WD MyCloud EX2100 - Je eigen cloud

Door: Edmond Varwijk | 07 augustus 2015 14:17

Review

Schijffabrikant Western Digital had al eerder dan branchegenoot Seagate door dat je vooral geld kunt verdienen door je eigen harde schijven als kant en klaar opslagproduct te verkopen. De MyCloud EX2100 is hun dualbay-NAS voor de veeleisende gebruiker.

WD, zoals de schijffabrikant zijn merk kortweg noemt, biedt inmiddels drie smaken NAS-apparaten: de My Cloud voor persoonlijk gebruik, de My Cloud EX-series voor veeleisendere consumenten en professionals en de My Cloud DL-series voor bedrijven. De My Cloud EX2100 is het nieuwe model met ruimte voor twee schijven, in de EX-series. Lees ook: In 10 stappen je NAS volledig dichtgetimmerd.

Koop je de EX2100 inclusief opslag, dan krijg je uiteraard WD's eigen Red-schijven.

Gebruiksvriendelijk

De EX2100 blinkt vooral uit in gebruiksvriendelijkheid. De NAS-software reageert telkens wat traag maar is verder erg overzichtelijk mede doordat deze nog nauwelijks aanstuurt op de installatie van extra packages, het meeste zit er al in. Het aanbod aan packages is ook erg beperkt, maar je kunt wel zaken als Transmission en Amule toevoegen voor het downloaden van torrents, er is een mediaserver, er zijn iets meer zakelijke toepassingen als Joomla en WordPress. Het is allemaal mogelijk en de Marvell Armada processor met 1 GB geheugen zullen het ook niet verhinderen, maar de EX2100 straalt vooral uit dat het apparaat is bedoeld om bestanden op te slaan en een verbinding met de cloud te zijn.

Het aanbod aan packages is nog beperkt.

In de cloud

Voor dat laatste kun je een van de cloudbackupmogelijkheden activeren zoals Amazon S3 of Elephant Drive, voor een eigen cloud kun je de My Cloud app gebruiken. Deze is anders dan je van een harde schijf-fabrikant mogelijk zou verwachten, verre van eenkennig. Hij koppelt pc, Mac, smartphone en tablet met even veel gemak aan een WD NAS of de opslagruimte op de WD MyCloud.com, als aan een Dropbox, Google Drive of OneDrive.

Conclusie

De WD EX2100 is vooral een NAS voor wie met veel gemak een eigen cloud wil opzetten om bestanden waar hij wel altijd bij wil kunnen maar die hij niet in de public cloud wil zetten, te bewaren. Moeilijk maakt WD het namelijk allemaal niet. De EX2100 wordt zowel met als zonder harde schijven geleverd, zonder geeft WD twee jaar garantie, met drie jaar.

1 Reactie(s) op: WD MyCloud EX2100 - Je eigen cloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 augustus 2015 04:22 Anoniem
  Voordat je tot aanschaf overgaat, is het misschien handig even naar hun forum te gaan.
  Te veel problemen die niet worden opgelost!
  Een gewaarschuwd mens…………….!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.