Wat is vpn en waarom heb je het nodig?

Door: Jeroen de Jager | 06 september 2021 15:01

How To

Wellicht heb je weleens van vpn gehoord, maar weet je niet precies wat dit inhoudt. In dit artikel leggen we daarom uit waar Virtual Private Network voor staat en wat je ermee kunt.

Wat is vpn?

Vpn staat voor Virtual Private Network en kun je zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken (internet). Denk aan je thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk van je werkgever. vpn helpt je om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken.

Waarom moet je vpn gebruiken?

Groot voordeel van vpn: geen pottenkijkers. Doordat de verbinding is versleuteld, kan iemand die ook toegang heeft tot datzelfde netwerk jouw vpn-verbinding toch niet afluisteren. Denk aan een hotel, trein, restaurant of een andere plek met open wifi. Dankzij vpn zien sniffers (afluisteraars) geen zinnige informatie voorbijkomen. Wel zo prettig als je je bankzaken of andere privédingen regelt.

Wanneer moet je vpn gebruiken?

Van oudsher wordt vpn gebruikt in zakelijke omgevingen om werknemers overal ter wereld toch toegang tot het bedrijfsnetwerk te geven. De laatste maanden/jaren wordt vpn ook interessant voor particulieren. Zeker waar de overheid en andere diensten steeds meer meegluren met wat je op internet aan het doen bent. Daarnaast kunnen bepaalde diensten je niet zo makkelijk blokkeren als je uit een bepaald (voor hen ongewenst) land komt, omdat je met een vpn-dienst het kan laten lijken dat je uit een ander (wel gewenst) land komt.

Ben ik echt anoniem met vpn?

Nee, echt anoniem op internet ben je nooit. Je internetprovider weet met wie je contact maakt, bijvoorbeeld je vpn-dienst. Je vpn-dienst weet wel wat je doet, maar houdt daar normaal gesproken geen logs van bij. Toch hoeft er maar iemand een tap te plaatsen en je bent gezien. Gelukkig kan dat niet zomaar, dat is zelfs voor een overheid, geheime dienst of andere kwaadwillige geen koud kunstje.

Welke vpn-protocol kan ik het beste gebruiken?

De meest gebruikte protocollen zijn PPTP, L2TP/IPsec en OpenVPN. De meeste vpn-diensten en vpn-software ondersteunen deze drie protocollen. PPTP is de minst veilige en is relatief eenvoudig te kraken. Niet gebruiken dus! Het beste en snelste is OpenVPN, maar niet elk apparaat ondersteunt dat. Mocht je OpenVPN niet aan de praat krijgen, kies dan voor L2TP/IPsec.

vpn-tips
Er zijn verschillende gratis en betaalde vpn-diensten beschikbaar.

Thuis of extern?

Wil je vooral voorkomen dat niemand je internetgebruik kan zien als je onderweg bent? Dan kun je prima een vpn-verbinding met je thuisnetwerk opzetten. Dit kan via je router of nas, of via een computer thuis die je altijd aan laat staan. Hiermee loopt al het internetverkeer op je smartphone via je internetverbinding thuis en kun je veilig op openbare wifi-netwerken je gang gaan. Zorg wel dat je een snelle internetverbinding thuis hebt, liefst via de kabel of glasvezel. Wil je ook thuis voorkomen dat men weet wat je online doet, maak dan gebruik van een vpn-dienst.

Een betaalde of gratis vpn?

Gratis vpn-diensten hebben beperkingen op snelheid, hoeveelheid data, aantal verbindingen of een combinatie hiervan. Wil je alleen veilig je mail op je smartphone of tablet checken als je niet thuis bent, dan biedt bijvoorbeeld TunnelBear een gratis abonnement aan waarmee je 500 megabyte per maand kunt verbruiken. Wil je meer, dan moet je gaan betalen.

Wat zijn de beste vpn-diensten?

