8 vakantietips voor je mifi-router

Door: richard-veenstra | 24 juli 2015 15:23

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Op je vakantieadres wil je natuurlijk wel gewoon gebruikmaken van de internetmogelijkheden van je smartphone of tablet, maar niet overal heb je de beschikking over een wifi-netwerk. Neem daarom een mobiele router (mifi) mee op vakantie, zo heb je in de auto of op de camping gewoon overal internet.

Tip 01: Mobiele router

Als je onderweg bent, is er een aantal mogelijkheden om met je smartphone, tablet of laptop verbinding te maken met internet. De makkelijkste optie is om in te loggen op een gratis wifi-netwerk, maar hier ben je over het algemeen beperkt tot hotels, cafés, restaurants of vliegvelden (en bovendien is het niet echt veilig). Lees ook: 13 wifi-tips voor maximaal bereik op vakantie.

In Nederland kun je met je smartphone en databundel ook via je mobiele provider het internet raadplegen, maar in het buitenland wordt dit al snel een kostbare aangelegenheid. In Europa heb je te maken met roamingkosten, elke gedownloade megabyte wordt dan door je Nederlandse provider apart afgerekend, vaak tegen exorbitant hoge tarieven. Buiten de EU zijn de kosten voor mobiel internet nog veel hoger. De meeste providers bieden wel speciale databundels aan die op vakantiegebruik zijn gericht, maar ook hier zijn de prijzen vaak hoog.

Wil je met je tablet het internet op, dan moet deze wel een simkaart accepteren. In laptops kun je sowieso geen simkaart stoppen en zijn over het algemeen alleen via een wifi- of ethernetverbinding met een router verbinden. De oplossing voor al deze apparaten is om een mobiele route aan te schaffen. Er zijn diverse soorten mobiele routers verkrijgbaar: sommige functioneren alleen op plekken waar je een stopcontact en fysieke ethernetkabel hebt, andere zijn geschikt voor volledig mobiel gebruik. Wij concentreren ons hier op de laatste categorie. In dit type router, ook wel mifi-router genoemd, stop je een simkaart die voor mobiel internet is geconfigureerd. De router maakt via de simkaart een verbinding met internet en stuurt het als een wifi-signaal verder. Op deze manier kun je gelijktijdig meerdere apparaten via een normale wifi-verbinding met je mobiele router verbinden.

Tip 01 Een mobiele router, ook wel mifi-router genoemd.

Tip 02: Snelheid

Eén van de belangrijkste aspecten bij aanschaf van een mobiele router is de snelheid, deze wordt aangegeven als 3G of 4G/LTE. 3G staat voor derde generatie en heeft een downloadsnelheid van zo'n vijf tot tien Mbit/s, ongeveer vergelijkbaar met een langzamere ADSL- of kabelinternetverbinding. 4G (vierde generatie) of LTE is een stuk sneller en gaat theoretisch tot zo'n duizend Mbit/s, maar in de praktijk ligt de snelheid eerder dus de 10 en 20 Mbit/s. De termen 4G en LTE worden vaak door elkaar gebruikt, maar met LTE wordt alleen daadwerkelijke 4G-snelheid bedoeld.

De uiteindelijke snelheid hangt bovendien ook erg af van waar je de router gebruikt en of je stil staat, of in een auto of trein zit. Een 4G/LTE-router is over het algemeen duurder in aanschaf en ook het gebruik van een simkaart die 4G/LTE ondersteunt, is duurder dan een simkaart die alleen op het 3G-netwerk gebruikt kan worden. Verder is het van belang dat het netwerk in het land waar je de mobiele router wilt gebruiken, is ingesteld op 4G. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Bulgarije, dan heb je niet veel aan een 4G-router of -simkaart, aangezien hier nog geen 4G-netwerk actief is. Je router zal wel werken, maar maakt verbinding via een langzamere 2G- of 3G-verbinding. In de specificaties van de router kun je lezen wat de maximale upload- en downloadsnelheden zijn, een 3G-router zal vaak een maximale downloadsnelheid hebben van 21 Mbit/s, maar er zijn ook 3G-routers die bijvoorbeeld een downloadsnelheid van 43 Mbit/s bieden.

Tip 02 Niet alle landen bieden 4G-netwerken. Op deze kaart van opensignal.com check je of er een 4G-netwerk op jouw vakantieadres is uitgerold.

Opletten

Vrijwel alle mobiele routers creëren een wifi-netwerk van een 3G- of 4G-signaal via een zelf te plaatsen simkaart. Toch zijn er ook routers waar dit niet direct mogelijk is, hier kun je alleen een los usb-modem of losse usb-dongel met de usb-aansluiting verbinden. Vaak zijn deze routers goedkoper en is niet altijd duidelijk in de omschrijving aangegeven of je meteen een simkaart in de router kunt stoppen.

