Handige tips voor Google Chrome

Door: Ronald Smit | 16 maart 2019 08:17

Google Chrome is momenteel de meest populaire browser
How To

Chrome is momenteel een van de meest populaire browsers. Lekker snel, en voorzien van vele features die het leven online vereenvoudigen. Met deze Chrometips wordt het allemaal nóg beter!

Net als iedere moderne browser biedt Google's Chrome natuurlijk de mogelijkheid tot het gebruik van Extensies. Hiermee voeg je eenvoudig extra functies toe die standaard niet in het programma aanwezig zijn. Om een overzicht van alle beschikbare extensies te zien breng je een bezoekje aan de Chrome Web Store. Je vindt hier een berg aan extraatjes die snel zijn te installeren. Blader door de verschillende categorieën of gebruik het zoekveld. Wil je bijvoorbeeld geen of minder advertenties zien op bezochte pagina's, zoek dan bijvoorbeeld eens naar Adblock Plus. Klik op de knop Toev. aan Chrome en dan op Extensie toevoegen. Je kunt nu nagenoeg advertentieloos surfen. Om de instellingen van een specifieke extensie te wijzigen klik je in Chrome op de knop met de drie puntjes, helemaal rechts van de adresbalk. Klik dan onder Meer hulpprogramma's op Extensies. Klik op de knop Details bij een vermelde (en dus geïnstalleerde) extensie. Je ziet nu diverse mogelijkheden. Om echt specifieke instellingen voor een extensie te bereiken klik je op Opties voor extensies in de nu voor je staande pagina. In het geval van Adblock Plus leidt dat naar weer een nieuwe pagina waarmee je het advertentie-onderdrukkende gedrag van dit onderdeel kunt finetunen. Niet alle extensies bieden dit soort uitgebreide configuratiemogelijkheden, maar het is altijd de moeite waard om even te checken. Als Opties voor extensies ontbreekt houdt het op.

Een deel van de extensies in Chrome biedt extra instellingen

Accounts en privacy

Je kunt - hoe kan het ook haast anders - direct vanuit Chrome inloggen bij Google. Daarvoor klik je op het poppetje rechts van de adresbalk. Voordat je dat echter doet is het zaak om je af te vragen of je dat echt wilt. Op het moment dat je bent ingelogd, kijkt Google met alles wat je in je browser doet mee. En dan niet meer anoniem, maar gekoppeld aan je Google-account. De vraag is of je dat wilt natuurlijk. Wat je er onder meer voor 'terug' krijgt (na inloggen) is de mogelijkheid tot synchroniseren van Chrome op alle apparaten en computers waarop deze browser is geïnstalleerd. Verder vind je in het accountmenu nog een andere optie die daar - wat ons betreft - eigenlijk niet thuishoort: Gastvenster openen. Dit werkt namelijk ook prima als je niet bent ingelogd bij Google! Het is een handige optie voor als je even iemand anders op jouw pc wilt laten browsen. Zijn of haar sessie laat dan in ieder geval geen gebruikssporen na. Nog een stap verder gaat de anonieme modus. Die start je door op de knop met de drie puntjes te klikken en daarna op Nieuw incognitovenster in het geopende menu. Het is een beetje vergelijkbaar met de gastmodus maar nu voor jezelf. Handig als je eens websites bezoekt waarvan huisgenoten geen weet hoeven te hebben. Er blijven namelijk geen sporen achter, ook niet in de geschiedenis.

Instellingen

Nu we dan toch bij het onderwerp privacy zijn aanbeland: het is verstandig om eens een blik op de instellingen van Chrome te werpen. Klik weer op de drie puntjes-knop en dan Instellingen. De standaardsettings zijn niet zo heel interessant, maar wellicht zie je hier al wat dingen om naar smaak aan te passen. Klik op Geavanceerd onderaan deze pagina. Je ziet hier een aantal privacy-gerelateerde zaken. Wil je in Chrome bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van Google-diensten zonder daarvoor de browser-accountopties te gebruiken, zet dan de schakelaar achter Inloggen bij Chrome toestaan uit. Check hier ook of eventuele andere ongewenste opties aan staan, met name de 'phone home'-zaken zijn niet nodig voor een correcte werking van je browser.

1 Reactie(s) op: Handige tips voor Google Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 maart 2019 08:56 chrislaarman
    Gek genoeg heb ik de ervaring, dat Chrome keer op keer vastloopt. Door de versies, platforms en apparaten heen. (De laatste jaren werk ik vooral onder iOS en Android, minder onder Windows, macOS en Linux.) Ook op de Pixel C waarop ik me gisteren moeite gaf (cache legen, bijvoorbeeld).
    Eigenlijk is de enige constante mijn Google account.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.