Wegwijs in het routerjargon door 9 tips

Door: richard-veenstra | 18 oktober 2014 09:29

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je internetverbinding werkt meestal naar behoren, maar als het eens een keer niet werkt of tergend langzaam is, sta je al gauw met je mond vol tanden. In dit artikel maken we je een beetje wijzer en geven we je advies waar je op moet letten als je een nieuwe router wilt kopen.

Tip 01: Verbinding

Voordat je naar de keuze van je router gaat kijken, moet je eerst weten op welke manier je verbinding maakt met het internet. Hier is je Internet Service Provider (ISP) voor verantwoordelijk. Je kunt via een kabelaansluiting op het internet zijn aangesloten, bijvoorbeeld via Ziggo of UPC. Een voordeel van kabelinternet is dat de beloofde snelheden vaker waargemaakt kunnen worden dan wanneer je een internetaansluiting via ADSL hebt. ADSL, ook wel DSL genoemd, werkt via je telefoonlijn en wordt bijvoorbeeld aangeboden door Tele2, KPN en XS4ALL (om er maar een paar uit vele te noemen).

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, de toevoeging asymmetrisch slaat op het feit dat de upload- en downloadsnelheden niet gelijk zijn. Het voordeel van ADSL-internet is dat de abonnementen vaak iets goedkoper zijn. Een derde optie is internet via glasvezel, dit is echter nog niet voor iedereen beschikbaar omdat de leidingen lang niet overal zijn aangesloten.

Tip 01 Glasvezelinternet is nog niet overal verkrijgbaar.

Tip 02: Router en modem

Als je weet wat voor aansluiting je hebt, kun je gaan nadenken over hoe je je toekomstige router gaat verbinden met de aansluiting van je ISP, hiervoor is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen een router en een modem. Een router is het centrale aansluitpunt van al je apparaten die verbinding willen maken met het internet. Dit kan een vaste verbinding zijn door middel van een ethernetkabel of een draadloze verbinding via wifi. Een modem is het apparaat wat ervoor zorgt dat het signaal van je ISP wordt ontvangen. Hoe het modem in huis wordt aangesloten, heeft te maken met je internetabonnement.

Een kabelmodem wordt via een coaxkabel aangesloten op de contactdoos in de wand, een DSL-modem wordt via een telefoonstekker op de contactdoos aangesloten. In de meeste gevallen moet je tussen de contactdoos en het DSL-modem nog een splitter aansluiten. Het ene signaal van je splitter gaat naar je vaste telefoon, het andere signaal gaat naar het modem. In de meeste gevallen levert je ISP een modem met ingebouwde router. In sommige oude situaties zou het kunnen zijn dat er alleen een kaal modem staat. Als je zelf een router wilt aanschaffen, dan sluit je deze aan op het modem of de modemrouter van je provider. Je kunt ook zelf een nieuwe modemrouter-combinatie aanschaffen, maar het zelf aansluiten en configureren hiervan is dermate ingewikkeld dat we dit niet aanraden. Voor een glasvezelaansluiting krijg je van je provider een aparte glasvezelmodem.

Tip 02 In het midden zie je de coax-aansluiting, zo weet je dat het om een router met ingebouwd kabelmodem gaat.

Tip 03: LAN, WAN en WLAN

Je apparaten kunnen op twee manieren verbinding maken met de router. De snelste manier is via een kabel, maar dit kan alleen als het apparaat een ethernetaansluiting heeft. Als je desktop pc niet te ver van de router verwijderd staat, is het aan te bevelen om deze via een ethernetkabel op de router aan te sluiten. Afhankelijk van je situatie heb je een aantal bekabelde aansluitingen nodig op je router. Deze worden aangeduid met LAN, een afkorting van Local Area Network. Als een router slechts één LAN-aansluiting heeft, kun je er dus ook maar één desktop pc op aansluiten.

Soms zie je op een router een ethernetaansluiting met de naam WAN staan. Dit staat voor Wide Area Network en gebruik je in de meeste gevallen om een zelf gekochte router met de modemrouter aan te sluiten die je van de ISP hebt gekregen. Wil je laptops, tablets en smartphones met je router kunnen verbinden, dan heb je een router nodig met WLAN-functionaliteit (wifi dus). Ga er niet vanuit dat elke router dit heeft, vooral goedkope en oudere modellen hebben geen WLAN aan boord en hiermee kun je dus niet draadloos het internet op.

Tip 03 Het verschil tussen de LAN- en WAN-aansluitingen zijn meestal altijd duidelijk weergegeven.

Tip 03 Deze router heeft slechts één LAN-aansluiting en is dus niet geschikt om twee desktop-pc's op aan te sluiten.

Tip 04: Frequentiebanden

Een draadloze verbinding wordt via radiogolven tot stand gebracht. Radiogolven worden voor verschillende toepassingen gebruikt en al deze toepassingen hebben hun eigen frequenties. Wifi gebruikt de frequentieband 2,4 GHz, dit is een frequentie die vrij druk is omdat andere huishoudelijke apparaten zoals magnetrons op dezelfde frequentie actief zijn. Hierdoor kan storing ontstaan. Sinds 2009 kan een wifi-signaal ook via een tweede frequentieband tot stand gebracht worden, de 5GHz-band. Het voordeel van communicatie via deze band is dat er minder kans op storing is en daardoor dus voor een betere wifi-ontvangst kan zorgen. Je router en het ontvangende apparaat moeten dan wel via deze 5GHz-band kunnen communiceren. Als een router wordt aangeduid als dual-band betekent dit dat het zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz kan communiceren. Een modern apparaat als de iPhone 5S kan ook op deze 5GHz-frequentie communiceren, een oudere iPhone 3GS bijvoorbeeld niet.

Een andere manier om te weten te komen op welke frequentie je apparaat communiceert, is om te kijken naar de IEEE 802.11-standaard. Ondersteunt een apparaat de 802.11b- of 802.11g-standaard, dan is deze alleen geschikt voor de 2,4GHz-band. Een apparaat met de 802.11n-standaard is geschikt voor de beide banden. De nieuwste standaard 802.11ac is alleen nog geschikt voor de 5GHz-band. Voor de toekomst is het dus handig een router aan te schaffen die 802.11n of 802.11ac ondersteunt. Denk er wel aan als je een 802.11ac-router koopt en deze alleen de 5GHz-band ondersteunt, je oude smartphone (of andere oude apparatuur) misschien geen verbinding kan maken met de router.

Tip 04 Let erop welke IEEE 802.11-standaard je router ondersteunt.

1 Reactie(s) op: Wegwijs in het routerjargon door 9 tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 oktober 2014 15:50 Anoniem
  Hoe kan ik dit artikel opslaan als pdf op mijn pc?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.