Wat moet Facebook met een eigen cryptomunt?

© PXimport

Wat moet Facebook met een eigen cryptomunt?

Geplaatst: 19 maart 2019 - 15:21

Aangepast: 3 februari 2023 - 11:44

Justin Doornekamp

Volgens berichtgeving van Bloomberg en de New York Times komt Facebook later dit jaar met een eigen cryptomunt, waarmee WhatsApp-gebruikers direct transacties kunnen doen. Is het nodig?

Facebook bekijkt al langer de mogelijkheden van digitale valuta voor peer-to-peer-betalingen via de Messenger-app. Er kwam zelfs al een virtuele betaalmiddel in 2011, genaamd Facebook Credits, die na twee jaar alweer verdween. Ook was er Facebook Gifts, waarmee vrienden elkaar cadeaus konden sturen. Zeker honderd retailpartners deden mee.

Het mocht niet baten: twee jaar na de lancering, werd ook de stekker uit Facebook Gifts getrokken. Het is wel nog steeds mogelijk om geld te sturen en te ontvangen via Messenger, mits je vrienden in hetzelfde land wonen als jij.

Een nieuwe poging…

En nu komt er volgens de laatste geruchten een cryptomunt van Facebook. Waarom? Mogelijk is het een logisch vervolg van een experiment rond de blockchaintechnologie.

Experts zien de technologie als een manier voor Facebook om tegemoet te komen aan de vele klachten omtrent de privacy van zijn gebruikers. Het ging voor Facebook namelijk flink bergafwaarts door het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Dit data-analysebedrijf kwam in bezit van 50 miljoen gebruikersgegevens en misbruikte deze data voor politieke campagnes. Daar bleef het evenwel niet bij.

Door de blockchaintechnologie te omarmen, hoopt Facebook wellicht in de toekomst dergelijke datalekken te vermijden.

“Door encryptie en cryptovaluta krijgen gebruikers de macht [over hun data] weer in eigen handen”, zo stelde topman Mark Zuckerberg al eerder.

Een tweede stap zou vervolgens een eigen cryptomunt zijn. Geen gekke gedachte, gezien Facebook nog steeds miljarden gebruikers kent wereldwijd. En er wordt continu gekeken om meer omzet te halen uit deze gebruikers. Het is echter de vraag of het voor Facebook niet te laat is, het vertrouwen in het bedrijf ligt op een dieptepunt, waardoor mensen niet snel geneigd zullen zijn geldzaken te koppelen aan het sociale netwerk.

 

© PXimport

Hier ligt de potentie

Facebook zou bijvoorbeeld een slag kunnen slaan binnen internationale betalingen of overboekingen, zeker als dit tien keer sneller en goedkoper kan dan nu het geval is. Maar dan moeten gebruikers uiteraard een Facecoin wel omarmen, terwijl bedrijven de munt ook nog eens moeten accepteren.

En dan heb je nog het probleem van het omzetten van de cryptomunt in écht geld. Het is fijn als je vijfduizend FaceCoins kunt versturen naar je familie in Ghana tegen een fee van slechts 0,1%, maar als deze familieleden de digitale munten niet om kunnen zetten in Ghanese cedi’s dan hebben ze er nog weinig aan.

Als Facebook dit obstakel kan overkomen, bijvoorbeeld via partnerships met bedrijven en cryptobeurzen, dan zal het social media-platform met een eigen cryptomunt hoge ogen gooien. Tot die tijd blijft het speculeren of er wel een cryptomunt van Facebook komt en wat het social media-platform hier dan mee hoopt te bereiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten