Websites offline opslaan met Webrecorder

Door: Jochem de Goede | 24 oktober 2017 07:31

website hosten
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

7 Bookmarks

Elke keer als je een pagina bezoekt in een opnamesessie, maakt webrecorder.io er een bookmark van: een bladwijzer. Hierdoor kun je op een later moment in de opnamesessie instappen om direct naar die betreffende pagina te gaan. Je kunt ook de opnamesessie in zijn geheel afspelen door de eerste bladwijzer te kiezen en er dan doorheen te bladeren. Je kunt bookmarks favoriet maken met de ster. Standaard is elke bookmark favoriet. Klik op het oogje boven in de tabel om items die niet favoriet zijn te verbergen.

8 Opties

Rechts in de zijbalk zie je de individuele opnames die je hebt gemaakt. Per opname kun je een aantal opties wijzigen door middel van de pictogrammen die je onder iedere opname ziet staan. Klik bijvoorbeeld op het potlood om de titel van de opname te wijzigen, klik op de downloadknop om je opgenomen opnamesessie offline te bewaren en klik op het pijltje om de opname naar een eventuele andere collectie te verplaatsen, mocht je hem in de verkeerde collectie hebben opgeslagen. Je ziet per opname ook het aantal bookmarks, dat zijn de individuele pagina’s die zijn opgeslagen.

9 Delen

Het kan handig zijn om je webrecorder-sessie met iemand anders te delen. Je moet je collectie dan eerst openbaar maken. Dat kun je achteraf nog doen op de collectiepagina door de schakelaar rechtsboven om te zetten bij Collection Public. Om dan je collectie te delen, kopieer je simpelweg de link van de collectie en stuur je die naar iemand anders. Je kunt ook een bookmark openen, daar de link van kopiëren en die direct delen met iemand anders, zodat diegene in een keer op de juiste pagina uitkomt. Je kunt een pagina ook embedden: open de bookmark en klik het deelicoon, daar vind je de Embed code.

10 Probleem

Het kan zijn dat er een probleem ontstaat tijdens het opnemen, bijvoorbeeld dat een website niet goed wordt weergegeven of dat bepaalde functies van de website niet werken. Je kunt in Webrecorder kiezen in welke browser de website wordt opgeslagen, door op (native) te klikken. Je kunt nu ook kiezen voor Firefox, dat beschikt over Java (wat bij de standaard-Chrome-opnemer niet het geval is). Lost dit je probleem niet op, dan kun je je probleem melden met de bugknop rechtsboven. Meld wat er niet klopt en verstuur het, mogelijk dat het dan in de toekomst wordt opgelost.

11 Desktopapp

Met de desktopapp van Webrecorder kun je sneller bladeren door je opnames. De applicatie is beschikbaar als Electron-app voor Windows, Linux en macOS. Je hoeft het programma niet te installeren, maar kunt het direct starten. Open het programma en klik op Load Web Archive om een gedownload webarchief te openen. Op de website klik je daarvoor op Download Collection. Pak de collectie uit met WinRAR of 7-Zip. Kies het warc-bestand in de app. Zodra je dat eenmaal hebt geopend, zie je de webinterface nu (offline) in deze app. Klik op een bookmark om de inhoud van het archief te bekijken.

12 Bladeren

De desktopapp werkt net als de webversie van Webercorder. Nadat je een website hebt geopend, kun je met de voor- en achteruitknoppen in de bovenste balk bladeren door de pagina’s in je collectie. Als je in de adresbalk klikt, zie je andere pagina’s in je collectie waar je direct naartoe kunt gaan of je kunt bladeren in de volgorde waarin ze zijn opgenomen met de pijltjes naast de adresbalk. Achter in de adresbalk zie je ook gelijk het tijdstip van de opname. Je kunt linksboven op het Webrecorder-icoon klikken om terug te gaan naar de bookmarks-pagina van het actieve archief.

13 Gedownload

Nadat je een collectie gedownload hebt, hebt getest met de Webrecorder-speler en gecontroleerd hebt of alles aanwezig is in je archief en goed is opgenomen, kun je de collectie online verwijderen om ruimte te besparen. Daarvoor ga je naar op webrecorder.io naar de betreffende collectie en klik je op de knop Delete Collection / Confirm Delete om deze te verwijderen. Je kunt zien hoeveel online opslagruimte je gebruikt door in de webinterface op je gebruikersnaam te klikken.

Warc-formaat

Archieven van webrecorder.io worden opgeslagen in het warc-formaat, dat staat voor Web ARChive. Dat formaat is speciaal bedoeld om data van ‘web crawls’ op te slaan, oftewel data die verzameld worden bij het bezoeken van een website. Handig is dat het formaat ook ondersteuning biedt voor secundaire inhoud, zoals wanneer de gegevens zijn verzameld, en de omstandigheden over hoe de data zijn verzameld. Het warc-formaat wordt nu door een groot aantal nationale bibliotheken ondersteund om websites in op te slaan.

In het volgende artikel gaan we onze eigen opslagruimte hosten. Dat artikel vind je hier.

0 Reactie(s) op: Websites offline opslaan met Webrecorder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.