Wat zijn stablecoins en hoe betaal je ermee?

© PXimport

Wat zijn stablecoins en hoe betaal je ermee?

Geplaatst: 17 mei 2022 - 05:02

Aangepast: 14 december 2022 - 09:57

Redactie ID.nl

Ook de toekomst van ons geld wordt digitaal. Denk aan het digitale centrale bankgeld dat wordt ontwikkeld, zoals de digitale euro, maar cryptovaluta, zoals de bitcoin. Nu al speelt digitaal geld een grote rol in ons betaalverkeer. Het is alleen minder geschikt om je brood bij de bakker mee te betalen. Stablecoins kunnen dat probleem opvangen.

Banken geven je nog nauwelijks rente over je spaargeld. Bij een hoger spaarsaldo rekenen ze zelfs een negatieve rente. Samen met de hoge inflatie, de snelgroeiende huizenprijzen en de toenemende schuldenlast blijft er daardoor van onze koopkracht weinig over. Hierdoor groeit ook de onzekerheid over ons geldsysteem. Zeker omdat overheden steeds meer macht uitoefenen.

Er zijn schrijnende voorbeelden van landen waar rekeningen worden afgesloten van mensen die bijvoorbeeld een andere mening hebben. Ook in meer ontwikkelde landen gebeurt dit soms. Zo kregen Canadese banken onlangs toestemming om zonder gerechtelijk bevel de rekeningen af te sluiten van vrachtwagenchauffeurs die demonstreerden tegen het coronabeleid. Bij dergelijke onrust dreigt altijd een zogenoemde bankrun. Daarbij proberen mensen massaal hun geld bij banken weg te halen en dat blijkt dan vaak heel beperkt mogelijk. Ongeveer 97 procent van het geld in omloop, is alleen een getalletje op het scherm. In Canada gingen de vijf grootste banken vanwege de onrust mysterieus offline vanwege ‘technische problemen’.

Bitcoin en cryptovaluta

Een betere reclame voor bitcoin dan bovenstaande kun je bijna niet bedenken. Het peer-to-peerbetaalsysteem werkt wereldwijd, zonder centrale instanties of banken. Hoewel landen het bezit of het minen van bitcoin soms proberen te verbieden, zoals recent nog in India en Rusland, komen ze daar meestal op terug. Vervolgens proberen ze het te reguleren, bijvoorbeeld door meer belastingen te heffen.

Vrijheid is maar één kant van het verhaal. Je kunt bitcoin ook zien als een investering – net als de talloze altcoins – of als een manier om je in te dekken tegen inflatie. Historisch heeft de koers van de bitcoin ondanks de volatiliteit een sterke groei laten zien. Kijk bijvoorbeeld naar het voortschrijdend gemiddelde over tweehonderd weken waar het altijd boven is gebleven.

Ook in onzekere tijden, zoals oorlog, zou de waarde toenemen, net als andere schaarse goederen, zoals goud. Het kopen van bitcoin blijft natuurlijk een risico, maar het is wel tekenend dat steeds meer analisten het nu als veilige haven gaan zien in de strijd tegen inflatie, en niet meer als speculatieve investering.

Lees ook: Crypto voor beginners - Handelen in digitale munten

 

© PXimport

Bitcoin-betalingen

Bitcoin en andere cryptovaluta krijgen steeds meer een rol in het gewone betalingsverkeer. El Salvador spant de kroon. Daar kan sinds september 2021 overal met bitcoin worden betaald. Als eerste land ter wereld is het daar als wettig betaalmiddel ingevoerd. Verschillende andere landen zouden dit nu ook overwegen. De meeste ontwikkelingen zien we online. Zo staat PayPal gebruikers in de Verenigde Staten al toe om online te betalen met behulp van cryptovaluta. Er zijn ook diverse creditcards die je deze mogelijkheid geven.

Betaalprovider Strike wordt door Twitter ingezet om fooitjes te kunnen geven. CashApp biedt gebruikers een eenvoudige app voor onderlinge betalingen. Zelfs in Nederland zien we initiatieven met cryptobetalingen, zoals in Arnhem waar je al bij zo’n honderd winkels met bitcoin kunt betalen. Als je aangeeft dat je met bitcoin wilt betalen, toont de winkelier een QR-code die je met een wallet-app op je smartphone kunt scannen. Na akkoord ziet de winkelier dat de betaling is gelukt. De betaaldienst is opgezet door BitKassa en maakt gebruik van het lightning-netwerk, dat veel beperkingen van bitcoin wegneemt als het gaat om betalingen.

Betalen via lightning-netwerk

Bij het versturen van bitcoin tussen bijvoorbeeld exchange en wallet kun je tegen hoge kosten aanlopen. De transacties gaan daarbij ook niet heel snel. Er is namelijk tijd nodig om een transactie te bevestigen op de blockchain. Het snelgroeiende lightning-network neemt veel beperkingen weg.

Je kunt het als extra laag bovenop het bitcoin-netwerk zien. Het maakt heel snelle betalingen mogelijk tegen zeer lage transactiekosten. Het is een oplossing voor de hoge kosten die financiële dienstverleners, zoals creditcardmaatschappijen, rekenen voor het verwerken van het betalingsverkeer, terwijl ze vaak verre van efficiënt werken.

