Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

Door: Edmond Varwijk | 18 september 2014 14:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

WD My Cloud EX2

De My Cloud EX2 is de eerste NAS van schijffabrikant Western Digital met twee schijven. En het is bovendien de eerste NAS van Western Digital waarin het de eigen Red-schijven met de NASware-firmware voor gebruik in NAS-systemen meelevert. Er zit totaal 6 TB in ons testmodel, maar inmiddels is 8 TB ook mogelijk (net als 4 TB en zonder opslag overigens). WD wil overduidelijk vooral de gewone consument voor zich winnen die vooral een NAS zoekt voor opslag en een bescheiden aantal extra taken. Het aantal aansluitingen is met één gigabit-netwerkpoort en twee usb3.0-poorten zeer bescheiden, maar voldoende om de NAS ergens neer te zetten en gewoon zijn werk te laten doen. De interface is helder opgezet, met bovenin een brede band met onderdelen en daaronder telkens de te configureren opties.

De My Cloud EX2 is de eerste Western Digital-NAS waarvoor uitbreidingsmodules beschikbaar zijn. Op dit moment zijn dat er elf, waaronder waardevolle uitbreidingen als aMule voor p2p-bestandsdelen, IceCast voor streaming media en Transmission voor downloads. Er zitten ook wat vreemde uitbreidingen tussen, zoals Git voor versiebeheer en DVBLink dat alleen werkt wanneer je een tv-ontvanger en een antenne aansluit. Met de My Cloud-software voor pc, Mac en mobiele apparaten synchroniseer je eenvoudig bestanden tussen al je apparaten. Wie graag een compleet product koopt en geen zin heeft in technische beslommeringen, doet met de WD My Cloud EX2 een goede koop.

WD My Cloud EX2

Prijs: € 419,- (incl. 6 TB)

Website: www.wdc.com

Aantal schijfposities: 2

Pluspunten

Gebruiksgemak

Uitbreidbaar

Compleet geleverd

Minpunten

Snelheid

Apps

Geen aan/uitschakelaar

Score: 4 / 5

Het aantal uitbreidingen is bij WD beperkt en het aanbod niet altijd geschikt voor de doelgroep.

Asustor AS-304T

Asustor heeft vier NAS-modellen met vier schijven. De goedkoopste is de AS-204T, daarna volgen de AS-204TE, AS-304T en de AS-604T, met telkens een prijsverschil van zestig euro. De AS-204TE en de AS-304T zijn qua prijs het meest aantrekkelijk, ook omdat deze modellen (anders dan de AS-204T én de AS-604T) voorzien zijn van een HDMI-interface, een audio-uitgang en een infraroodpoort om de NAS met een afstandsbediening aan te sturen. Wanneer je niet van plan bent de NAS direct als mediaspeler in te zetten of werk je alleen streaming via het netwerk, dan kan een van de andere twee modellen een goede optie zijn.

De behuizing van de AS-304T is van dezelfde kwaliteit als van de AS-202TE die we eerder testen. Het glazen frontje doet vermoeden dat er ook een lcd-display op de AS-304T zit, maar dat is schijn, dat is alleen bij de AS-604T het geval. De NAS bevat een Intel Atom Evansport CE5335-processor en beschikt over 1 GB geheugen. Het ADM-besturingssysteem is helemaal Nederlandstalig, zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Het is zowel in JBOD als RAID5 de snelste NAS in de test, maar ook verreweg de duurste. Voor een NAS van deze kwaliteit is het jammer dat er maar één netwerkpoort is, twee poorten bundelen voor nog meer snelheid is daardoor niet mogelijk. De AS-304T is een van twee NAS-modellen met vier schijfposities in deze test met de voeding netjes weggewerkt in de behuizing.

Asustor AS-304T

Prijs: € 509,-

Website: www.asustor.com

Aantal schijfposities: 4

Pluspunten

Firmware

Functionaliteit

Apps

HDMI-poort

Infraroodpoort

Minpunten

Prijs

Slechts één netwerkpoort

Score: 4 / 5

De zogenoemde Media-modus optimaliseert de Asustor voor gebruik als mediaspeler en output via de HDMI-uitgang.

