We gaan op vakantie en nemen mee...

Door: jan-verheij | 15 augustus 2014 12:44

Column

Behalve een goed humeur en een welgevulde portemonnee is er nog wel iets meer nodig om van een vakantie te genieten. We werken immers het hele jaar door en zijn druk, druk, druk met allerhande zaken en de karweitjes in en om het huis stapelen zich op tot bergen van olympische afmetingen.

Eindelijk breekt dan de dag aan dat we met heel veel tegelijk op reis gaan. Dezelfde dag, dezelfde weg. Fileleed en drukte bij werkelijk ieder obstakel zoals tolpoorten en op tijd varende veerdiensten. Die wachten nooit op de gehaaste laatkomer. Lees ook: Zo ben je op vakantie altijd online.

Voordat we op reis gaan moeten we ons degelijk voorbereiden. De juiste kleding en verzorgingsspullen in de koffer pakken. De auto nakijken. En natuurlijk ons digitale leven op orde brengen. Hebben we alle apparaten als smartphone, navigatie, tablet, e-reader, spelcomputer en wat al niet meer ingepakt? Mooi! Maar wacht even, we zijn er nog niet. Zitten alle opladers en de zonnecel-charger ook in de koffer?

Dan komt de ultieme test. Is alles goed ingesteld om deze veilig en goedkoop op het vakantieadres te gebruiken? De roamingkosten worden jaarlijks wel goedkoper maar kunnen nog flink oplopen bij ondoordacht gebruik.

Stapel computerbladen

Ik ben dan ook druk om alles vooraf uit te zoeken. Elk toestel kent weer zijn eigen instellingen. Nee, universeel is dat nog lang niet. Ik worstel een fikse stapel computerbladen door om de juiste apps en andere informatie te installeren voor een goed uitgeruste digitale reis. Alle informatie over bezienswaardigheden ter plaatse kun je vooraf laden of desgewenst op het juiste moment te voorschijn roepen op je 'persoonlijke digitale vakantie assistent'.

De route heeft geen geheimen meer en willen we op de locatie toch een ander hotelletje boeken dan weet ik in een mum van tijd waar er een is en wat de anderen, die daar al geweest zijn, ervan vinden. Het is allemaal "een fluitje van een cent", lees ik. Dan lees ik over de gevaren van de openbare wifi hotspots waar iedereen je mee probeert te lokken. Het zijn digitale valkuilen van formaat, zo lees ik.

Juist omdat ze openbaar zijn staan ze ook open voor allerhande meeglurende onverlaten. Het schijnt kinderspel te zijn om je buurman digitaal af te luisteren. Het belangrijkste advies wat ik lees is om dààr dus niet op in te loggen. Ja, dat schiet lekker op. Gebruik ook geen wachtwoorden en inlognamen. Ja, dan wordt het wel héél lastig om je mail te lezen. Ik steun nog harder dan gewoonlijk...

Nep hotspots

Mijn vrouw, die me al een tijdje heeft zien zitten tobben, vraagt wat er scheelt. "Ik heb alles op orde maar het zijn de hotspots", zucht ik. "Die zijn hartstikke gevaarlijk". Er schijnen zelfs nep hotspots te bestaan, en ik weet me even geen raad hoe ik het allemaal voor elkaar moet krijgen. En als het me niet lukt loopt alles verkeerd.

Zoals altijd kwam ze met een briljante suggestie: "Dan gebruik je toch alleen een veilige hotspot, ik weet er nog wel een". Vervolgens kwam ze met de beste tip mogelijk. "Anders gebruik je er toch helemaal géén? Het is immers vakantie en dat wil zeggen vrij van alle verplichtingen en stoppen met de gewone dagelijkse activiteiten".

Zoals altijd had ze gelijk. We doen dus nu niets op vakantie. Hangen in een leunstoel en kijken suf voor ons uit met een glas koele punch onder handbereik. Ook het digitale leven wordt even in de vakantiemodus gezet. Een verademing, en wat een rust. En je krijgt van ons dus, gewoon zoals vroeger, een kaartje met een vakantiegroet uit een zonnig en warm Timboektoe!

1 Reactie(s) op: We gaan op vakantie en nemen mee...

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juli 2015 19:24 Anoniem
    winnen? waar dan?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.