Vakantiegeld tips: veilig online shoppen in het buitenland

Door: richard-veenstra | 01 juni 2019 14:39

How To

Verreweg de meeste dingen die je koopt, haal je uit een winkel in Nederland. Toch is het soms een slim idee om eens over de landsgrens te kijken of een product niet goedkoper verkrijgbaar is. Waar je vervolgens mee te maken krijgt, behandelen we in dit artikel over veilig shoppen in het buitenland.

Tip 01: Naar het buitenland

Veel dingen zijn in Nederland wel te koop, maar sommige producten krijg je alleen uit webwinkels die in het buitenland gevestigd zijn. Gelukkig is het bestellen vanuit Duitsland, Frankrijk of de Verenigde Staten gemakkelijk, al moet je bij dit laatste land er wel vanuit gaan dat er extra kosten over je bestelling kunnen bijkomen. Ook kan het schelen om te kijken wat een bepaald product in een ander EU-land kost. Vooral bij onze oosterburen is elektronica vaak een stuk goedkoper: een televisie bij de Mediamarkt in Duitsland kan soms wel tien tot twintig procent goedkoper zijn dan bij ons. Als je in de buurt van de Duitse grens woont, kan een ritje naar Oldenburg, Münster of Düsseldorf best een goede optie zijn. En sommige buitenlandse winkels leveren zelfs tegen een kleine prijs naar je huis in Nederland.

Tip 01 Dezelfde Lego-set is in Nederland wel 50 euro duurder, dus is een ritje naar Düsseldorf misschien wel een goed idee.
Als je er dichtbij woont, kan een ritje over de Duitse grens best een goede optie zijn

Tip 02: Amazon

Amazon is in Nederland vooral bekend van zijn e-boeken, maar in het buitenland is de online winkel één van de grootste aanbieders van elektronische producten. Vooral in Duitsland is het bedrijf enorm groot. Amazon heeft tegenwoordig een Nederlandse pagina, maar behalve boeken vind je er niet veel. Je kunt als Nederlander ook gewoon een bezoek brengen aan www.amazon.de. Uiteraard is de gehele site nu in het Duits, maar helemaal onderaan de pagina kun je de taal van Deutsch – DE naar Nederlands – NL omzetten. Het gaat hier om machinevertalingen van alle producten, dus sommige omschrijvingen kunnen een beetje krom zijn. Bij het zoeken naar producten kun je links een vinkje zetten voor Kwalificeert voor internationale verzending. Zo weet je dat een product ook naar Nederland geleverd kan worden. Vaak gaat dit ook nog gratis ook! Shoppen kun je overigens ook via de Engelse, Franse en Spaanse versies van Amazon. Prijzen van producten verschillen vaak veel tussen de verschillende landen.

Tip 02 Op de Duitse site van Amazon vind je veel voordelige elektronica die vaak gratis naar Nederland verstuurd worden.

Tip 03: Douanekosten

Je kunt natuurlijk ook prima producten uit de Verenigde Staten bestellen, ook van sites als Amazon. Denk er echter aan dat je dan te maken krijgt met importheffingen. Alle producten die je niet in de Europese Unie bestelt, zijn onderhevig aan douanekosten. Hoeveel je moet betalen is niet altijd even duidelijk. Op de site van de Belastingdienst kun je precies lezen met hoeveel kosten je moet rekenen. Je kunt te maken krijgen met inklaringskosten, afhandelingskosten, invoerrechten, omzetbelasting en accijns. Inklarings- en afhandelingskosten zijn kosten die het vervoersbedrijf maakt om het product bij de douane aan te geven; in vrijwel alle gevallen betaal je deze prijzen al in de verzendkosten. Invoerrechten zijn een vast percentage van het aankoopbedrag en verschillen per categorie. Over laptops, smartphones en tablets worden bijvoorbeeld geen invoerrechten geheven, maar over kleding kunt u tot wel 12 procent betalen. Over elk product van buiten de EU wordt btw (omzetbelasting) geheven. Normaal is dit 21 procent van het aankoopbedrag; voor boeken geldt een tarief van 9 procent. Invoerrechten worden bepaald over het bedrag inclusief verzendkosten. De btw wordt geheven over de prijs plus verzendkosten en invoerrechten. Je betaalt deze heffingen contant aan de koerier die het product bij je aflevert.

