Vijf websites met gratis rechtenvrije foto's

Door: Laura Kempenaar | 16 april 2021 16:38

How To

Als je een eigen website hebt, dan wil je daar waarschijnlijk af en toe een mooie foto op plaatsen. Dit geeft je website immers wat kleur en dynamiek. Maar je mag officieel niet zomaar een afbeelding van het internet plukken. Gelukkig zijn er websites waar je gratis rechtenvrije foto's kunt downloaden. 

Freeimages

Freeimages is een betrouwbare site omdat het komt van GettyImages, een bekend persbureau voor foto’s. Het is een website waarop je een schat aan foto’s ziet, maar pas op: ze zijn niet allemaal gratis. Je kunt ten eerste op het tabblad ongeveer in het midden van je scherm klikken op Free Images. Scroll vervolgens iets naar beneden en je ziet Free computer Images and Royalty-free Stock Photos. Hier staan de foto’s die je gratis kunt gebruiken. Er staat wel bij wie de foto heeft ingestuurd, dus als je die persoon toch graag credit wilt geven, dan kan dat.

Freeimages

Pixabay

Pixabay lijkt ergens wel op Freeimages, alleen hoef je hier niet te selecteren dat je alleen de gratis foto’s wil bekijken. Je ziet ook hier in de zoekresultaten meteen betaalde foto’s (ditmaal van Shutterstock), maar scroll iets naar beneden en je hebt soms vele pagina’s aan foto’s om uit te kiezen. Zeker als je vaak naar dezelfde onderwerpen zoekt, dan zal je merken dat je eigenlijk vrij vaak dezelfde opties krijgt, dus bekijk in dat geval ook regelmatig de andere websites uit dit artikel.

Pixabay

Pexels

Datzelfde geldt voor Pexels, al hoef je hier niet te scrollen voor je bij je gratis goud komt. Je ziet hier meteen allerlei gratis afbeeldingen. Wat prettig is, dat is dat er onder elke foto duidelijk wordt aangegeven dat deze gratis te gebruiken is. Mocht je er dan toch nog wat onzeker over zijn, dan heb je daarvan iets meer zekerheid.

Pexels

Dreamstime

Dreamstime is iets ingewikkelder dan Pexels, want deze site is eigenlijk vooral bedoeld als pagina voor betaalde foto’s. Maar, het heeft ook een heel originele database met gratis foto’s. Gelukkig staan die ook meteen bovenaan. Als je op een foto klikt, dan zie je meteen een vaantje erop met Royalty free photo. Hieraan zie je dat je de foto gewoon gratis kunt gebruiken. Je kunt ook hier gebruikmaken van filters, zoals op prijs of licentie, waardoor je niet elke foto apart hoeft open te klikken om te ontdekken of het inderdaad een 'Royalty free photo' is.

Dreamstime

Google Images

Een veelgebruikte pagina voor gratis foto’s, dat is Google Images, maar daaraan zitten wel wat haken en ogen. De manier om Google Images voor gratis fotografie te gebruiken, dat is door iets te zoeken, dan naar Tools en Gebruiksrechten te gaan. Selecteer hier dat je ze mag gebruiken voor commercieel hergebruik en je kunt foto’s zien die gratis te gebruiken zijn. Tenminste, zo zijn ze gevlagd door bepaalde mensen. Het is in dit geval niet altijd zo dat een foto ook echt rechtenvrij is, dus probeer bijvoorbeeld foto’s te gebruiken die via Wikipedia komen, want die zijn altijd rechtenvrij. Google Images raden wij vooral aan als je het echt niet kunt vinden op de bovenstaande sites, maar wees er dus voorzichtig mee.

Een handige optie van Google Images is dat je ook kunt zoeken op afbeeldingen (in plaats van naar). In plaats van een tekst in te voeren, upload je een afbeelding, zodat Google kan zoeken of er gelijksoortige afbeeldingen online zijn. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit.

Google

Met de bovenstaande sites maak jij je eigen website een stuk aantrekkelijker, maar we blijven erbij dat eigen fotografie vaak een meerwaarde biedt boven stockfoto’s die je lezers ook elders kunnen tegenkomen.

1 Reactie(s) op: Vijf websites met gratis rechtenvrije foto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2021 15:15 Kasander1
  Ik versta toch heel wat anders dan hier het geval is. Betalen doe je namelijk ook met je privé-gegevens…

  FreeImages
  Klik wel even op het vakje “Gratis afbeeldingen” Blijkbaar is daar alles niet gratis!

  PixaBay
  Aanmelden is verplicht, anders krijg je niets.

  Pexels
  Aanmelden is verplicht, anders krijg je niets.

  Dreamstime
  Alleen de eerste 15 zijn gratis, daarna moet je gaan betalen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.