'Usenet-aanbieder niet verantwoordelijk voor illegale downloads'

Door: Randolf Bouwma | 07 december 2016 15:20

Nieuws

Stichting Brein heeft een rechtszaak verloren tegen Usenet-aanbieder NSE. De Usenet-aanbieder kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het aanbod van illegale downloads.

De rechtszaak loopt al sinds 2009, toen Stiching Brein NSE voor het eerste aanklaagde. Brein wilde destijds dat NSE al het materiaal (films, muziek, games) dat door gebruikers op usenet werd gezet voor andere downloaders, eerst door NSE zou worden nagelopen. Als het auteursrechtelijk beschermd materiaal zou betreffen, zou NSE moeten ingrijpen. De rechter ging daar in 2011 in mee.

NSE was al gestopt

Omdat de nieuwe aanpak voor NSE een onbegonnen zaak was, besloot de usenet-provider de dienst toen te stoppen. Door de uitspraak van vandaag wordt NSE echter alsnog in het gelijk gesteld. NSE komt daarmee niet terug, maar er is wel een precedent geschept voor andere usenet-providers. Uiteindelijk zijn het de uploaders en de downloaders die illegaal bezig zijn, maar niet de aanbieders van usenet zelf. Immers, op usenet worden - net zoals overigens op torrentsites - ook legale bestanden gedeeld.

Offline halen na melding

Usenet-aanbieders moeten echter wel nauw samen gaan werken met auteursrechthebbende organisaties. Zodra die ontdekken dat hun materiaal op usenet-kanalen illegaal aangeboden wordt, moet een aanbieder als NSE dat alsnog offline halen. Dat hoeft echter pas nadat een zogeheten notice-and-takedown-verzoek is ingediend. Usenet-providers hoeven dit niet zelf in de gaten te houden.

Boetes

Werken ze niet mee, dan kunnen er boetes opgelegd worden. In die zin is Stichting Brein alsnog blij met de uitspraak, die mogelijk in de toekomst nog wel eens van pas kan komen. Voor NSE komt de nieuwe uitspraak te laat. Er bestaat een kans dat de provider wederom naar de rechter stapt, dit keer om de juridische kosten van het lange proces van Brein terug te eisen.

0 Reactie(s) op: 'Usenet-aanbieder niet verantwoordelijk voor illegale downloads'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.