Tip 03 Winkelen buiten de EU kan duur zijn als je geen rekening houdt met douanekosten.
Over laptops, smartphones en tablets worden geen invoerrechten geheven, over kleding wel

Geen douanekosten?

In sommige gevallen betaal je geen douanekosten. Als een bestelling 22 euro of minder heeft gekost, wordt het zo naar je deur geleverd. Verzendkosten worden niet meegerekend, het gaat dus om de waarde van het product. En als je product tussen de 22 en 150 euro waard is, dan betaal je alleen btw, geen invoerrechten. Voor deze producten kan de vervoerder wel inklaringskosten berekenen.

Soms hoef je geen douanekosten te betalen.

Tip 04: Meteen betalen

Sommige bedrijven hebben deals met de douane; je betaalt dan bij aanschaf al een bedrag voor invoerrechten en btw. Als je bijvoorbeeld iets op eBay bestelt dat uit de Verenigde Staten moet komen, dan zie je bij het uitchecken ook een bedrag dat je moet betalen aan invoerheffingen (import charges). De verkoper geeft dit aan op de douane-aanmelding en als het goed is gaat je pakket zo door de douane. De douane kan natuurlijk wel een pakket openmaken als zij vermoeden dat er illegale waar inzit of dat de opgegeven waarde niet overeenkomt met de waarde van de inhoud. De douane geeft overigens zelf geen inlichtingen over of een pakketje wordt vastgehouden: je moet altijd contact opnemen met het transportbedrijf.

Tip 04 Als je iets op eBay koopt, dan kun je bij het uitchecken al zien hoeveel geld je aan invoerheffingen moet betalen.

Tip 05: Kaart of PayPal

In Nederland betaal je gemakkelijk met iDEAL, maar in het buitenland moet je op andere manieren betalen. De twee bekendste opties zijn via creditcard en PayPal. Als je een gewone creditcard hebt van een Nederlandse bank, zou het betalen in een buitenlandse webwinkel geen enkel probleem moeten zijn. Het kan wel voorkomen dat je bank je een sms met veiligheidscode stuurt als je een aankoop in het buitenland doet. PayPal is een andere optie, vooral handig als je geen creditcard hebt. Je koppelt een Nederlandse bankrekening aan je PayPal-account en kunt vervolgens met je account betalen bij vrijwel elke webshop. PayPal boekt het geld vervolgens af van je bankrekening. Bij sommige winkels, zoals eBay, heb je kopersbescherming als je met PayPal betaalt.

Tip 05 Vrijwel alle buitenlandse webwinkels accepteren je Nederlandse creditcard. Bij deze winkel gaat dit via Sage Pay.

Tip 06: Wisselkoersen

Bij het online shoppen in het buitenland krijg je natuurlijk ook te maken met wisselkoersen. Om precies te weten te komen wat een product kost, kun je op een site als deze zien hoeveel een Zwitserse frank, Amerikaanse dollar of Britse pond nu precies waard is. Let er wel op dat je bank een andere wisselkoers kan hanteren, bijvoorbeeld doordat je bank de wisselkoers pas aan het einde van een werkdag berekent. Als je in een andere valuta inkoopt, kan het ook zijn dat je bank een percentage aan wisselkoerskosten berekent; sommige banken berekenen bovendien een vast bedrag per transactie in een buitenlandse winkel. Ook een dienst als PayPal doet hier aan mee en berekent tussen de 3,5 en 4 procent aan valutawisselkosten. Denk daaraan als je iets van buiten de Europese Unie aanschaft. Zelfs binnen de Europese Unie krijg je hiermee te maken, wanneer je in landen koopt als het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Tsjechië: deze hebben geen euro.

Tip 06 Let op als je iets koopt in een andere valuta: je bank of PayPal berekent valutawisselkosten.

