netwerk is vanuit de doos al voorzien van een wachtwoord, de gegevens vind je op een kaartje in de verpakking. Uiteraard kun je de instellingen van onder andere het draadloze netwerk aanpassen. TP-Link heeft hiervoor de app tpPLC voor iOS of Android. Ook is de wifi-adapter ook voorzien van een toegankelijke webinterface om de instellingen te veranderen. Handig is dat je via de instellingen de leds van de adapter kunt uitschakelen.

De wifi-adapter heeft een overzichtelijke webinterface,

Powerline-prestaties

We hebben de powerline-adapters getest in hetzelfde scenario dat we ook bij eerdere geteste adapters gebruikt hebben. In de eerste testconditie zijn de adapters op één elektriciteitsgroep aangesloten terwijl in de tweede testconditie twee elektriciteitsgroepen gebruikt worden. In de testconditie over één groep haalden we een snelheid van 380 Mbit/s terwijl we over twee groepen 127 Mbit/s haalden. Hoewel de prestaties in de belangrijkste testconditie over twee groepen niet wereldschokkend sneller zijn dan andere gelijkwaardige setjes die gebruik maken van randaarde, zijn dit wel de beste prestaties die we tot nu toe gemeten hebben.

Draadloze prestaties

Voor het meten van de draadloze prestaties hebben we de wifi-adapter via de gigabit-poort met ons testnetwerk verbonden. De snelheid van het draadloze gedeelte wordt in ons testscenario dus niet geremd door het powerlinegedeelte, iets dat bij de normale toepassing van het setje uiteraard wel het geval is. Overigens kun je de wifi-adapter net als in ons testscenario gebruiken als bedraad aangesloten wifi-accesspoint, mogelijk handig als je in de toekomst het powerline-gedeelte niet meer nodig hebt. De 5GHz-radio is tegenwoordig de belangrijkste frequentie en hierop halen we een snelheid van 438 Mbit/s. Op de 2,4GHz-band blijven we steken op 91 Mbit/s. De draadloze prestaties zijn hiermee in lijn met wat we van een AC1200-accesspoint verwachten en zijn meer dan toereikend voor de achterliggende powerlinetechnologie.

Conclusie

Met TP-Links TL-WPA9610 KIT kun je overal in huis waar je een stopcontact hebt een (draadloos) netwerk realiseren. Hoewel de theoretische snelheid bij lange na niet gehaald wordt, zijn de powerline-prestaties van dit setje de beste die we tot nu toe gezien hebben terwijl ook het draadloze gedeelte prima prestaties neerzet. Powerline heeft wel zijn beperkingen en het uitstekende draadloze gedeelte wordt geremd door het powerline-signaal. Is powerline voor jou echter de enige oplossing om een netwerksignaal naar een ruimte te brengen en heb je daar ook wifi nodig, dan kunnen we dit setje van harte aanraden.

0 Reactie(s) op: TP-Link TL-WPA9610 KIT – Overal in huis wifi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.