 

© PXimport

Betalen met stablecoins

Een nadeel van bitcoin-betalingen is dat je met sterke koersschommelingen hebt te maken, waardoor het prijzen van artikelen in bitcoin eigenlijk geen optie is. Ook al door de hoge koers. Al zou je in ‘satoshis’ kunnen prijzen: er zitten er honderd miljoen in één Bitcoin. Een dienst als Satsback.com geeft bitcoin als beloning voor je ‘normale’ aankopen in deelnemende onlinewinkels. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Alternate en Bever. Feitelijk biedt de winkel commissie die je deelt met deze dienst, over het algemeen enkele procenten. De beloningen kun je periodiek ophalen via het lightning-netwerk door het verbinden van je wallet.

Waarschijnlijk zullen nieuwerwetse betalingssystemen met stablecoins werken. Een stablecoin wordt als token op een blockchain, zoals Ethereum, uitgegeven. De waarde is direct gekoppeld aan (meestal) de dollar. Een recent voorbeeld is SolPay van Solana dat werkt met usdc. Banken werken overigens ook zelf aan digitale munten, zoals de digitale euro. Die zijn alleen niet altijd op de blockchain gebaseerd en hebben een flinke technologische achterstand.

 

© PXimport

Digitale euro van centrale bank

Centrale banken zien ook zelf wel wat in een digitale munt. De algemene naam voor zulke digitale valuta is Central Bank Digital Currency (CBDC). Bij de Chinese centrale bank lopen al vergaande experimenten met een digitale yuan. Enkele andere landen hebben het al, zoals Nigeria en de Bahama’s, terwijl Japen en de Verenigde Staten de mogelijkheden onderzoeken.

Europa heeft al aangegeven een digitale euro te gaan ontwikkelen, maar het duurt nog zeker enkele jaren voordat deze wordt uitgebracht. Een vaak genoemde keerzijde van digitaal geld van centrale banken is dat overheden in potentie zouden kunnen gaan bepalen waar jij je geld aan uitgeeft, omdat het ‘programmeerbaar’ is.

Nadelen stablecoins

Bekende voorbeelden van stablecoins zijn usdt (Tether), usdc (USD Coin) en ust (TerraUSD). Hoewel usdt de markt jaren heeft gedomineerd en in marktwaarde nog steeds het grootst is, zijn vooral usdc en ust in opmars. Een nadeel van stablecoins is dat ze worden beheerd door centrale partijen. Dat maakt ze minder veilig dan bijvoorbeeld het zeer decentrale bitcoin, waar autoriteiten niet of nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen.

Je zou het populaire ust een uitzondering kunnen noemen. Het is minder gecentraliseerd. De algoritmische stablecoin gebruikt het (volatiele) Luna als stabilisatiemethode. Ondanks de risico’s is het gebruik van stablecoins het afgelopen jaar fors gegroeid. De totale marktwaarde vervijfvoudigd naar 149 miljard dollar!

Reden voor populariteit

Traditionele bankoverschrijvingen zijn traag en de transactiekosten relatief hoog. Het is een van de problemen die de cryptomarkt oplost. Stablecoins worden ook vaak gebruikt bij het verhandelen van cryptovaluta. Bij de meeste exchanges is usdt het meest gangbaar als ruilmiddel voor allerlei cryptomunten. Het is een handige optie om wat geld te parkeren als je een daling van je volatiele crypto’s verwacht.

Nog een voordeel van cryptovaluta is dat het een soort programmeerbaar geld is waar allerlei toepassingen voor kunnen worden gebouwd, bijvoorbeeld slimme contracten. Een belangrijke meerwaarde van stablecoins is dat je hier rente op kunt ontvangen. Dat begint vaak bij zo’n 8 procent op jaarbasis. Bij ust kun je dankzij het Anchor Protocol zelfs 19,5 procent rente ontvangen. 

Er zijn ook complexere protocollen voor nog veel hogere rentes. Het heet ook wel yield farming. De gebruikers worden farmers genoemd en met yield wordt de rente of opbrengst bedoeld die je verdient door je crypto vast te zetten op deze protocollen. Een hogere rente, soms wel honderden procenten, brengt echter ook meer complexiteit en hogere risico’s.

 

© PXimport

Sparen en lenen zonder bank

Het zal nog lang duren voordat je echt geen bank meer nodig hebt. Het is wel wat platforms als Celsius en BlockFi voor ogen hebben. Celsius is opgericht door Alex Mashinsky, een van de uitvinders van de VoIP-technologie. In 2017 begon hij Celsius, dat het beste is te omschrijven als leenplatform. Je kunt er cryptomunten storten in een wallet waar je vervolgens rente op ontvangt.

Het geparkeerde kapitaal wordt door Celsius gebruikt om leningen te verstrekken. Je kunt ook zelf leningen afsluiten. Bij een bank is dat een rompslomp, maar bij Celsius is het eenvoudig. Je cryptomunten kunnen als onderpand dienen voor een lening in stablecoins. BlockFi werkt volgens hetzelfde principe. De renteopbrengsten zijn aantrekkelijk.

