Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

Door: Edmond Varwijk | 18 september 2014 14:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Asustor AS-202TE

Asustor heeft twee NAS-modellen in de goedkope 200-serie met twee schijven: de AS-202T en de hier geteste AS-202TE. Uiterlijk lijken de apparaten identiek, tot je de achterzijde bekijkt. De AS-202TE heeft daar aan audio-aansluiting en een HDMI-uitgang, de AS-202T niet. Waar je de AS-202T volgens Asustor vooral moet inzetten om bestanden op te slaan en te delen, kun je de AS-202TE ook gebruiken als mediaspeler. Installeer de mediaspeler-modules Boxee of XBMC of de Asustor Portal, en muziek en video laten zich via de HDMI-poort op elke televisie of geluidsinstallatie afspelen. De AS-202TE heeft bovendien de dubbele hoeveelheid geheugen als de AS-202T en een infraroodpoort om de NAS via een afstandsbediening te sturen. De AS-202TE heeft een prachtige behuizing met aan de voorzijde toegang tot de twee schijven en een usb3.0-aansluiting met kopieerfunctie om bestanden snel naar de NAS te kopiëren. Aan de achterzijde zitten naast de HDMI- en audiopoort nog een netwerkpoort, een extra usb3.0-poort en twee usb2.0-poorten.

De ADM-firmware van Asustor biedt heel veel uitbreidingsmogelijkheden zowel voor klassieke NAS-taken als voor nieuwe mediafuncties en het bouwen van een eigen cloud. Het enige nadeel zijn de prestaties, de AS-202TE scoort net onder het gemiddelde van de NAS-modellen met twee schijven. De prijs is wel bovengemiddeld, maar daarvoor krijg je veel usb-poorten én de HDMI-aansluiting.

Asustor AS-202TE

Prijs: € 260,-

Website: www.asustor.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Firmware

Functionaliteit

Apps

HDMI-poort

Infraroodpoort

Minpunten

Prestaties

Prijs

Score: 4 / 5

Asustor AS-602T

De AS-602T heeft exact dezelfde behuizing als de AS-202TE. Wel zijn er meer aansluitmogelijkheden: de AS-602T heeft net als de AS-202TE een HDMI-poort en twee usb3.0-poorten, maar daarnaast twee netwerkpoorten, vier usb2.0-poorten en twee eSATA-poorten (die op de AS-202TE helemaal ontbreken). In de AS-602T zit ook een snellere processor. De hoeveelheid geheugen (standaard 1 GB) is uitbreidbaar tot 3 GB. Het enige waar de AS-602T minder scoort dan de AS-202TE is het ontbreken van een infraroodpoort. Het is evengoed mogelijk de NAS als mediaspeler in te zetten, maar deze kan dan niet via een gewone afstandsbediening worden bestuurd.

Het ADM-besturingssysteem van de Asustor NAS-apparaten is erg gebruiksvriendelijk. Het kan grotendeels naar eigen wens worden ingericht met apps en door koppelingen naar veelgebruikte onderdelen direct op de inlogpagina te plaatsen. Bestandstoegang en synchronisatie via nagenoeg elke computer, tablet of smartphone werkt eenvoudig dankzij Asustor Cloud Connect: je hoeft enkel je mailadres bij Asustor te registreren en dit daarna op elk apparaat gebruiken als ID. In een directe vergelijking met de software van QNAP en Synology legt de Asustor-software het toch af, daarvoor zijn de nieuwste besturingssystemen van QNAP en Synology toch net even uitgebreider, mooier en soms ook logischer opgezet.

Asustor AS-602T

Prijs: € 455,-

Website: www.asustor.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Firmware

Functionaliteit

Apps

HDMI-poort

2 LAN-poorten

Minpunten

Prijs

Score: 3,5 / 5

Nieuwkomer Asustor weet dat het succes van een NAS voor een groot deel bepaald wordt door aanbod en kwaliteit van de apps.