Tip 07: Bestellen in China

Een ander leuk land om online te shoppen is China. En dan vooral op Aliexpress. Op de site vind je duizenden elektronische producten en andere hebbedingetjes. En in de meeste gevallen heel goedkoop. Té goedkoop soms wel, want er worden ook een heleboel namaakartikelen verkocht via de site. Soms voor jou als consument niet goed te herkennen, maar de douane neemt voor Nederland illegale producten wel gewoon in beslag. Je kunt zelfs een boete krijgen als de douane vermoedt dat je wist dat het om illegale waar ging. Dingen die je echt niet moet kopen op sites als Aliexpress zijn bijvoorbeeld zaden en andere natuurlijke producten. De douane is niet happig op een meegelifte Oost-Aziatische boktor die zich in Bloemendaal wil vestigen en je kunt je tuin vernielen als het om planten gaat die niet thuishoren in een Nederlands ecosysteem. Producten die aan strikte Europese veiligheidsnormen moeten voldoen, zoals helmen, accu’s en batterijen, koop je ook liever gewoon in een Nederlandse webwinkel.

Tip 07 Op Aliexpress vind je veel namaak. Deze Desiguers-tas is overduidelijk een replica van een Desigual-product.

Tip 08: Retour en garantie

Zolang je binnen de Europese Unie iets koopt, ben je gedekt door Europese garantie- en retourvoorwaarden. Hierbij maakt het niet uit of je een product in Nederland, Spanje of Hongarije hebt gekocht: de winkel is verplicht jou een werkend product te verkopen en je kunt gebruik maken van je Europese garantierecht. Buiten de EU is dit een stuk lastiger. Met een winkel uit Zwitserland of Noorwegen kun je vaak nog wel tot een goede oplossing komen, maar bij een product dat defect uit China komt, heb je eigenlijk geen poot om op te staan. Volgens de Chinese wet heb je recht op een werkend product, maar bij een conflict moet je in China gaan procederen. Niet echt een realistische optie voor een product dat je voor honderd euro hebt gekocht.

Tip 08 Binnen de EU gelden de garantieregels zoals je die uit Nederland kent.
Als je product niet werkt, moet je in China je recht gaan halen

Tip 09: Verzendtijd

Waar het met de verzendkosten vaak nog wel meevalt, moet je af en toe extreem veel geduld hebben met de verzendtijd. Hier geldt: hoe goedkoper de verzendoptie, hoe langer het duurt voordat je een bestelling in huis hebt. Gratis verzending uit China betekent dat de bestelling per containerschip naar Europa wordt vervoerd. Daarna is de douane nog enkele dagen tot een paar weken met je pakket in de weer. De consumentenbond heeft onderzocht dat een pakketje uit China gemiddeld 27 dagen onderweg is. Uitschieters naar twee maanden zijn geen uitzondering. Ook is de kans dat een pakketje verloren gaat reëel en heb je vaak geen mogelijkheid om je bestelling te volgen.

Tip 09 Een pakketje uit China kan zomaar twee maanden onderweg zijn.
Hoe goedkoper de verzendoptie, hoe langer het duurt voordat je een bestelling in huis hebt

Kopen zonder btw

Als je zzp’er bent of je eigen bedrijf hebt, dan is de kans groot dat je omzetbelasting moet afdragen. Bijkomend voordeel is dat je binnen de Europese Unie producten meteen zonder btw kunt aanschaffen. Je moet hiervoor een Europees btw-nummer aanvragen. In de meeste webwinkels kun je vervolgens dit nummer aangeven en de buitenlandse omzetbelasting verdwijnt van je aankoop.

Een factuur zonder Engelse VAT, oftewel omzetbelasting.

Tip 10: Betrouwbaar kopen

Nederlandse webwinkels ken je natuurlijk wel: je weet dat een aankoop bij Bol.com of Mediamarkt waarschijnlijk niet tot al te grote problemen gaat leiden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je weet dat je bij een betrouwbare internationale winkel inkoopt? Andere landen hebben andere keurmerken en als je vaak in één land producten bestelt, kun je checken of een bepaalde webwinkel bij dit keurmerk is aangesloten. In België kun je hier kijken, Duitse webwinkels check je op www.ehi-siegel.de. Je kunt natuurlijk ook zoeken naar recensies over bepaalde winkels; een goede website hiervoor is www.trustpilot.com. Typ bovenin bij Search for a company naar de webwinkel en je ziet een overzicht van klantenrecensies. Je kunt natuurlijk zelf ook een review over een bepaalde winkel achterlaten.

Tip 10 Bij Trustpilot kun je recensies van buitenlandse winkels checken.

0 Reactie(s) op: Vakantiegeld tips: veilig online shoppen in het buitenland<br>

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.