Wat is mijn IP-adres?

Door: Ronald Smit | 09 augustus 2019 14:11

How To

Soms is het erg praktisch om je IP-adres te weten. Waarbij het van belang is om onderscheid te maken tussen een intern en extern IP-adres. We leggen uit hoe je je ip-adres achterhaalt.

Het IP-adres van een computer, smartphone of elk ander aan een netwerk gekoppeld apparaat is feitelijk het huisadres daarvan. Zonder verdere instellingen in je router geeft die router aan elk aangesloten apparaat een IP-adres. Dat wisselt soms eens, na bijvoorbeeld uit en weer aanzetten van de router of het aangesloten apparaat. En met 'aangesloten' bedoelen we ook de draadloze wifi-exemplaren; ook die krijgen natuurlijk netjes een IP-adres. Verder is er ook nog een IP-adres aan je internetaansluiting gekoppeld. Dit adres wordt door je provider uitgedeeld. Voor thuisgebruikers verandert dit vaak met regelmaat; als je een echt vast IP-adres zou willen aan de internetkant moet je daar extra voor betalen. Hoe dan ook, meestal heb je niks met die IP-adressen te maken. Behalve als je eens een keer bijvoorbeeld je printer op het netwerk terug wilt vinden omdat de webinterface daarvan vaak handige informatie over dingen als inktniveau's bevat. Of scannen en faxen via de webinterface mogelijk maakt, handig voor dat soort dingen vanaf je smartphone of tablet te doen. Om je IP-adressen te achterhalen is het eigenlijk het meest handig om even in te loggen op je router. Die heeft namelijk alle IP-adressen van je interne netwerk aan boord, maar weet ook het externe adres. Check in de handleiding (of op het apparaat zelf) het adres dat je moet gebruiken om in te loggen op de router. Doe dat, waarna je in de webinterface belandt. Die verschilt per merk en type router, maar je vindt er vrijwel altijd een overzicht van aangesloten apparaten en hun IP-adres in terug.

De IP-adressen netjes op een rijtje in een FritzBox

Extern IP-adres

Ook vind je je externe IP-adres vaak ergens terug in de router. MITS die router niet achter de router van je provider hangt, anders ziet die tweede router als 'extern' IP-adres het adres van die providerrouter (zoals te zien in de afbeelding hierboven). Daar schiet je natuurlijk weinig mee op. Om trefzeker je externe IP-adres te achterhalen maak je het best gebruik van een speciaal daarvoor ingerichte webpagina, zoals bijvoorbeeld deze. Let wel altijd op of het legitiem is op dat soort sites en download nooit al dan niet ongevraagd aangeboden software. Heb je je externe IP-adres eenmaal achterhaald, dan zou je een via port forwarding doorgesluisd intern apparaat via internet kunnen benaderen. Denk aan bijvoorbeeld de gebruikersinterface van je NAS of iets dergelijks.

Mobiel tooltje

Je kunt ook het IP-adres van de computer die je gebruikt op het apparaat zelf achterhalen. Dat is vaak flink zoeken in de instellingsmogelijkheden. Of je moet een terminal-commando ingeven. De beschreven methode via de router is veel praktischer. Je krijgt dan niet alleen het IP-adres te zien, maar ook het MAC-adres (een unieke apparaatcode) en - in het geval van de FritzBox - ook de services die het aparaat ondersteunt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In dat kader is er voor iOS- en Android-gebruikers bijvoorbeeld de app Fing. Hiermee zie je ook in een oogopslag alle op het thuisnetwerk aanwezige apparaten inclusief IP-adres. Ook toont deze app onder Netwerk (en een tik op de bovenste regel van deze pagina) je internet IP-adres, inclusief kaartje met locatie. Ideaal, zo heb je altijd een netwerkscanner op zak! Je ziet een screenshot van deze tool bovenaan dit artikel.

1 Reactie(s) op: Wat is mijn IP-adres?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 mei 2020 09:17 PiperPrice03
  Nogmaals bedankt voor het delen van het artikel over de basis van IP. Over het openbare of externe IP gesproken, er zijn twee tools die ik persoonlijk gebruik en aanbeveel, je moet ze ook allebei overwegen, voor gedetailleerde IP Lookup-resultaten.
  https://iplocation.io/
  https://dnschecker.org/ip-location.php
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.