Deze router van TP-Link biedt niet de mogelijkheid om direct een simkaart te installeren, je moet een usb-modem op de usb-verbinding aansluiten.

Tip 03: Router kiezen

Als je weet of je een 3G- of 4G/LTE-router wilt aanschaffen, is het tijd om een soort router te kiezen. Wil je de router kunnen meenemen in je broekzak, handtas of rugzak, dan is het formaat natuurlijk van belang. Sommige mobiele routers hebben bovendien een stopcontact nodig en zijn dus alleen handig als je in een hotel, café of caravan een internetaansluiting nodig hebt. Vaak geldt dat des te kleiner de router, des te korter de batterijduur is. In de meeste gevallen is het ook zo dat een 4G-router meer stroom verbruikt dan een 3G-router en dus sneller leeg zal zijn.

Het is lastig om routers op dit gebied één-op-één te vergelijken, mede omdat je op informatie van de fabrikant moet vertrouwen. Waar je wel op kunt letten, is het vermogen van de interne batterij. Dit wordt aangegeven in mAh (milliampère-uur), een hoger aantal mAh betekent dat de batterij van de router langer meegaat. Het handigst is een router die je via een usb-kabel snel kunt opladen, sommige routers leveren ook adapter-stekkers voor de auto of voor een normaal stopcontact. Meestal kun je maximaal vijf apparaten tegelijkertijd met een mobiele router verbinden, maar sommige routers bieden een gelijktijdige verbinding van wel tien apparaten. Het is natuurlijk de vraag of je dit nodig hebt tijdens je vakantie.

Tip 03 Een mobiele router kiezen betekent dat je goed naar de exacte specificaties moet kijken.

Tip 04: Specificaties

Naast de algemene tips zijn er ook nog wat specifiekere dingen waar je op kunt letten bij aanschaf van een mobiele router, één daarvan is op welke frequentieband de router werkt. Dit gaat dan om het wifi-signaal dat van de router naar je smartphone, tablet of laptop wordt gestuurd. Er zijn twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz. De 5GHz-band is een nieuwere band en biedt een betere wifi-verbinding tussen je smartphone, tablet of laptop en de router. Niet alle oudere apparaten ondersteunen echter de 5GHz-band en daarom is een router die op beide frequentiebanden uitzendt een slimmere keuze. Een andere aanduiding wat je op een doos van een router vindt, is 802.11. Dit is een protocol voor het overdragen van informatie via een wifi-verbinding. 802.11 wordt altijd gevolgd door één of twee letters dat aangeeft welke versie van het protocol wordt gebruikt.

De allereerste standaarden waren 802.11, 802.11a en 802.11b en zijn alweer ruim vijftien jaar oud. Daarna volgden 802.11g en 802.11n en sinds 2013 hebben we te maken met 802.11ac. Elke nieuwere versie heeft een groter bereik en kan data op een snellere manier naar je toestel transporteren. Qua beveiliging is het noodzakelijk dat je je wifi-netwerk kunt beveiligen via WPA2. Sommige oudere routers bieden alleen beveiliging middels WEP, zo'n beveiliging is eenvoudig te kraken en daardoor hebben onbevoegden makkelijk toegang tot je wifi-netwerk. Ga ook na welke frequenties de router ondersteunt, in de Verenigde Staten worden over het algemeen andere frequentiebanden gebruikt voor 3G of 4G dan in Europa. De meeste (web)winkels geven aan of een mobiele router geschikt is voor wereldwijd gebruik. Zo niet, vraag ernaar of zoek het uit via de website van de producent.

Tip 04 Deze router werkt alleen in Europa.

6 Reactie(s) op: 8 vakantietips voor je mifi-router

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2015 17:13 Anoniem
  Is het niet simpeler,koop een simkaart en stop die in jou telefoon,maak daar een hotspot van en je hebt een WiFi verbinding ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2015 21:09 Dilbert
  Je kunt als je databundel groot genoeg is je telefoon instellen als hotspot, let wel op dat een laptop al snel meer data zal gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2015 13:05 zopje200
  Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker zwemmen en je omgeving verkennen i.p.c. weer dommig naar schermpjes te staren op de camping.

  Het gebeurt al geregeld.
  Verdrinkende kinderen terwijl de ouders zonodig weer een fb update je moesten doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2015 14:27 Kasander
  Jammer dat er geen letter over beveiliging wordt gezegd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2016 18:25 Anoniem
  Ik snap dit ook niet. Mijn iphone werkt perfect als hotspot. Waarom heb je dan een mifi nodig? Dus inderdaad met een lokaal simkaartje is dit opgelost, toch?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2016 18:15 Anoniem
  Telefoon als hotspot gebruiken is op vakantie waardeloos. Deze routers met prepay kaart er in zijn vele vele malen sneller. Al 3 jaar mee op vakantie. Absolute aanrader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.