WD My Cloud EX4100 - Bouw je eigen cloud

Door: Edmond Varwijk | 14 augustus 2015 12:09

Review

WD is populair onder NAS-gebruikers door hun speciaal voor NAS-apparaten ontworpen RED-schijven. De schijffabrikant maakt echter zelf ook NAS-apparaten zoals de door ons geteste My Cloud EX4100.

WD My Cloud EX4100

Prijs € 446,65

Prijs met opslag € 849,- (8 TB), € 1220, (16 TB)

Aantal schijven 4

Processor Marvell Armada 388 (1,6 GHz, dualcore)

RAM 2 GB

RAID JBOD, 0, 1, 5, 10

Aansluitingen 2x gigabit LAN, 3x usb 3.0

Downloaden Http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 9

Mobiele apps iOS, Android, Windows Phone

Gemiddelde prestatiescore 67,11 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 51,47 MByte/s

RAID1 – Schrijven 80,82 MByte/s

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Cloud-mogelijkheden
 • Fraaie behuizing
 • Minpunten
 • Weinig uitbreidingen
 • Langzaam reageren

WD heeft drie NAS-series: de My Cloud voor persoonlijk gebruik, de My Cloud EX voor veeleisende gebruikers en de My Cloud DL voor bedrijven. De door ons geteste My Cloud EX4100 is het model met vier schijven voor veeleisende gebruikers. WD levert de My Cloud EX4100 zowel met als zonder harde schijven. Opvallend is dat WD op een lege behuizing twee jaar garantie geeft terwijl je op een variant met meegeleverde schijven drie jaar garantie krijgt. Ruim duizend euro kost de door ons geteste uitvoering van de My Cloud EX4100. Daarvoor krijg je er wel 16 TB opslagruimte bij. Uiteraard maakt WD gebruik van de eigen voor NAS ontworpen Red-schijven. Koop je de WD EX4100 met minder opslagcapaciteit of zelfs zonder schijven, dan daalt de prijs uiteraard flink. De lege behuizing is qua prijs vergelijkbaar met de andere NAS-apparaten in de test.

WD verkoopt de My Cloud EX4100 in combinatie met de eigen Red-schijven.

Fraaie behuizing

De My Cloud EX4100 heeft een stevige metalen behuizing. De schijven zitten niet in trays, maar elk stevig in het chassis gedrukt door de klep waarachter elke schijf verborgen gaat. Een prima systeem en bovendien schroefloos. De WD EX4100 heeft net als de Netgear ReadyNAS RN204 een LED aan de voorzijde maar deze is beter leesbaar en bevat meer informatie. Het maakt dat de NAS ook direct een heel andere indruk maakt dan de WD NAS-apparaten van enkele jaren geleden.

Op de voorkant heeft WD een informatief schermpje geplaatst.

Vetraging

Net als de My Cloud EX2100 heeft de software op de EX4100 last van vertraging. Klik op iets en het duurt een paar seconden voordat de NAS reageert. En dat is niet alleen nadat je net bent ingelogd en dus de NAS nog "wakker" moet worden. Dat maakt het configureren van de NAS er niet direct leuker op omdat zoiets niet went. Maar verder is de EX4100 op functioneel vlak een toonbeeld van efficiency.

Wel vier schijven maar de EX4100 van WD ondersteunt geen RAID6

Vooral eigen cloud

Het is een NAS die zeer geschikt is voor wie vooral snel een eigen cloud wil bouwen, zijn gegevens goed beveiligd wil kunnen opslaan en niet direct geïnteresseerd is in het uitbreiden van de functionaliteit van de NAS door allerlei packages te installeren. Dat aanbod is namelijk erg klein en beperkt tot echte noodzakelijkheden als Transmission en aMule voor het downloaden van torrents, een mediaserver en enkele meer zakelijke toepassingen als Joomla en WordPress.

1 Reactie(s) op: WD My Cloud EX4100 - Bouw je eigen cloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 augustus 2015 23:57 Anoniem
  aardige hardware, maar de software is k……..!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.