WD My Cloud EX2 - Een eigen cloud hoeft niet moeilijk te zijn

Door: Edmond Varwijk | 29 augustus 2014 08:00

Review

Het idee een eigen cloud te hebben voor bestandsuitwisseling en synchronisatie spreekt veel mensen aan. NAS-leveranciers spelen hierop in met apps voor online toegang en synchronisatie. Western Digital laat zien dat zo'n eigen cloud ook helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

WD My Cloud EX2

Prijs: € 199,00 (schijfloos), € 339,00 (4 TB), € 419,00 (6 TB), € 539,00 (8 TB)

Website: www.wd.com

Aantal schijfposities: 2

Processor: Marvell Armada 370 (dualcore 1,2 GHz)

Geheugen: 512 MB

Aansluitingen: 10/100/1000-netwerkaansluiting, 2x usb3.0

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksgemak
 • Extra functionaliteit
 • Apps iOS/Android
 • Incl. RED-schijven
 • Minpunten
 • Snelheid
 • Geen powerknop
 • Aantal apps[/plusmin]

De EX2 is de eerste My Cloud NAS van Western Digital met twee schijven. De opties voor de schijfconfiguratie zijn bij de EX2 vrij ruim met RAID0, RAID1, JBOD en de mogelijkheid willekeurige volumes te maken. Bovendien kan bij elk hiervan met meerdere volumes worden gewerkt en kunnen deze worden versleuteld. Dit heeft wel flinke impact op de prestaties, de gemiddelde lees- en schrijfsnelheid zakt bij versleuteling van 58,18 naar 13,93 MByte/sec.

De reden hiervoor zal de niet al te sterke processor zijn, in combinatie met maar 512 MB geheugen. De verdere specificaties zijn met één gigabit-netwerkpoort en twee usb3.0-poorten ook beperkt, maar voor alledaags gebruik voldoende. Mooi is dat WD de voor een NAS geoptimaliseerde schijven uit de RED-serie gebruikt. De combinatie van de NAS met deze schijven is door WD erg scherp geprijsd.

Gebruiksvriendelijk

Waar de NAS in uitblinkt is het gebruiksgemak. De configuratiesoftware voor Windows en OS X helpt de NAS op te sporen en alle belangrijke opties te kiezen. Wie geen extra wensen heeft, is binnen een paar minuten klaar. De My Cloud EX2 is de eerste NAS van WD waarvoor uitbreidingspakketten beschikbaar zijn. Inmiddels zijn er tien gratis pakketten beschikbaar.

Nog lang niet het aantal dat QNAP of Synology biedt, maar met aMule voor p2p-bestandsdeling, Joomla en WordPress voor websitebeheer, twee mediaservers, NZBGet en Transmission voor downloads is er toch al een leuke selectie te maken. Om een eigen cloud te bouwen biedt WD apps voor iOS, Android, Windows en Mac OS X. Hiermee kunnen bestanden vanaf elke plek op aarde worden bekeken, gedownload en geüpload.

Conclusie

Met de My Cloud-serie als opvolger van de My Book NAS-apparaten bewijst WD dat het een serieuze speler op deze markt wil zijn. De gunstige prijsstelling van de NAS inclusief schijven, maakt van de My Cloud EX2 ondanks de slechts gemiddelde prestaties een prima keuze. Zeker voor iedereen die vooral met veel gemak een eigen cloud wil opzetten.

2 Reactie(s) op: WD My Cloud EX2 - Een eigen cloud hoeft niet moeilijk te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 augustus 2014 09:16 Anoniem
  Vooral niet vermelden dat er ernstige problemen zijn met dit model.
  Anders raak je adverteerders kwijt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 11:15 edmond-varwijk
  Welke problemen bedoel je? Als ik bij een test problemen ontmoet die serieus zijn neem ik ze altijd op met de fabrikant. Als ik hoor van andere problemen probeer ik ze te verifiëren of zelf ook te ervaren, om ze dan met fabrikant te bespreken.

  mvrgroet Edmond
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.