Chrome-extensie vertelt of je wachtwoorden zijn gestolen

Door: Justin Doornekamp | 14 oktober 2019 10:17

PCMWEB wachtwoord
Blog

Het gebeurt nog steeds regelmatig dat de wachtwoorden van internetgebruikers worden gestolen door hackers. Alleen al deze maand zijn er gegevens van meer dan 218 miljoen spelers van Words with Friends en Draw Something buitgemaakt. Google werkt aan een extensie voor Chrome, waardoor je er voortaan sneller en gemakkelijker achter kunt komen of jouw gegevens ook zijn gestolen.

De extensie zal wachtwoorden en gebruikersnamen analyseren om Chrome-gebruikers ervan te verzekeren dat hun gegevens niet in handen zijn gevallen van hackers. Google bekijkt zelfs delen van het Dark Web om gelekte inloggegevens te achterhalen.

De tool zal binnenkort aan Chrome toegevoegd worden en vanaf dat moment zal er automatisch worden gekeken of je gegevens nog veilig zijn. Je hoeft dus niets zelf te installeren.

Voor je Google-account bestaat er al een soortgelijke functie. Als je naar de Wachtwoordmanager gaat vind je de Wachtwoordcheck. Klik op Wachtwoorden controleren, om na te gaan of ze zijn gehackt, hoe sterk ze zijn en of je ze meerdere keren hebt gebruikt. Zijn je wachtwoorden gehackt, dan kun je deze wijzigen of verwijderen.

Alles versleuteld

Voor wie zich zorgen maakt dat wachtwoorden nu in handen liggen van Google: de internetreus zegt dat alle inloggegevens versleuteld zijn, waardoor er geen enkele manier is dat Google persoonlijke informatie ziet. "De wachtwoorden die worden opgeslagen in onze database, zijn versleuteld en alle waarschuwingen die je erover krijgt komen lokaal van je eigen pc", aldus Google.

Door een wachtwoordcheck ook te implementeren in Chrome, moet het voor internetgebruikers duidelijker worden of hun inloggegevens nog veilig zijn. Mogelijk maakt hen dit ook bewuster in het kiezen van een sterk wachtwoord. Volgens onderzoek van Het Financiële Dagblad komt het wachtwoord 123456 nog het vaakst voor bij Nederlandse e-mailadressen in gelekte databases.

0 Reactie(s) op: Chrome-extensie vertelt of je wachtwoorden zijn gestolen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.