We hebben in 2019 een vergelijkende test gedaan, waarbij Expressvpn als beste uit de bus kwam. De prestaties van en verschillen tussen vpn-diensten zijn echter erg wisselen. Ook is dat erg afhankelijk zijn van de locatie, de snelheid van de internetverbinding die wordt gebruikt en de rekenkracht van de gebruikte apparatuur. Daarnaast is het lastig te achterhalen of de vpn-diensten geen privégegevens doorspelen. Zelf hebben we tevens goede ervaringen met VyprVPN, Private Internet Access (PIA) en NordVPN

Hoe zit het met mijn snelheid?

Gebruik je vpn, dan gaat dat altijd ten koste van je snelheid. Je aanvraag voor een bepaalde webpagina of andere internetinfo gaat niet meer direct naar die webserver, maar eerst naar de server van je vpn-dienst, dan naar die webserver, weer terug naar je vpn-dienst en dan weer naar jou. En dat gaat continu zo door. Heb je een snelle kabel- of glasvezelverbinding, dan hoef je er amper wat van te merken. Daarnaast heb je de extra rekenkracht die de versleuteling vraagt. Voor een dikke pc geen probleem, maar op sommige mobiele apparaten merk je er wel wat van. Ben je gamer, dan is een lage ping heel belangrijk en daar zijn de extra tussenstappen van een vpn-dienst niet bevorderlijk voor. In alle gevallen: test eerst of de vpn-dienst snel genoeg voor je is. Veel diensten bieden proefpakketten.

Streamingdienst deblokkeren met vpn-router

Wil je films en series kijken op internationale streamingdiensten zoals Amerikaanse Netflix en BBC iPlayer, dan heb je een vpn nodig. Maar juist streamingapparaten zoals Apple TV en Chromecast bieden geen vpn-ondersteuning. Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen. In dit artikel laten we zien hoe je met de juiste vpn-router elke streamingdienst deblokkeert. Zelfs op je Apple TV, Chromecast of ander streamingapparaat.

Zijn er alternatieven voor vpn?

Veelgenoemde alternatieven voor vpn zijn Tor en een anonieme proxy. Die laatste wordt gebruikt om regiogebonden content van bijvoorbeeld Netflix, Hulu, BBC iPlayer en Uitzending Gemist toch op een andere plek te kunnen bekijken. Veel anonieme proxy's doen alleen niets voor jouw privacy, sterker nog, ze delen deze gegevens met anderen. Bij Tor, een netwerk waarop je anoniem kunt surfen, is je privacy in principe wel goed geregeld, maar ook hier zijn er wel eens 'infiltranten' en is de snelheid vaak een zwak punt. 

Maar dat betekent niet dat je Tor geen kans moet geven: in tegenstelling tot veel gecentraliseerde anonimiseringsdiensten, die als proxy of vpn werken en je beloven dat je via hun dienst anoniem kunt surfen, is Tor juist volledig gedecentraliseerd en is ontworpen om je anonimiteit te waarborgen.  Wil je meer te weten komen over Tor, lees dan eens dit artikel.

Zelf aan de slag met vpn

Vpn heeft uiteraard meer in zijn mars dan beveiliging bieden op openbare netwerken en het omleiden van je internetverkeer. In dit artikel hebben we wat inzicht gegeven in de voordelen van een vpn, maar wil je meer weten dan kun je deze gratis cursus van Tech Academy volgen.

17 Reactie(s) op: Wat is vpn en waarom heb je het nodig?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 november 2015 12:48 japie12
  bedankt leerzaam en informatief artikel,

