Wat is Wifi 6?

Door: Justin Doornekamp | 07 juli 2019 17:26

Wifi- en Bluetooth-verbindingen beheren in iOS
Blog

IEEE 802.11b, IEEE 802.11n, 802.11ac, 802.11ax… Je krijgt aardig wat onduidelijke termen voorgeschoteld als je een duik neemt in de wereld van wifi. Daarom besloot de WiFi-Alliantie het anders aan te pakken: 802.11ac wordt Wifi 5 en 802.11ax wordt de opvolger ervan, namelijk Wifi 6. Wat kunnen we van de nieuwe standaard verwachten?

Wifi 6 biedt meer dan alleen een naamswijziging. Uiteraard krijg je weer een snellere draadloze verbinding, maar het echte speerpunt is vermoedelijk de sterk verbeterde prestaties in drukbevolkte, openbare gebieden. Plekken waar er dus veel verschillende apparaten met het internet zijn verbonden, denk aan een appartementencomplex of op het station. Of uiteraard thuis, als je meerdere familieleden hebt die ieder met een eigen apparaat van het internet gebruikmaken. Bovendien komen er steeds meer slimme apparaten in huis die allemaal om een verbinding vragen.

Efficiënter

De zogenaamde OFDMA-technologie zorgt in Wifi 6 voor een betere en stabielere verbinding in drukke gebieden. De MU-MIMO-technologie, die ook al te vinden is in het huidige Wifi 5, maakt het dan weer de gegevensoverdracht sneller. Straks wordt het mogelijk om met acht apparaten tegelijk data over en weer te sturen.

Door de Target Wake Time-techniek kan een router met Wifi 6 een veel efficiëntere connectie maken met een mobiel apparaat, waardoor de router alleen een seintje geeft als het apparaat data moet versturen of ontvangen. Dit kost een stuk minder energie voor je mobiele apparaat, waardoor je deze minder snel aan de lader hoeft te hangen. De techniek zal vooral interessant zijn voor diverse slimme apparaten in huis of wearables die niet altijd verbonden hoeven zijn met het internet.

Samsung Galaxy S10 Plus
De Galaxy S10 beschikt al over Wifi 6.

Zo snel wordt Wifi 6

Het blijft nog even de vraag hoeveel sneller je internetverbinding gaat worden en dat zal ook altijd afhankelijk zijn van veel verschillende factoren. Theoretisch gezien is het echter mogelijk dat Wifi 6 circa 37 procent sneller is dan zijn voorganger. Zelfs als je dat niet haalt, zul je ongetwijfeld het verschil merken. In drukbevolkte gebieden belooft Wifi 6 meer dan vier keer sneller te zijn dan nu.

Als je de nieuwe snelheden, de verbeterde prestaties in drukke gebieden en de efficiëntere verbindingsmogelijkheden bij elkaar optelt, dan is er genoeg om naar uit te kijken. Vermoedelijk kunnen we de officiële lancering van de nieuwe wifi-standaard tegen het einde van het jaar verwachten. Dan zullen er ook langzaam meer routers verschijnen die Wifi 6 ondersteunen.

0 Reactie(s) op: Wat is Wifi 6?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.