Vijf dingen om op te letten bij een openbaar wifi-netwerk

Door: Laura Kempenaar | 16 januari 2020 17:30

Wifi
How To

Je gaat natuurlijk het liefst op wifi die bekend is. Als je thuis bent, dan weet je wat je aan je wifi hebt. Onderweg ligt dat even anders. Sommige mensen grijpen naar de hotspot van hun telefoon, maar dat doe je bijvoorbeeld niet als je in New York bent. Je kunt dan bijvoorbeeld bij een koffietentje op de wifi gaan, maar dat is niet altijd veilig. We geven je enkele tips om op te letten als je op een openbaar wifi-netwerk gaat.

Check wat andere apps allemaal delen

Er zijn applicaties zoals AirDrop of Dropbox die meteen beginnen te synchroniseren zodra je weer online bent. Dat zorgt er niet alleen voor dat je de verbinding extra belast: er wordt ook allemaal informatie over dat netwerk gestuurd waarop ook allemaal onbekenden surfen. Check als je op een laptop surft bij het Network and Sharing Center de Advanced Sharing Settings en zorg dan dat File and Printer Sharing is uitgeschakeld. Bij Macbooks vind je ditzelfde bij System Preferences en dan Sharing. Zorg dat je alles deselecteert.

Zoek naar bekende namen

Als je in een koffietentje zit van een bekende keten, dan wordt daar vaak wifi aangeboden. Zorg dat je altijd checkt met het personeel of je de juiste wifi kiest. De kans is groot dat de wifi in zo’n koffietentje beter te vertrouwen is dan een ander. Zo’n bedrijf biedt het namelijk als dienst bij de koffie of thee die je aanschaft, waardoor de kans dat het een onbetrouwbaar netwerk is kleiner is. Check ook op luchthavens bij het personeel of je het juiste Wifi-netwerk kiest, want er zijn ook slimmeriken die juist een gevaarlijk netwerk maken met een naam die daar erg op lijkt.

Computeren en koffie

Houd het aantal netwerken zo klein mogelijk

Als je in het buitenland bij een bekende fastfoodketen op het netwerk zit en je reist bijvoorbeeld verder, probeer als je echt weer iets op het internet moet doen weer naar dezelfde keten te gaan. Hoe minder vreemde netwerken je via je apparaat benaderd, hoe beter. Je moet bij sommige wifi-netwerken zelfs iets liken op Facebook: het is alleen daarom al aan te raden om het bij zo min mogelijk netwerken te houden. Sowieso is het altijd af te raden om van wifi-netwerken gebruik te maken die je telefoonnummer of andere persoonlijke gegevens willen hebben.

Geen enkel openbaar wifi-netwerk is volledig waterdicht

Probeer als je op een openbaar wifi-netwerk inlogt altijd alleen het noodzakelijke te doen. Ook daaraan zijn limieten. Internetbankieren of zeer vertrouwelijke stukken lezen is niet aan te raden op zo’n onbekend netwerk. Zorg ook dat je alleen naar websites gaat met https ervoor, dus bijvoorbeeld https://www.computertotaal.nl. Dan weet je dat je op een beveiligde website zit, waarbij anderen op hetzelfde Wifi-netwerk niet de data kunnen inzien die jij via het netwerk verstuurt en ontvangt.

Smartphone reizen

Gebruik een VPN

Het klinkt heel ingewikkeld, maar een VPN gebruiken is erg makkelijk. Met een VPN, wat staat voor Virtual Private Network, wordt alle data die je verstuurd automatisch voorzien van encryptie. Je maakt namelijk via die VPN en het wifi-netwerk waarop je surft contact met een beveiligde server. Het is hierdoor voor kwaadwillenden niet goed te zien wie je bent en waar je vandaan komt. Er zijn grote verschillen tussen de ene en de andere VPN-dienst, maar we hebben hier op Computer!Totaal al eerder diverse VPN-diensten op een rijtje gezet die goed functioneren. Let wel, in sommige landen is het gebruik van VPN-diensten verboden, dus check dit als je er juist in het buitenland gebruik van wenst te maken.

Als je naast de bovenstaande zaken ook zorgt dat de apparaten waarmee je op het wifi-netwerk gaat van de meest recente updates zijn voorzien, dan kun je waarschijnlijk veilig -maar nogmaals, helemaal waterdicht is het nooit- gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk. En als laatste tip: zodra je geen wifi meer nodig hebt, zet dan je wifi uit.

0 Reactie(s) op: Vijf dingen om op te letten bij een openbaar wifi-netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.