  Goed leesbaar en begrijpelijk geschreven ook voor de leek

  Komt prima van pas
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 09:44 Anoniem
  www.hide.me heeft ook een gratis account, met 2GB per maand!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2015 09:14 Anoniem
  Bedankt.
  Deze week VyprVPN basic gestart.
  Eenvoudige installatie (binnen een uur aan het werk) en eenvoudig gebruik.
  Snelheidsvermindering niet te merken op zwak laptopje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2015 09:29 Anoniem
  Je valt juist op, als je VPN gebruikt …. iets te verbergen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2015 16:20 Anoniem
  Door met dit argument in een privacy discussie te komen, kom je nog dommer over dan de cast van Jackass.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 16:43 Anoniem
  een VPN is (soms) noodzakelijk als je op een open wifi verbinding gaat.
  Vooral als je bv bij een terras wat gaat drinken of eten kan het zijn dat je "gratis" internet krijgt maar die is zo open dat een hacker met kwade bedoelingen je laptop, tablet of je telefoon kan hacken en voor je het weet is je bankrekening leeg.
  Wie controleert nou niet even na het shoppen of zijn of haar bankrekening wel klopt, of gaat even op facebook of whatsapp ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 19:31 Anoniem
  Maar hide.me is toch betaald?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2016 10:06 Anoniem
  Waarom zou je wat te verbergen hebben als je een VPN heb om je ip te beschermen. Iedereen hoeft je huis adres toch ook niet zomaar, is toch hetzelfde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2017 16:40 HenkDev
  Haha inderdaad, helemaal nu ze boets willen uitdelen adhv ip's.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 september 2016 08:56 vvanasperen
  Je valt op als je een VPN service hebt? Misschien 9 maanden geleden, maar is tegenwoordig toch vrij gebruikelijk? Ik heb veel VPN services bekeken en een aantal (een maand) uitgeprobeerd. Uiteindelijk ben ik bij www.airvpn.nl uitgekomen. Die is vrij makkelijk in te stellen (op al mijn devices!), de snelheid is meer dan prima en ze hebben oog voor diverse privacy-issues. En zo kan ik nu ook gewoon uitzending gemist kijken als ik op vakantie ben in het buitenland. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2017 13:15 Noord
  Zo'n VPN-service heeft dus compleet inzicht in al het verkeer dat je via hen laat lopen. Waarom zou je zo'n VPN-service vertrouwen? Zeker als het (bijna) gratis is reden voor voorzichtigheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2017 12:29 Waterdruppel
  @noord Gratis vpn is sowieso riskant, onderzoek wijst uit dat er regelmatig spyware en malware ingebakken zitten in gratis VPN apps. De grote betaalde providers die in het artikel hierboven genoemd worden (Nord, Vypr, Pia) zijn robuust en betrouwbaar, althans dat is de algemene opinie. Er zijn ook betaalde providers als HideMyAss die een minder goede reputatie hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juli 2017 20:21 wimlammers
  Wat bedoelt de schrijver met de volgende zin: Wil je vooral voorkomen dat niemand je internetgebruik kan zien als je onderweg bent? Of bedoelt hij dat hij wil voorkomen dat iemand onderweg je internet kan zien. Zou hij dit onderwerp iets nader kunnen uitwerken: het opzetten van een VPN-netwerk mbv een router of een NAS?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2017 16:37 HenkDev
  @wim-lammers Onderweg is vaak "op een openbare wifi op een externe locatie" :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2018 16:55 wvs_ct
  Ben op dit moment opvakantie in Portugal en heb mij recent om o.a. uitzending gemist te kunnen bekijken, op hide.me aangemeld. Het aanmelden is goed gegaan, is door hun bevestigd. Ik kan echter geen verbinding krijgen. Op moment van verbinden verschijnt in Nederlands de melding " de verbinding wordt nu verbroken". Heb verbinding via L2TP/IP sec Wat gaat hier fout. Al het mailverkeer over en weer gaat normaal. Ik gebruik een Samsung tablet ( android )
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2021 16:40 Kasander1
  Gratis VPN's gebruiken de IP's van andere gebruikers. Zo kan het voorkomen dat iemand erg foute dingen op jouw IP-adres doet! Betaalde VPN's werken anders.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2021 18:19 rveijkwwnl
  Browser Fingerprinting: de grootste bedreiging voor je online privacy.
  Met ALLEEN een VPN ben je er namelijk nog niet.

  https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/browser-fingerprinting/

  het is allemaal niet zo eenvoudig als de meesten klakkeloos aannemen, het is juist een steeds groter probleem aan het worden om anoniem te kunnen blijven op het ganse internet WEB versie 2.0.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.