Waarom legt SSD het nog altijd af tegen de harde schijf?

© PXimport

Waarom legt SSD het nog altijd af tegen de harde schijf?

Geplaatst: 27 augustus 2013 - 09:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - De SSD-schijf wordt met zijn flash-geheugen steeds goedkoper en sneller. Toch is de techniek nog altijd niet uitontwikkeld. Traditionele harde schijven zijn nog altijd een stuk goedkoper en worden nog verreweg het meest gebruikt in het datacenter. Waarom? SSD ligt nog in de wieg.

De acceptatie van SSD's (solid-state drives) blijft de komende jaren wel toenemen, waarbij ook nieuwe toepassingsgebieden ontsloten worden. Dit was één van de conclusies op de Hot Chips-conferentie die afgelopen weekend is gehouden in de Californische universiteitsstad Stanford. De onderliggende technologie is weliswaar relatief oud; stammend uit 1980. Toch valt er nu nog niet van een uitontwikkelde opslagtechnologie te spreken, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgeverij IDG.

Goedkoper, sneller, en dus alomtegenwoordig?

De in SSD's gebru ikte NAND flash-geheugenchips worden nog altijd steeds goedkoper en ook sneller. Dat maakt nieuwe gebruiksvormen mogelijk, zoals vervanging van harde schijven (HDD) en ook van geheugen (RAM). De opslagstations met flash-chips zijn in mobiele apparaten (uiteenlopend van mp3-spelers tot smartphones) allang gemeengoed en winnen ook terrein in dunne systemen (zoals tablets en luxe laptops).

Desktopcomputers en servers vertrouwen nog altijd grotendeels op HDD's. De hogere opslagcapaciteit en lagere prijs van harde schijven is hier de oorzaak van. Dat voordeel wordt geleidelijk aan ondermijnd door SSD's. Bovendien heeft dat type opslag weer een voordeel, dat het deelt met het aloude tape: energiezuinigheid. HDD's verbruiken relatief meer stroom dan SSD's (en storagetapes).

'Disk is tape'

De verschuiving in de opslagwereld is in 2006 al voorspeld door Microsoft-onderzoeker Jim Gray die toen stelde: "Tape is dood, disk is tape, flash is disk, en RAM-lokaliteit is king". Enkele jaren daarvoor is echter al het einde van flash voorspeld, weet Intel-ingenieur Amber Huffman te vertellen. Zij heeft zich tien jaar geleden op flash-geheugen gestort en ziet dat de technologie nu nog altijd bezig is met volwassenwording.

Dat doorontwikkelen van flash - en daarmee van SSD's - kan volgens haar nog wel een jaar of tien voortduren. Onder meer door de toenemende acceptatie waarbij ook weer andere eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld voor gebruik als een langzamere vorm van RAM, zoals Facebook doet voor in-memory databases in zijn eigen serverontwerp McDipper.

Nu nog bescheiden in datacenters

's Werelds grootste sociale netwerk gebruikt SSD's ook voor weinig gebruikte gegevens die het voor langere termijn opslaat. Deze cold storage moet wel snellere responsetijden hebben dan tape, wat normaliter voor dergelijke doeleinden wordt ingezet. Ondertussen hebben SSD's in 'gewone' datacenters al wel voet aan de grond gekregen. Dat is dan als snel cache voor tussen geheugen en HDD's in, en als tussenstation voor data op weg naar storagesystemen voor lange termijnopslag.

De voorspelde jaren aan opgroeien voor SSD's - en de algehele levensduur van de technologie - zijn ook mogelijk doordat potentiële vervangers nog in de kinderschoenen staan. Diverse techbedrijven werken aan verschillende opslagtechnologieën, waaronder MRAM (Magnetoresistive random-access memory), memristors en PCM (phase-change memory). Wetenschappers werken daar al vele jaren aan en boeken de ene na de andere doorbraak. Daarbij zijn concrete producten voor de commerciële markt - laat staan algemeen gebruik - nog ver weg. Wellicht nog wel tien jaar, meent Intels Huffman.

Intel-ingenieur Amber Huffman heeft in september vorig jaar uitleg gegeven over de op PCI Express gebaseerde NVMe-controller die in clientcomputers SATA moet gaan vervangen en die in servers complementair moet zijn aan SATA-tegenhanger SAS (Serial-Attached SCSI):

Benieuwd naar de beste SSD-schijven van dit moment? Lees onze uitgebreide SSD-test waarin we 19 solid state drives met elkaar vergelijken.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten