Waarom Facebook likes niet meer wil bijhouden

Door: Justin Doornekamp | 11 oktober 2019 17:30

Blog

Niemand vindt het leuk als een bericht op Facebook nauwelijks aandacht krijgt en al helemaal niet als vrienden juist wel veel ‘likes’ krijgen. Volgens het social media-platform zijn gebruikers te obsessief op zoek naar bevestiging en als gevolg wil Facebook niet meer bijhouden hoeveel keer berichten leuk gevonden worden.

In Australië is Facebook inmiddels begonnen met het verbergen van likes. De vind-ik-leuk-knop is nog steeds te zien, maar alleen voor degenen die het bericht zelf op hun pagina zetten is te zien hoeveel keer hun bericht leuk is bevonden. Alle andere Facebook-vrienden krijgen dit niet meer te zien. In Nederland zie je momenteel dat een bericht bijvoorbeeld leuk is bevonden door ‘Jan Willem en 16 anderen’. Dit moet dan uiteindelijk veranderen in ‘Jan Willem en anderen’.

Begin september doken er al berichten op dat Facebook het verbergen van likes aan het testen was en nu heeft het social media-platform dus in het eerste land de aanpassing doorgevoerd.

Op Instagram, dat eveneens onder de vlag van Facebook valt, zijn er al in meer landen tests gaande om het aantal likes te verbergen. Naast Australië, zien Instagram-gebruikers in Ierland, Italië, Japan, Brazilië en Nieuw-Zeeland niet meer hoeveel keer er op de vind-ik-leuk-knop is gedrukt.

Kwaliteit omhoog

Facebook zegt ook te experimenteren met de manier waarop het aantal opmerkingen en videoweergaven worden getoond in de hoop de ervaring voor gebruikers te verbeteren. De bedoeling is dat de kwaliteit van de gedeelde berichten verbetert, evenals de connectie met anderen, in plaats van dat er alleen gekeken wordt naar hoeveel keer een bericht leuk bevonden is.

Als de tests een succes zijn, zal Facebook er vermoedelijk voor kiezen om in meer landen het aantal likes te verbergen.

Facebook probeert al een tijd aantrekkelijk te blijven voor gebruikers, nadat het social media-platform te kampen kreeg met het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 blijkt dat vorig jaar 640.000 Nederlanders stopten met Facebook. Zo kun je je account op Facebook verwijderen.

0 Reactie(s) op: Waarom Facebook likes niet meer wil bijhouden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.