Wordt Mastodon het nieuwe Twitter?

Door: Justin Doornekamp | 22 december 2018 06:39

Blog

Twitter bestaat al sinds 2006, maar in de tussentijd heeft de microblogsite weinig concurrentie gehad van soortgelijke platformen. Gaat Mastodon hier verandering in brengen?

De kritiek op Twitter lijkt te groeien. Het platform wordt steeds vaker gebruikt door trollen om hun ongefundeerde meningen te spuien en om complottheorieën de wereld in te sturen, aldus de critici. Omdat Twitter verdient aan het aantal gebruikers, zou het platform er te weinig aan doen om kwaadwillende twitteraars aan te pakken of te royeren.

En dat gaat steeds meer gebruikers tegenstaan. De zoektocht naar alternatieven heeft de 25-jaar oude Eugen Rochko goedgedaan. Het door hem opgerichte sociale netwerk Mastodon wint snel aan populariteit, omdat het een alternatief biedt op Twitter met minder reclames en minder haters.

Mastodon lijkt op veel vlakken op Twitter, maar het grote verschil is de gedecentraliseerde benadering van het platform. Dit betekent dat Mastodon eigenlijk een verzameling is van servers en websites, die onafhankelijk van elkaar werken maar wel naadloos in elkaar opgaan.

Vergelijk het met het versturen van e-mails: jij hebt een account op Gmail en je collega een account op Outlook, maar toch kunnen jullie e-mails naar elkaar versturen. Mastadon werkt op eenzelfde manier: je hebt een account op de ene server en je collega op de ander. Verder werkt Mastadon hetzelfde als Twitter: je kunt elkaar volgen en berichten versturen.

Veiliger in gebruik

Mastadon ziet de populariteit in het platform toenemen, vooral nu internetgebruikers zich steeds meer zorgen maken over hun privacy. Wat doen platformen met onze gegevens en zijn deze nog wel veilig? Door de gedecentraliseerde opzet van het platform, worden gebruikersgegevens niet centraal opgeslagen. Dat is bij Facebook wel anders: data wordt op één plek opgeslagen, waardoor de toegang tot gegevens veel gemakkelijker te verkrijgen is.

Rochko ziet ook kansen in landen waar de overheid een vinger in de pap wil houden als het gaat om het internetgebruik van hun burgers, denk aan Turkije waar de overheid de toegang tot diverse websites wil blokkeren. Het is immers veel gemakkelijker om één website te blokkeren dan om de toegang tot een netwerk van twee- tot drieduizend verschillende websites te ontzeggen.

Ondanks de plotselinge groei in populariteit, komen de gebruikersaantallen van Mastodon nog lang niet in de buurt van het aantal Twitter-gebruikers.

Groeivertraging bij Twitter

Maar wordt Mastodon dan het nieuwe Twitter? Dat blijft de vraag. Volgens statistieken van Statista is het aantal gebruikers van Twitter sinds 2010 bijna ieder kwartaal gestegen, maar die groei lijkt wel te vertragen. Groeide het aantal gebruikers tussen het eerste kwartaal van 2010 en het eerste kwartaal van 2015 nog van 30 miljoen tot 302 miljoen, in de periode erna (bijna vier jaar dus) steeg het aantal gebruikers tot slechts 326 miljoen.

Ondanks de plotselinge groei in populariteit, komen de gebruikersaantallen van Mastodon nog lang niet in de buurt van het aantal Twitter-gebruikers. Maar in een tijd dat internetters meer aandacht besteden aan hun privacy, wordt Mastodon voor hen wel steeds aantrekkelijker.

0 Reactie(s) op: Wordt Mastodon het nieuwe Twitter?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.