Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

Door: Edmond Varwijk | 18 september 2014 14:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

QNAP TS-212-E

QNAP heeft maar liefst acht verschillende QNAP NAS-apparaten met twee schijven, waarbij het verschil tussen de modellen puur in de hardware zit, niet in de software. De TS-212-E is het budgetmodel van deze serie, met maar 256 MB geheugen en dezelfde Marvel-chip die ook bij LaCie voor bescheiden prestaties zorgt. De firmware van alle QNAP's is het mooie en goed onderhouden QTS versie 4.0, dat zelf op deze budget-NAS een echte desktopomgeving toont. Hierop kan de gebruiker bijvoorbeeld gadgets plaatsen die de belasting van de NAS weergeven en meerdere taken tegelijk configureren en uitvoeren.

Ga je deze NAS echter met meerdere personen tegelijk gebruiken en krijgt de NAS zelf extra taken zoals downloads te doen, dan wordt deze echt merkbaar traag. En dat is jammer, want QNAP biedt heel veel apps om de functionaliteit uit te breiden: zowel apps met traditionele NAS-functies, maar ook apps voor streaming media en het koppelen van smartphones en tablets. Zoek je echter gewoon een NAS voor thuis, bijvoorbeeld voor back-ups of om eens te zien wat een NAS kan, dan doe je met deze TS-212-E een goede keuze en kun je bovendien alle functies en mogelijkheden van het QTS-besturingssysteem verkennen. De prominent op de verpakking vermeldde 'free upgrade' naar een 1,6GHz-procssor is marketing, die 'upgrade' is in de fabriek al uitgevoerd. QNAP verdient een pluim voor de nieuwe webgebaseerde installatie, die werkt met een unieke code voor elke NAS (die ze de 'Cloud Key' noemen).

QNAP TS-212-E

Prijs: € 151,25

Website: www.qnap.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Besturingssysteem

Apps

Functionaliteit

Installatie via het web

Prijs

Minpunten

Prestaties

Maar 256 MB geheugen

Score: 3 / 5

Om een QNAP te installeren, heb je nu alleen nog maar de unieke code (de zogenoemde Cloud Key) nodig die op de zijkant van de NAS staat.

Synology DS214se

Synology heeft binnen iedere productserie een aantal modellen en meestal is het model met de letter 'J' de goedkoopste. Maar de DS214se (Special Edition) is nog weer goedkoper en daarmee nog lager gepositioneerd. Net als de QNAP TS-212-E is deze DS214se vooral geschikt als kennismaking met een NAS of voor lichte taken. De gemeten prestaties zijn bedrieglijk, want zodra de NAS extra taken of gebruikers te verwerken krijgt, zakken deze flink in. Debet hieraan zijn de beperkte hoeveelheid geheugen en de weinig krachtige processor.

Op de NAS draait gewoon het volledige Synology DSM-besturingssysteem en dat is toch wel het mooiste van alle NAS-besturingssystemen en het meest gebruiksvriendelijk. Deze DSM versie 5.0 brengt je alle functionaliteit en uitbreidingsmogelijkheden van een dure Synology, alleen moet je vanwege de beperkte rekenkracht spaarzamer met die mogelijkheden omgaan. Ook is het niet onverstandig eens te kijken wat Synology standaard inschakelt, dat toch niet gebruikt wordt. Zo kun je de prestatie van de NAS nog iets verbeteren. Samen met de apps voor smartphones en tablets, bouw je zo ook met deze lichtgewicht Synology een eigen cloud en synchroniseer je documenten tussen alle apparaten. Toch is het lastig de DS214se echt aan te bevelen, daarvoor is de kans te groot dat je al snel meer functies wilt gebruiken en dan tegen de bovengrens van de hardware van deze NAS aanloopt.

Synology DS214se

Prijs: € 136,13

Website: www.synology.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Besturingssysteem

Apps

Functionaliteit

Prijs

Minpunten

Prestaties

Maar 256 MB geheugen

Score: 3 / 5

De DS214se is een zeer gunstig geprijsde instapper voor de beginnende NAS-gebruiker, maar ongeschikt voor zware belasting.

