Uitschakelen: 'Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?'

Door: | 15 september 2014 14:09

How To

'Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?' Het is een vraag die de meeste mensen wel eens door hun browser voorgeschoteld hebben gekregen. Ja, we willen weg. Hier leggen we uit waarom sommige websites per se willen controleren of je echt weg wilt, en wat je hieraan kunt doen.

Een lezer heeft ons de volgende vraag gesteld: "Soms wanneer ik op internet aan het surfen ben, kom ik pagina's tegen die simpelweg niet willen verdwijnen. In plaats daarvan krijg ik een pop-up-venster met de vraag 'Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?', met de optie om te blijven of de pagina te verlaten. Ik zie hier geen reden voor, behalve misschien mij nog langer op de pagina proberen te houden of mij te willen irriteren. Is er een manier om dit uit te schakelen?"

De oplossing

De situatie die je beschrijft kan uiterst vervelend zijn, maar de gedachte erachter is goed. Denk bijvoorbeeld aan een site waarop je een heleboel tekst invoert, zoals een e-mail of lang formulier. Het kan nog vervelender zijn als je per ongeluk met een enkele klik het venster sluit en al je ingevoerde data verliest. In dergelijke gevallen geeft de pagina je de kans om terug te gaan en je werk te versturen of op te slaan voordat je het voor altijd kwijt bent. Daarom moet je er goed over nadenken of je deze functie echt wilt uitschakelen.

Het pop-up-bericht wordt gegenereerd door JavaScript-code die ingebed is in de webpagina, dus als je zeker weet dat je het wilt uitschakelen, dan moet je voorkomen dat de onderliggende JavaScript-code gedraaid wordt. De eenvoudigste, en ruigste manier om dit te doen is door JavaScript in zijn geheel uit te schakelen.

JavaScript uitschakelen in Firefox

In Firefox, typ about:config in de adresbalk en druk op Enter. Klik vervolgens op de knop om te beloven dat je voorzichtig zult zijn. Zoek op deze pagina naar javascript:enabled en klik op de Toggle knop om JavaScript uit te schakelen. Herhaal het proces om het opnieuw in te schakelen.

JavaScript uitschakelen in Chrome

In Google Chrome, typ chrome:://settings/content in de adresbalk en druk op Enter. Scrol omlaag naar het JavaScript gedeelte en klik op Do not allow any site to run JavaScript. Als je JavaScript voor bepaalde websites wilt uitschakelen, kun je op de Manage Exceptions knop drukken en regels aanmaken op basis van gedeeltelijke URL's.

JavaScript uitschakelen in Internet Explorer

In Internet Explorer, klik op het tandwiel icoon rechts bovenaan en selecteer Internet options in het menu. Selecteer vervolgens het tabblad Security en klik op de knop Custom level.... Scrol omlaag naar Scripting, en klik onder Active Scripting op Disable om JavaScript uit te schakelen. Klik vervolgens op OK.