Wat is datingfraude en hoe voorkom je het?

© PXimport

Wat is datingfraude en hoe voorkom je het?

Geplaatst: 27 februari 2020 - 11:04

Aangepast: 14 december 2022 - 13:21

Laura Jenny

Elke week verschijnt er wel ergens een artikel over een man of vrouw die met de verkeerde ‘liefde’ in zee is gegaan. Iemand leek zo leuk op Tinder of Plenty of Fish, maar blijkt maar op één ding uit te zijn: geld. Als iemand wordt opgelicht met romantische of seksuele omgang, dan wordt dit datingfraude genoemd. Dit is hoe het werkt en vooral, hoe je het voorkomt.

Hoewel datingapps als Tinder en Happn onze levens aanzienlijk leuker kunnen maken, komt het helaas ook regelmatig voor dat de match toch geen ware Jacob(a) blijkt willen zijn. Vaak is het contact in eerste instantie heel leuk en intensief. Die persoon lijkt veel van zichzelf te laten zien, en dat allemaal met de intentie om je verliefd te maken. Deze gezelligheid en romantiek slaat op enig moment om wanneer de match om geld vraagt. Zijn auto is stuk, ze kan haar elektriciteitsrekening niet betalen, een familielid is ernstig ziek: de meest logische en/of emotionele problemen komen voorbij en omdat je een band voelt besluit je wat geld over te maken. Geld dat je uiteindelijk nooit meer zal terugzien. Zolang je geld blijft sturen of tenminste het idee geeft dat je dit wel wil doen, is het contact erg leuk. Maar zodra je te veel vragen stelt, wordt de persoon kil of zelfs boos. Uiteraard in de hoop op je schuldgevoel in te spelen en alsnog dat geld te kunnen krijgen. Denkt je nepliefde echter dat je hem of haar in de smiezen hebt, dan wordt het ijzig stil.

 

© PXimport

Catfishing

Datingfraude houdt vaak verband met catfishing. Bij catfishing doet iemand zich voor als iemand anders, door in ieder geval de foto’s van die ander te gebruiken. Tip: je kunt iemands foto’s controleren door het cameraatje te klikken binnen Google Afbeeldingen. Hierin zit een functie die bekijkt waar de foto nog meer te zien is en dat kan je interessante inzichten geven over andere profielen, gebruikersnamen, enzovoort. Je herkent een catfish verder aan diverse gedragingen: hij of zij wil nooit beeldbellen (dus Facetime, Skype en WhatsApp-videochat) en ook afspreken lijkt moeizaam te gaan. Als het gaat om een oplichter, dan wil deze waarschijnlijk snel ter zake komen, dus wordt er in een korte tijd een innige relatie opgebouwd. Bovendien zal diegene mogelijk ook zijn research doen en precies dezelfde hobby’s hebben als jij. In sommige gevallen wil de dader niet dat je anderen vertelt over jullie relatie.

Behalve de bovenstaande tips om een oplichter te herkennen, is het beste advies om bij jezelf te rade te gaan. Voelt het alsof er iets niet helemaal goed zit? Lijkt het bijvoorbeeld te mooi om waar te zijn? Of is de persoon alleen op bepaalde tijdstippen heel aanwezig en verdwijnt hij of zij soms zo maar? Als je er al een vreemd gevoel bij hebt, dan komt het vaak uit dat dit voorgevoel klopt. Het is uiteraard zeker niet altijd het geval, maar vaak gaat het ook om mensen die geen Nederlands spreken of überhaupt niet in Nederland woonachtig zijn. Datingfraude wordt volgens de Fraudehelpdesk vaker door Nigerianen, Ghanezen en Oost-Europeanen gepleegd. Let dus ook op taal: als iemand veel taalfouten maakt of simpelweg gebrekkig Nederlands of Engels tikt, dan kan dit ook wijzen op een oplichter. Vaak wordt gevraagd om geld over te maken via bijvoorbeeld Western Union en Moneygram, waar het veel minder makkelijk is om te checken waar het geld precies naartoe gaat.

Hartje

© PXimport

Fraudehelpdesk

In 2018 zijn er bij de Fraudehelpdesk (https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude/datingfraude/) meer dan 400 meldingen binnengekomen van datingfraude met een gemiddelde financiële schade van 17,500 euro. Daar komt nog de psychische schade bij: slachtoffers vinden het vaak moeilijk om mensen te vertrouwen als ze in deze situatie hebben verkeerd. Elke dag is er tenminste één slachtoffer dat melding doet van datingfraude. Waarschijnlijk is het slechts het topje van de ijsberg. Honderden mensen raken financieel gedupeerd van hun internetliefje. Sommige mensen werken zichzelf ervoor in de schulden, of moeten zelf een mooie reis of nieuwe auto op hun buik schrijven omdat ze het overgemaakte geld nooit meer terugzien. Volgens Fraudehelpdesk werd er in 2019 voor meer dan 3,5 miljoen euro buitgemaakt bij 237 slachtoffers. Vaak gaat het om hoogopgeleide vrouwen. Mocht het je overkomen, dan ben je dus zeker niet alleen.

Is het toch zo ver gekomen? Datingfraude is een vorm van oplichting. Als het je overkomt, doe dan altijd aangifte bij de politie en informeer de datingsite. Daarnaast is het raadzaam om het nummer en de social media accounts te blokkeren, maar zorg dat je wel gesprekken tussen jullie bewaart. Houd er rekening mee dat je het geld dat je hebt overgemaakt nooit meer terugziet. Vaak zitten daders in het buitenland en dat maakt het moeilijker om ze op te sporen. Woont jouw dader in Nederland, dan heb je wel kans op een schadevergoeding. Ga hiervoor naar de website van Slachtofferhulp. Tot slot is het beste advies om er (ondanks mogelijke schaamte) over te praten met mensen, want het kan een enorm aangrijpende situatie zijn waarin je steun kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000