Waarom test Google reclames op Android-televisies?

Door: Justin Doornekamp | 27 april 2019 17:55

afstandsbediening tv bril
Blog

Op diverse populaire Android-televisies is ineens reclame te zien, zo wordt althans beweerd. Er verschijnen meldingen van gesponsorde kanalen op smart-tv’s van Sony, de Mi Box 3 van Xiaomi en op Nvidia Shield TV. Waarom test Google reclames op Android-televisies?

Meldingen over advertenties op de televisies doken op na een recente, onaangekondigde update voor het besturingssysteem van Android-televisies, zo merkte XDA-Developers op. In een eerste verklaring aan de website, liet Google weten dat de advertenties onderdeel zijn van een testprogramma om de "entertainmentervaring" te optimaliseren en te personaliseren.

Later wist Google de gemoederen wat te sussen. De internetreus ontkende dat er op televisies als de Mi Box 3 en Nvidia Shield TV een gesponsord kanaal is te vinden. Alleen bepaalde modellen van Sony vallen onder het testprogramma, hetgeen betekent dat niet veel gebruikers last hebben van plotseling opduikende advertenties. Nvidia bevestigt zelf ook dat de Shield TV geen onderdeel is van de pilot. Volgens Google moet een televisiefabrikant eerst goedkeuring geven, voordat er een advertentiekanaal kan worden gelanceerd.

Google legt ook uit dat het gesponsorde kanaal niet bedoeld is om snel geld te verdienen, maar eerder als promotie dient voor mediacontent. Het bedrijf is van mening dat het nog steeds erg moeilijk is voor klanten van smart-tv's om content te ontdekken en dat er met deze stap een nieuwe poging wordt gedaan om gebruikers kennis te laten maken met nieuwe apps en content als films en series.

Sony sluit zich hierbij aan. "Het doel [van het gesponsorde kanaal] is enkel om gebruikers te helpen bij het ontdekken van nieuwe apps en content voor hun tv”, laat het bedrijf in een reactie weten. Sony voegt nog wel toe dat er een manier is om het kanaal uit te schakelen, namelijk door een Restricted profiel aan te maken, die de toegang tot bepaalde apps of diensten verhindert.

Veel andere opties om het gesponsorde kanaal weg te krijgen, zijn er vooralsnog niet. Gebruikers op Reddit probeerden al de automatische updates uit te schakelen en de installatie van de laatste update terug te draaien, maar de advertenties blijven op het scherm staan na het opnieuw opstarten van de televisie.

Advertenties op Samsung-tv's

Google is overigens niet het enige bedrijf dat adverteert op zijn televisies. Ook Samsung doet dit, maar het is inmiddels wel mogelijk om de promoties weer uit te zetten.

Ook Vizio ontwikkelt een nieuwe standaard om gepersonaliseerde advertenties te vertonen op smart-tv's. Eerder kreeg de televisiefabrikant nog een boete van 2,2 miljoen dollar om de oren, omdat Vizio miljoenen gebruikers volgde, zonder toestemming.

0 Reactie(s) op: Waarom test Google reclames op Android-televisies?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.