Websites offline opslaan met Webrecorder

Door: Jochem de Goede | 24 oktober 2017 07:31

website hosten
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Je hebt de favorietenfunctie in je browser om handige websites te bewaren voor later. Maar je moet dan wel online zijn én de website moet nog in de lucht zijn als je de site weer wilt bezoeken. Je kunt websites offline opslaan, zodat je ‘m altijd nog kunt raadplegen als een eigen archief. Wij gaan daarvoor aan de slag met Webrecorder.

1 Account

Met Webrecorder is het mogelijk om websites offline op te slaan. Je kunt de website dan in je browser of met een desktopapp offline rustig inzien en er doorheen bladeren, zoals je hem zelf hebt opgenomen. Je gaat ermee aan de slag op www.webrecorder.io. Hoewel het niet verplicht is, is het wel handig om eerst een account aan te maken op de website. Je krijgt dan 5 GB aan opslagruimte gratis om je webrecordings online te bewaren, voor als je dat handig vindt. Klik daarvoor rechtsboven op Sign up en vul de gevraagde gegevens in.

2 Collecties

Opnames op webrecorder.io kun je opdelen in collecties, zodat je ze eenvoudig kunt ordenen en terug kunt vinden. Een collectie is een verzameling van websiteopnames. Klik rechtsboven op My Collections om je verzamelingen in te zien. Standaard is er alleen een Default Collection. Klik erop om de opnames in een collectie te zien. Je maakt een nieuwe collectie aan door op de My Collections-pagina te klikken op New Collection. Vul bijvoorbeeld de naam in van de categorie of de website die je wilt opnemen en klik op Create. Je kunt eventueel een collectie openbaar maken om je verzameling met iemand anders te delen.

3 Opname

Nu we onze eerste collectie hebben, kunnen we beginnen met het opnemen van een website. Klik in je collectie op de knop New bij Recordings. Je kunt dan bovenaan de website intypen die je wilt opnemen. Ernaast vind je een knop (native) Chrome. Je kunt hier kiezen welke browser je wilt gebruiken: Chrome of Firefox. Klik op Start om te starten met het opnemen en blader naar de url of pagina’s die je graag wilt opslaan. Je sessie wordt continu opgeslagen, dus geen zorgen als je per ongeluk op een andere pagina terechtkomt.

4 Inloggen

Het handige aan Webrecorder is dat je ook zoals normaal kunt inloggen en de data die alleen na inloggen zichtbaar zijn, veilig vast kunt leggen in een opname. Wil je bijvoorbeeld iets van een sociaal medium in je archief hebben, dan log je simpelweg in op bijvoorbeeld Twitter of Facebook en blader je naar de betreffende pagina. Deze wordt dan automatisch opgeslagen en meegenomen. Webrecorder slaat geen informatie van het wachtwoordveld op, dus je kunt veilig je wachtwoorden invullen. Je kunt ook bijvoorbeeld een Google Docs-document openen en zo meenemen in een opname.

5 Scrollen

Tijdens een opnamesessie is het belangrijk dat je op een pagina scrolt. Soms worden elementen van een webpagina alleen geladen als ze in beeld komen dankzij JavaScript. Het is ook handig voor websites met een oneindige lijst van items; die waar steeds items bij komen als je (bijna) aan het einde bent. Webrecorder slaat dingen namelijk pas op als je ze echt ziet. Je kunt voor zulke situaties de optie Autoscroll gebruiken. Voor video’s en gifjes: klik op de afspeelknop, waarna ook die worden meegenomen en opgeslagen in de opnamesessie. Zodra je klaar bent, klik je rechts op Finish en kom je terug op de Collections-pagina.

6 Afspelen

Om je opname die je net gemaakt hebt af te spelen in de browser, klik je op een bookmark in de lijst, waarna de opgenomen pagina wordt geopend. Dit keer gebeurt dat niet vanaf de website zelf, maar wordt alles wat je ziet direct vanaf webrecorder.io geserveerd. Je kunt met de pijltjes naast de url van de opgenomen site op de webpagina door je opname bladeren. Door te kiezen voor Replaying zie je meer opties. Hier kun je onder andere deze url nog een keer opnemen, de url patchen (zodat eventueel nieuwe data worden gedownload of als er iets fout is gegaan) of de url nog een keer opnemen.

0 Reactie(s) op: Websites offline opslaan met Webrecorder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.