LaCie 2big NAS

De 2big NAS van LaCie hadden we een jaar geleden ook in ons testlab. Sindsdien is LaCie overgenomen door schijffabrikant Seagate, dat het als premium-merk positioneert en vooral ook Apple-gebruikers wil aanspreken. Die moeten dan vooral voor het typerende LaCie-design gaan, want op specificaties legt de LaCie het af tegen alle concurrenten. Er is maar één netwerkpoort, één eSATA-poort, één usb2.0-poort, maar geen usb 3.0 en geen HDMI. Het NAS OS3-besturingssysteem is ten opzichte van onze test vorig jaar nagenoeg ongewijzigd. Naast RAID1 en RAID0 nu wel JBOD ondersteund, maar de mogelijkheid de functionaliteit van de NAS met modules uit te breiden, ontbreekt nog steeds, waardoor de functionaliteit nog altijd mager afsteekt bij die van veel andere NAS-apparaten.

Tegelijkertijd is dat voor een NAS met slechts 256 MB geheugen en een alweer wat oudere Marvell-chip misschien ook wel de verstandigere keuze, de LaCie levert immers nu al de slechtste prestaties in het testveld. Wil je met de LaCie een eigen cloud bouwen, dan kun je daarvoor de Wuala-opslagdienst gebruiken. Kort voor de zomer is Wuala echter gestopt met gratis opslagruimte, zodat je nu nadat het meegeleverde proefabonnement van drie maanden afloopt, elke maand ongeveer tien euro zult moeten betalen om die functionaliteit te behouden. LaCie is nog aan het onderzoeken welke clouddiensten ze bij de LaCie NAS-apparaten zullen blijven aanbieden, dat is nog ongewis.

LaCie 2big NAS

Prijs: € 349,-

Website: www.lacie.com/nl

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Design

Minpunten

Prestaties

Weinig aansluitingen

Functionaliteit niet uitbreidbaar

Wuala-clouddienst niet gratis

Score: 2 / 5

Het aantal apps bij LaCie is beperkt en de Wuala-cloudfunctie niet meer onbeperkt gratis.

Netgear ReadyNAS 312

In 2013 verraste Netgear met een hele nieuwe ReadyNAS-serie met strakke hardware, superscherpe prijzen en een volledig nieuw ontwikkeld besturingssysteem. Uniek aan dat ReadyNAS OS 6 is dat het niet zoals alle andere NAS-merken het Ext-bestandssysteem gebruikt, maar het Btrfs-bestandssysteem (B-tree FS). Btrfs is niet alleen heel robuust (zo herstelt het datacorruptie zelf), maar het ondersteunt ongelimiteerde snapshots. De NAS kan op elk moment een tussentijdse kopie van de bestanden op de NAS maken zonder dat dit noemenswaardige opslagruimte kost.

Elke snapshot bevat een vorige versie van een bestand en die kan ook weer snel teruggezet worden. Ideaal voor belangrijke documenten waar je veel aan werkt en ook voor het bewaren van back-ups. Het werkt bovendien prima samen met de 'Vorige Versies'-functie in Windows. Het plan van Netgear om ontwikkelaars geld te laten vragen voor apps om extra functionaliteit aan de NAS toe te voegen is mislukt. De aparte store voor deze apps staat nog wel op de NAS maar is leeg. Netgear heeft de ontwikkeling van apps zelf ter hand genomen en biedt er daar inmiddels een flink aantal van aan, zowel voor zakelijk als privégebruik.

Netgear ReadyNAS 312

Prijs: € 305,75

Website: www.netgear.nl

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Behuizing

Snelheid

Ongelimiteerde snapshots (Btrfs)

Cloudfunctionaliteit

Minpunten

Geen printserver

Score: 2,5 / 5

NETGEAR biedt ongelimiteerde snapshots.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:51 Anoniem
  uitstekend artikel,
  helder en duidelijk,

  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:59 japie12
  bedankt voor dit leerzame artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.