Privacy op je werk: Wapen jezelf tegen de baas

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 maart 2016 14:45

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Er zijn werkgevers die de online praktijken van werknemers bespieden. Ze lezen stiekem mee met je mail, checken je chatverkeer en zien wat je allemaal op internet uitspookt. Wens je meer privacy? Maak het je baas lastig en neem maatregelen om spionage tegen te gaan.

De Nederlandse wetgeving geeft werkgevers behoorlijk wat ruimte om online activiteiten van hun personeel te monitoren. Bij vermoeden van verminderde arbeidsproductiviteit, is het voor je baas al toegestaan om binnen redelijke grenzen een oogje in het zeil te houden. De kans bestaat dus dat je baas regelmatig meegluurt om te controleren of je het werk nog wel naar behoren doet. Lees ook: Zo scherp je de privacy-instellingen van Windows 10 aan.

Overigens biedt de wet nog wel enigszins privacybescherming, al zijn de exacte regels hiervan op verschillende manieren te interpreteren. Bij afwezigheid is het voor werkgevers toegestaan om je zakelijke mails te openen. Privémailtjes lezen is daarentegen niet toegestaan. Je baas mag wel weer gerichte controles uitvoeren om te zien of je wel voldoende met je werk bezig bent. Voor internet geldt min of meer hetzelfde. Je baas mag niet de hele dag meekijken met welke websites je bezoekt, maar steekproeven zijn wel mogelijk. Wanneer een werkgever wil monitoren, moet hij of zij de controle overigens wel melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Netwerkverkeer loggen

Vraag je je af: hoe ziet mijn baas wat ik allemaal online doe? Het antwoord hierop is simpel, namelijk door al het netwerkverkeer te loggen. De systeembeheerder of IT-afdeling van een organisatie beschikt hiervoor veelal over specifieke software. Hiermee lukt het om te achterhalen welke websites je allemaal hebt bezocht. Alle data die je ontvangt en verzendt legt een monitorprogramma namelijk vast in een informatiebestand. Deze informatie is gekoppeld aan je bedrijfsaccount of het IP-adres van je pc en is dus naar jou herleidbaar. Het controleren van e-mail is nog eenvoudiger, want werkgevers loggen simpelweg in op je account. Verder is het voor je baas ook mogelijk om e-mailverkeer te scannen en onderschepte mailtjes stiekem te lezen.

Surfen zonder pottenkijkers

Er is een aantal mogelijkheden om anoniem op internet te surfen zonder dat je baas stiekem meegluurt. Je versleutelt het internetverkeer eventueel via een VPN-server. In dat geval installeer je op de pc of laptop een programma dat een virtuele tunnel naar een online server realiseert. Hiervoor is het wel een voorwaarde dat je voldoende rechten hebt om eigen software te installeren op de werkmachine. Is dat bij jou niet het geval? Neem dan een eigen laptop mee en installeer daarop een VPN-server om privétaken uit te voeren. Wil je onopvallender te werk gaan, dan gebruik je hiervoor eventueel een tablet of smartphone.

Het is ook mogelijk om thuis een VPN-server op te tuigen, zodat je geen abonnement bij een commerciële aanbieder hoeft af te sluiten. Wanneer je in een browser een website opvraagt, haalt de VPN-server de benodigde data binnen. Vervolgens sluist de server de gegevens via een versleutelde verbinding door naar je werkmachine, zonder dat het voor werkgevers mogelijk is om de inhoud van het internetverkeer te detecteren.

Dongel

Het nadeel van een VPN-server is dat je werkgever kan zien dat je hiervoor speciale software gebruikt. Dat roept wellicht vervelende vragen op. Als alternatief gebruik je voor privézaken tijdens het werk een dongel voor mobiel internet. Je haalt de netwerkkabel tijdelijk uit je werk-pc en bezoekt websites via een draadloze 3G- of 4G-verbinding. Doe de simkaart van je smartphone in de dongel en bezoek websites zonder dat je last hebt van een nieuwsgierige baas.

Een dongel voor mobiel internet biedt een mogelijkheid om het zakelijke netwerk te omzeilen.

Tethering

Dankzij de functie tethering is het mogelijk om de mobiele internetverbinding van je smartphone met de werk-pc te delen. In dat geval functioneert het mobiele apparaat als modem. Op een iPhone navigeer je achtereenvolgens naar Instellingen / Persoonlijke hotspot, waarna je de schakelaar activeert. Je koppelt de iPhone op drie manieren aan je werkmachine, namelijk via usb, bluetooth of wifi. Voor laatstgenoemde optie is het noodzakelijk om een wachtwoord in te stellen op het mobiele toestel. Android-apparaten hebben onder de naam Tethering en mobiele hotspot een vergelijkbare functie aan boord. Je vindt deze optie bij de netwerkinstellingen van je mobiele apparaat.

1 Reactie(s) op: Privacy op je werk: Wapen jezelf tegen de baas

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 april 2016 14:59 Anoniem
    Spionage? De baas betaald toch jouw salaris. Dan mag hij toch wel kijken of je wel aan het werk bent.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.