Wat is TikTok en is het gevaarlijk?

Door: Laura Kempenaar | 03 augustus 2020 11:30

Tiktok logo
How To

TikTok is inmiddels een bekend fenomeen, vooral onder jongeren. De app biedt de mogelijkheid om korte filmpjes te maken van 3 tot 15 seconden, waarin je iets grappigs of knaps laat zien. Wij duiken wat dieper in op deze sensatie.

TikTok wordt vaak vergeleken met Vine, maar eigenlijk is het de opvolger van Musical.ly. Dit was een videostream- en deel-app waarmee je video’s van slechts 15 seconden met de wereld kon delen. Het had meer dan 100 miljoen gebruikers, waarvan een aantal zelfs zeer beroemd zijn geworden. Echter slaat die beroemdheid vaak over op andere social media, waardoor Musical.ly sterren is kwijtgeraakt aan bijvoorbeeld YouTube.

Het was Musical.ly

In augustus 2018 werd Musical.ly overgenomen door het Chinese ByteDance, dat de accounts allemaal overhevelde naar het nieuwe TikTok. TikTok doet eigenlijk weinig anders dan Musical.ly. Je maakt er video’s mee van 15 seconden en het is enorm populair: inmiddels heeft het meer dan 300 miljoen gebruikers die maandelijks actief zijn, al wordt er ook gesproken van meer van 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het grootste verschil met Musical.ly is dat TikTok niet meer alleen met muziek te maken heeft.

Het is een heel creatief platform, waarop het er vooral om gaat dat je iets bijzonders, grappigs of knaps te laten zien in een paar seconden tijd. Dat kan een soort sketch tussen twee geliefden zijn, maar ook een filmpje van een vrouw die kan hoelahoepen met 100 hoepels tegelijk. En dus ook de eerder genoemde korte muziekvideo’s waarin een gebruiker playbackt en danst.

Natuurlijk is het niet zozeer het feit dat je video’s kunt maken van 15 seconden, want dat kan ook met je camera van je telefoon. Het gaat erom dat de app je alle handvatten biedt om het zo leuk mogelijk aan te kleden: er zitten duizenden muziekjes in en je kunt er (net als in Snapchat) allemaal toffe filters overheen zetten. En dat trekt een heel jonge doelgroep aan.

Tiktok website
De site van Tiktok stelt niets voor, het gebeurt allemaal in de apps.

Het sociale aspect

Dat klinkt allemaal vrij vriendelijk en ongevaarlijk, maar daar stopt het niet bij. Wat TikTok mede zo populair maakt, dat is het sociale aspect. Je maakt in de app niet per se video’s die je vervolgens moet delen op andere social media: het is de bedoeling dat je binnen de app van TikTok blijft. Je kunt daar op andere video’s reageren met bijvoorbeeld een reactievideo.

Toen TikTok net groot begon te worden, was het slecht gesteld met de privacy en beveiliging van het platform. Je kon in eerste instantie je video’s alleen helemaal privé maken (zodat jij het alleen kon bekijken), of het openbaar voor iedereen zetten. In juli 2018 heeft TikTok echter wat aanpassingen gedaan, waardoor privé betekent dat alleen volgers die je hebt goedgekeurd de video’s kunnen bekijken. Ook zijn is er beheer voor ouders toegevoegd en zijn de privacy-instellingen uitgebreid wat betreft privé-berichten sturen.

Privacy-instellingen

TikTok heeft dus enkele jaren geleden wat privacy-instellingen toegevoegd, maar standaard worden je video's met iedereen gedeeld en is je profiel openbaar. Je zult dus zelf in de instellingen moeten duiken om hier verandering in te brengen. Ga hiervoor in de instellingen van de app naar Privacyen zet alleen vrienden kunnen direct contact met mij opnemenaan. Zet verder ook locatiegegevens verbergen aan en privé account aan, zodat je privacy nog beter gewaarborgd blijft.

Hoewel TikTok in sommige landen voor 12 jaar en ouder is en in andere landen 16 jaar en ouder wordt ingeschaald, laten jongere kinderen zich niet tegenhouden om de app alsnog te gebruiken. TikTok heeft gezegd dat accounts van mensen die onder die leeftijden zijn, worden verwijderd, maar dat is natuurlijk maar moeilijk te controleren. Toch wordt er in de App Store niet voor niets aangegeven dat de app mogelijk licht seksuele content en bloot kan bevatten, bijvoorbeeld door uitdagingen waarin jonge meisjes hun kleding moeten uitdoen.

Hoewel de meeste gebruikers leuke, onschuldige content op het platform zetten, zijn er wel degelijk gevaren voor jonge kinderen. Naast het probleem dat jonge kinderen vaak niet goed kunnen inschatten wat het gevolg is van hun video’s en dat daar mogelijk uit kan worden opgemaakt waar kinderen wonen of naar school gaan, zijn er meerdere situaties gemeld waarbij pedofielen dwaalden op TikTok. Bovendien imiteren veel jongeren dingen die ze zien in videoclips en dat kan er soms erg sexy aan toegaan. India heeft daarom TikTok zelfs in de ban gedaan.

Het is de bedoeling dat je binnen de app van Tiktok blijft

Niet geschikt voor jonge kinderen

TikTok is niet geschikt voor jonge kinderen. Het heeft niet voor niets een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder. Toch is het in de basis niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld Instagram of Snapchat: ook daar kunnen video’s worden geüpload met net iets te expliciete content en is het mogelijk om op elkaar te reageren. Het beste advies voor ouders van kinderen die toch per se op TikTok willen, is dan ook om het of niet toe te staan, of te zorgen dat je grip houdt op de privacyinstellingen. Je kunt ook zelf vrienden worden met je kind op het platform om te zien wat er zoal gepost wordt. In ieder geval is het, net als bij internetgebruik in het algemeen, belangrijk om erover te blijven praten.

Zo is TikTok zo groot geworden

Hoewel TikTok groot is over de hele wereld, heeft het ook veel lokale wedstrijden en uitdagingen, wat mensen aanspreekt om zo de hele wereld te kunnen laten zien waar ze vandaan komen. De app wil gebruikers bovendien nog persoonlijker aanspreken door ze aanraders te geven gebaseerd op hun gebruik van TikTok. Dat maakt TikTok populair en geliefd, waardoor ook beroemdheden zich ermee inlaten. Zo heeft de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon een partnerschap met de app, waarbij hij uitdagingen uitschrijft. Zo is de #TumbleweedChallenge zijn idee: hierin moeten mensen doen alsof ze voorbij rollen zoals een steppenroller. Het klinkt idioot, maar het had meer dan 10 miljoen reacties in een week tijd.

2 Reactie(s) op: Wat is TikTok en is het gevaarlijk?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2019 12:33 Brunhilde
  Mijn zoon van bijna 17 tiktokt sindskort.
  Nou heeft hij net de nieuwste Samsung alvast voor zijn verjaardag gekregen, maar zijn leeftijdgenoten en tiktokkers zeggen allemaal dat IPhone veel beter is en dat IPhone wordt ondersteund door Tiktok, waardoor je als Tiktokker veel meer (duizenden meer) views krijgt.
  Weet iemand van jullie of dat waar is? en of Samsung ook ondersteund wordt door Tiktok??
  Vriendelijke groet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2019 12:35 Brunhilde
  want heel misschien weet ik dan nog een manier om te ruilen (vandaag nog…), ik mag nl zelf nu een nieuwe telefoon uitkiezen van mijn provider
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.