Netgear ReadyNAS 104

De behuizing van de ReadyNAS104 is behalve breder (om ruimte te bieden aan vier in plaats van twee schijven) ook opmerkelijk hoger. De extra ruimte is niet benut om de voeding in weg te werken, die zit er gewoon los bij. Verder is de kwaliteit van de behuizing wel erg goed, zoals we van de andere Netgear modellen gewend zijn. De ReadyNAS 104 is de langzaamste van de vijf NAS-apparaten met vier schijfposities in deze test. De NAS beschikt weliswaar over twee netwerkpoorten die tot één snellere verbinding samengevoegd kunnen worden, maar evengoed valt de snelheid tegen. Zeker in vergelijking tot andere NAS-apparaten met dezelfde mogelijkheid. Vermoedelijk is de niet erg snelle Marvell Armada 370-processor de bottleneck.

De ReadyNAS 104 gebruikt het ReadyNAS OS 6 met het Btrfs-bestandssysteem dat, zoals eerder genoemd, ongelimiteerde snapshots ondersteunt. Dit is ideaal voor back-ups en bestanden waarvan je ongemerkt verschillende versies met hun wijzigingen wilt bijhouden. Netgear gaat de strijd met de grote merken vol aan met een erg scherpe prijs voor deze NAS, die behalve zijn beperkte snelheid weinig nadelen heeft.

Netgear ReadyNAS 104

Prijs: € 204,49

Website: www.netgear.com

Aantal schijfposities: 4

Pluspunten

Firmware

Ongelimiteerde snapshots (Btrfs)

Prijs

Led-display

Twee netwerkpoorten

Minpunten

Snelheid

Apps

Geen printserver

Score: 2,5 / 5

Waar je ook bent en met welk apparaat je ook werkt, dankzij de ReadyCloud heb je altijd toegang tot je gesynchroniseerde gegevens.

QNAP TS-420

De TS-420 voelt door de prachtige behuizing aan als een heel luxe NAS. Overigens lijkt het ook hier alsof er een display aanwezig is, maar schijn bedriegt: QNAP gebruikt dezelfde behuizing voor de TS-420 als voor de TS-421. Maar alleen de TS-421 heeft zo'n display met systeeminformatie (vooral handig bij configuratie en probleemoplossing). Op het aantal aansluitingen heeft QNAP niet bezuinigd: twee netwerkpoorten, tweemaal usb 2.0, tweemaal usb 3.0 en tweemaal eSATA. Alleen een HDMI-uitgang ontbreekt, al ligt het bij deze NAS (door de enigszins hoorbare ventilator en hoge behuizing) toch minder voor de hand hem in de woonkamer te plaatsen en aan een televisie of geluidsinstallatie te koppelen. Het streamen van beeld en geluid werkt net zo goed en maakt het mogelijk om de NAS uit het zicht te plaatsen.

De meeste NAS-apparaten met vier schijfposities van QNAP hebben een Intel Atom-processor aan boord, deze TS-420 slechts een Marvell-processor op 1,6 GHz. De prestaties zijn niet de hoogste, maar de NAS is relatief goedkoop en biedt toch de volledige functionaliteit van het QNAP QTS-besturingssysteem inclusief alle mogelijkheden zoals uitbreiding door apps te installeren en het koppelen van smartphones en tablets in een eigen cloud.

QNAP TS-420

Prijs: € 314,60

Website: www.qnap.com

Aantal schijfposities: 4

Pluspunten

Besturingssysteem

Apps

Functionaliteit

Twee LAN-poorten

Webgebaseerde installatie

Minpunten

Snelheid

Score: 4 / 5

De installatiewizard van QNAP helpt de NAS met de cloud te verbinden, zo heb je altijd en overal toegang tot de bestanden op de NAS.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:51 Anoniem
  uitstekend artikel,
  helder en duidelijk,

  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:59 japie12
  bedankt voor dit leerzame artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.