Help! Wordt mijn e-mail gemonitord?

Door: Martin Gijzemijter | 07 juli 2015 09:03

How To

We leven in een tijd waarin privacy steeds schaarser wordt. Maar hoe weet je nu of, bijvoorbeeld, je mail gemonitord wordt? UglyEmail helpt je, en wij laten hier zien hoe het precies werkt...

Laten we voorop stellen dat het natuurlijk nooit mogelijk zal zijn om een situatie te creëren waarin niemand in staat is om je 'af te luisteren' of je activiteiten te volgen. Dat gezegd hebbende is het wel degelijk mogelijk om iets proactiever om te springen met je privacy, door in ieder geval moeite te doen om te ontdekken wanneer iemand je volgt. Je kunt bijvoorbeeld een browser gebruiken als Tor om ervoor te zorgen dat je surfverkeer anoniem blijft. Maar hoe zit dat dan met e-mail? Als je Gmail gebruikt, is daar een superhandige extensie voor, genaamd UglyEmail. Lees ook: 10 privacy-tips voor social media.

Met UglyEmail kun je je e-mail veel beter in de gaten houden.

Zien welke mail je in de gaten houdt

UglyEmail is een extensie die je gratis kunt downloaden via de Chrome Webstore. Klik op Toevoegen aan Chrome en vervolgens nogmaals op Toevoegen om de extensie te installeren, je hoeft daarvoor niet je browser opnieuw te starten. Vervolgens surf je (uiteraard ook in Chrome) naar Gmail. Wanneer er nu een e-mail in je account staat waar één of andere vorm van monitoring op wordt toegepast, bijvoorbeeld door te kijken of je de mail hebt geopend, hoe lang enzovoort, dan wordt er voor het onderwerp van het mailbericht een pictogram van een klein oog geplaatst. Zo weet je voordat je het mailtje opent al welke mailgegevens van jou worden verzameld.

Een oogje geeft aan met welke mails je mogelijkerwijs moet oppassen.

Tracking is niet per definitie slecht

Overigens betekent een oogje niet meteen dat je met een mail te maken hebt die afkomstig is van kwaadwillenden, want maildiensten als Mailchimp verzamelen ook statistieken om zenders te helpen bij het optimaliseren van hun mail (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mensen die geen mail willen, geen mail meer krijgen). Kortom, een oogje is niet direct alarm, maar het is wel goed dat je in ieder geval wéét welke mails wat extra aandacht vereisen.

0 Reactie(s) op: Help! Wordt mijn e-mail gemonitord?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.