Celsius biedt op stablecoins als usdc en usdt momenteel jaarlijks 8,5 procent rente. Ook op cryptovaluta ontvang je rente, zoals Bitcoin (6,20 procent), Ethereum (5,35 procent), Matic (9,10 procent), Polkadot (9,02 procent), Luna (6,05 procent), Solana (5,50 procent), Avax (7,05 procent) en BNB (6,71 procent). Als alternatief kun je overigens ook direct bij veel van deze blockchainnetwerken, zoals Luna en Solana, je tokens vastzetten, ook wel staking genoemd. Een nadeel is dat ze dan meestal een periode vaststaan. Bij Celsius kun je je cryptomunten weer wel op elk moment weghalen.

Beloningen

Kies je bij Celsius voor de zogenoemde ‘in-kind rewards’ dan wordt de rente betaald in de betreffende cryptomunt. Bij een stablecoin zoals usdc of usdt verdien je dus extra dollars. Rente in de vorm van Bitcoin of Ethereum zorgt dat je jouw positie in die cryptovaluta versterkt, wat gunstig is als je er op langere termijn veel van verwacht. Een nu kleine beloning kan op termijn veel rianter zijn, als je een goed verkoopmoment kiest. Geduld wordt beloond.

Als alternatief kun je ook in de Celsius-token worden uitbetaald. Dit geeft je wat privileges op het platform. Merk op dat de rente bij Celsius wekelijks in je wallet wordt gestort. Het telt dan mee in de renteberekening van de week daarna. Je krijgt met andere woorden rente op rente. Bij een inleg van 1000 dollar heb je bij 8,50 procent rente na een jaar daarom geen 85 maar 89 dollar verdiend. 

Over langere tijd wordt het verschil groter. Zo is na vijf jaar de oorspronkelijke 1000 dollar gegroeid tot 1.529 dollar. Je kunt het narekenen met de calculator van Celsius zelf of een algemene calculator zoals https://kwikr.nl/omnicalc. Je voert de inleg (bijvoorbeeld 1000 dollar) in, het rentepercentage (bijvoorbeeld 8,50 procent), de uitbetalingsfrequentie (wekelijks), de gewenste termijn en eventuele periodieke stortingen die je wilt gaan doen.

 

© PXimport

Hoe te beginnen

Het is relatief eenvoudig om met Celsius of BlockFi te starten. Na het maken van een account moet je een verificatieproces doorlopen, waarbij je je paspoort nodig hebt en een foto van jezelf moet maken. Hierna kun je met bijvoorbeeld de Celsius-app of via de website je account beheren. Zo kun je eenvoudig het wallet-adres voor een cryptovaluta zichtbaar maken, zoals Bitcoin, Ethereum of usdc.

Daar kun je dan vervolgens de betreffende cryptomunten storten. Dat kan vanaf een eigen (hardware of software) wallet als je die hebt, of direct vanaf een exchange, zoals Bitvavo, Binance of KuCoin. Houd wel rekening met eventuele transactiekosten.

Celsius en BlockFi geven je regelmatige extra beloningen via promocodes. Bij Celsius ontvang je bijvoorbeeld 50 dollar in bitcoin als je minimaal 400 dollar aan cryptomunten stort en minimaal een maand laat staan. Ook voor diverse cryptomunten zijn er promocodes. En als je partner ook meedoet, profiteer je dubbel.

Wat zijn stablecoins en hoe betaal je ermee?-15082296

© CIDimport

Cryptomunten opnemen

Wil je cryptovaluta opnemen vanaf je wallet, bijvoorbeeld om ze te kunnen verhandelen op een exchange? Dan rekent Celsius hiervoor geen transactiekosten. Wel geldt er de eerste keer een wachttijd van 24 uur als je het adres hebt ingesteld waar je de cryptovaluta naartoe wilt sturen.

Bij BlockFi kun je een gelimiteerde (maar riante) hoeveelheid bitcoin en stablecoins één keer per maand gratis opnemen. Voor Ethereum en Chainlink worden wel opnamekosten berekend. Celsius werkt aan een swap-functie waarmee je cryptovaluta gemakkelijk onderling kunt omwisselen, zodat je bijvoorbeeld je Ethereum tijdelijk in usdc kunt zetten, of juist wat Ethereum kunt bijkopen van je stablecoins. BlockFi geeft je nu al handelsmogelijkheden op het platform.

Let op de risico’s!

Organisaties als Celsius en BlockFi zijn gecentraliseerd en daarom in potentie kwetsbaar voor bijvoorbeeld hacks of regulatie door overheden. Ze geven je ook geen of beperkte garanties. Het is daarom aan te raden zeker niet al je cryptovaluta bij zo’n partij te stallen, maar een gedeelte. Zo kun je de risico’s spreiden. Los daarvan is het ook belangrijk om je account(s) zo goed mogelijk te beveiligen, bijvoorbeeld met een tweestapsverificatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000