Synology DS214+

Van de NAS-apparaten met twee schijfposities is de Synology DS214+ het topmodel. De snelle dualcore Marvell XP-processor en 1 GB geheugen zorgen bovendien voor voldoende prestaties om ook bij een hogere belasting door meerdere gebruikers of meer taken, nooit echt langzaam te worden. De DS214+ is ook de snelste NAS met twee schijven in deze test. De verdere hardwarespecificaties van de DS214+ zijn prima, met onder meer een eSATA-poort om nog extra opslagcapaciteit aan te sluiten, twee usb3.0-poorten én twee netwerkpoorten. De dubbele netwerkpoort biedt de mogelijkheid de NAS aan twee verschillende netwerken te koppelen, maar mooier is het om de twee poorten te bundelen.

Door Link Aggregation in te schakelen, maak je dan van twee 1gigabit-poorten één 2gigabit-poort en dus een enorm snelle verbinding. De Synology beheerst dit trucje feilloos. En even een typerend voor de kwaliteit van de Synology DSM-firmware is dat de hele configuratie van zo'n koppeling (een 'bond' zoals de interface het noemt) stap voor stap gedaan wordt door een volledig Nederlandstalige wizard. DSM 5.0, de nieuwste versie van het Synology-besturingssysteem voor NAS-apparaten, laat wat dat betreft ook weinig te wensen over. Gebruiksgemak, uiterlijk, snelheid, functionaliteit, de vele apps om de functionaliteit uit te breiden, de cloudmogelijkheden en de apps voor smartphones en tablets maken dat Synology (samen met QNAP) het mooiste NAS-ecosysteem biedt.

Synology DS214+

Prijs: € 314,60

Website: www.synology.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Besturingssysteem

Apps

Functionaliteit

Prestaties

Minpunten

Prijs

Score: 4 / 5

De twee netwerkpoorten van de Synology laten zich bundelen tot een supersnelle netwerkpoort.

Thecus N2310

Thecus is niet bang voor verandering. Nog geen jaar geleden bracht het als eerst een NAS uit met de toen spiksplinternieuwe Intel Evansport-processor, met evenveel gemak gooit het nu het roer weer helemaal om en komt met een NAS op basis van een PowerPC-processor. De APM867 is een processor van Applied Micro op 800 MHz en met één kern. Dat klinkt als weinig, maar de architectuur van een PowerPC-processor is zo anders dan van een Marvell of Intel-chip, dat alleen deze waarden vergelijken niet nuttig is. De prestaties van de N2310 zitten onder het gemiddelde, maar dankzij de 512 MB geheugen zakken deze prestaties bij zwaardere belasting niet direct in. Met de app T-OnTheGo (ook voor Android) kunnen mobiele apparaten aan de NAS gekoppeld worden voor documentsynchronisatie en streaming media.

Het Thecus OS6-besturingssysteem is behoorlijk uitgebreid, maar niet Nederlandstalig en minder gebruiksvriendelijk dan de software van Synology of QNAP. Extra functies kunnen worden toegevoegd, maar het aanbod is beperkt doordat veel modules nog niet compatibel zijn met de PowerPC-architectuur. Dat dit ook geldt voor uitbreidingen die Thecus verzorgt (zoals die voor Dropbox-synchronisatie) is typerend voor de snelheid waarmee het bedrijf dit soort nieuwe producten uitbrengt. De N2310 is een interessante NAS voor thuisgebruik met nog een paar 'ruwe randjes' die hopelijk nog worden gladgestreken.

Thecus N2310

Prijs: € 139,-

Website: www.thecus.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Prijs

Functionaliteit

Minpunten

Software

Engelstalig

Behuizing

Score: 3 / 5

Thecus maakt mooie hardware, maar moet bij de software de kwaliteit nog verbeteren om echt met de grote merken mee te kunnen doen.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:51 Anoniem
  uitstekend artikel,
  helder en duidelijk,

  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:59 japie12
  bedankt voor dit leerzame artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.