Wifi 7: dit weten we al over de nieuwe standaard

Door: Wesley Akkerman | 14 maart 2022 08:57

Blog

Hoewel wifi 6 misschien nog maar net in menig huishouden aanwezig is en wifi 6e nog maar net uitrolt, kijken techbedrijven alvast vooruit naar een wereld waarin wifi 7 prevaleert. Wat weten we al over de standaard en wat kunnen we ervan verwachten?

Wifi 7 is een nog niet gefinaliseerde of goedgekeurde standaard voor draadloze internetverbindingen, gebaseerd op het 802.11be-protocol. Tussen nu en de uiteindelijke lancering van de standaard kan er daardoor nog een hoop veranderen. 

Desondanks kunnen we alvast een kijkje in de toekomst nemen en kunnen we stellen dat het er op z’n minst op lijkt dat  de standaard ethernetkabels voor sommige consumenten en professionals rudimentair maakt.

Wifi 7 staat een bandbreedte toe van maximaal 30 gigabits per seconde per toegangspunt; dat is meer dan drie keer sneller dan de huidige wifi-standaard (versie 6) aanbiedt. Dit wordt ook wel Extremely High Throughput of EHT genoemd.

Wifi 7: dit weten we al

Wifi 7 biedt verder een aantal interessante functies aan. Zo is het protocol backward compatible. Toekomstige routers met deze standaard aan boord ondersteunen netwerken op 2,4, 5 en 6 GHz. Je hoeft dus niet meteen te investeren in allerlei nieuwe apparaten in huis, omdat ze wifi 7 niet zouden ondersteunen. 

Over 6 GHz gesproken: wifi 7 maakt hier volledig gebruik van. Technisch gezien is 6 GHz niet helemaal correct, omdat de band fungeert op 5,925 tot en met 7,125 GHz. De band is nog niet zo drukbezocht, dus op de korte termijn zorgt die voor minder storingen op de lijn.

Met elke nieuwe iteratie van wifi wordt de wachttijd (latency) ook verkort. Dat is voornamelijk handig voor applicaties en games die vanuit de cloud werken. 

De WiFi Alliance moet wifi 7 nog finaliseren.

Daarnaast komt er een afkorting aan waar weinig mensen momenteel in een thuissituatie mee te maken hebben, namelijk MLO: Multi-Link Operation. Routers kunnen betere prestaties leveren door meerdere kanalen en frequenties te combineren. De router gebruikt dus op dynamische wijze alle kanalen en frequenties die beschikbaar zijn, waardoor de snelheid gemaximaliseerd en netwerklading geminimaliseerd wordt.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar vanaf wanneer krijgen we toegang tot deze technologie? De verwachting is dat de eerste apparaten met wifi 7 aan boord in 2023 verschijnen. Echter, de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) verwacht de uitrol ergens in 2024. 

De IEEE is 's werelds grootste vereniging van professionals zoals ingenieurs, wetenschappers, wiskundigen, informatici, fysici en meer en heeft daar wellicht de scherpste blik op. Nog even geduld dus.

0 Reactie(s) op: Wifi 7: dit weten we al over de nieuwe standaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.