Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

Door: Edmond Varwijk | 18 september 2014 14:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Synology DS414j

De DS414j is de instapper onder de NAS-modellen van Synology met ruimte voor meer dan twee schijven. Helaas heeft het bedrijf voor deze 2014-versie vastgehouden aan de weinig aantrekkelijke en totaal afwijkende behuizing. Het grootste nadeel is dat er aan de voorzijde geen usb-poort zit om gemakkelijk bestanden naar de NAS te kopiëren en dat om de schijven te plaatsen, de hele kast geopend moet worden. De schijven zijn dan ook niet hot-swappable, de NAS moet eerst uitgeschakeld worden. Omdat ook de Synology-apparaten in de J-serie de standaard DSM-software gebruiken, moet op de hardware worden bezuinigd om het prijsverschil te maken. Zo is het aantal aansluitingen beperkt tot één gigabit-netwerkpoort, eenmaal usb 2.0 en eenmaal usb 3.0, geen HDMI en ook geen eSATA.

De NAS beschikt over 512 MB geheugen en een redelijk onbekende dualcore Macom Comcerto 2000-processor op 1,2 GHz. De prestaties van de DS414j zijn goed, zowel bij JBOD als RAID5, en blijven ook zeker acceptabel wanneer de NAS zwaarder wordt belast. Het gebruiksgemak hoog, het aantal uitbreidingsmogelijkheden qua software enorm, en er zijn apps voor smartphones en tablets. Het instellen van de NAS voor toegang vanaf internet is dankzij de wizards en de goede installatiesoftware, een fluitje van een cent.

Synology DS414j

Prijs: € 302,50

Website: www.synology.com

Aantal schijfposities: 4

Pluspunten

Besturingssysteem

Apps

Functionaliteit

Prijs

Minpunten

Maar één netwerkpoort

Score: 4,5 / 5

Met QuickConnect bouw je bij Synology je eigen cloud voor alle pc's, Macs en mobiele apparaten.

Thecus N4560

Voor een hardware-gedreven bedrijf als Thecus is het eigenlijk opmerkelijk dat het niet met meer zorg zijn behuizingen kiest, zodat net als bij de andere A-merken een herkenbaar product ontstaat waaraan je meteen ziet dat het een Thecus is. De N4560 is gebouwd rond dezelfde Intel Atom CE5335-processor als de Asustor AS-304T, heeft de dubbele hoeveelheid geheugen en toch scoort hij net even lager in de prestatietest. Het zal de software zijn die het verschil maakt en die bij Thecus duidelijk nog wat optimalisatieruimte biedt.

Dat geldt ook voor het Thecus OS6 dat op de NAS draait. Net als bij de N2310 vallen de ruwe randjes op en dat hij duidelijk minder eenvoudig in gebruik is dan de naaste concurrenten. Bijvoorbeeld: een app die na installatie nog niet werkt, waarbij ook niet duidelijk is waar dat aan ligt. Een wat te denken van een bijna leeg scherm genaamd 'General' dat alleen de naam en de 'uptime' van de NAS toont. Het kan allemaal nog veel gestroomlijnder. Thecus biedt zelf een aantal uitbreidingen voor de N4560, maar de NAS profiteert vooral van het ruime aanbod aan uitbreidingen van onafhankelijke ontwikkelaars. De N4560 is een van twee NAS-modellen met 4 schijfposities in deze test met de voeding netjes weggewerkt in de behuizing.

Thecus N4560

Prijs: € 429,-

Website: www.thecus.com

Aantal schijfposities: 4

Pluspunten

Functionaliteit

Prijs

Minpunten

Lcd-display

Engelstalig

Maar één netwerkpoort

Score: 3,5 / 5

Bestandstoegang altijd en overal en met elk apparaat gaat bij Thecus via apps, de cloud of gewoon een http-bestandsbrowser.

Conclusie

De komst van smartphones en tablets maakt de rol van de NAS alleen maar belangrijker. We hebben meer data op steeds meer apparaten, die zich meer en meer ook buiten het huis begeven. Alleen een wekelijkse back-up van de Windows-pc of Mac is dan niet meer voldoende. De NAS-fabrikanten hebben hun producten aan deze situatie aangepast en bieden steeds meer functies zoals synchronisatie en het automatisch uploaden van foto's voor elk apparaat waar het zich ook bevindt, thuis of elders. De test laat zien dat er voor elk budget een NAS te koop is, maar de test toont ook aan dat niet elke NAS met perfecte hardware ook een perfecte NAS is.

Het belang van de software op de NAS én van het ecosysteem rondom de NAS neemt steeds meer toe. Software en ecosysteem zorgen er namelijk voor dat een complex en veelzijdig apparaat als een NAS gewoon werkt en begrijpelijk is, ook voor gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in de techniek erachter. Als het gaat om de software, dan vallen LaCie en Netgear af, en in mindere mate ook Thecus. Western Digital blinkt uit in gebruiksgemak, maar dat gaat wel ten koste van de veelzijdigheid. Zijn twee schijven genoeg, dan is de Asustor AS-202T een goede keuze. De Synology DS214+ is de meest uitgebreide, maar ook veel duurder. Bij de modellen met vier schijven wint de Synology DS414j, ondanks de minder fraaie behuizing en het ontbreken van een tweede netwerkpoort.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2014 18:51 Anoniem
  uitstekend artikel,
  helder en duidelijk,

  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:59 japie12
  bedankt voor dit leerzame artikel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.